Zorunlu eğitim 4 yıla düşüyor
CHP Kadın Kolları Başkanı Serap Besne zorunlu eğitim süresini yeniden düzenleyen çalışmalara tepki göstererek, “AKP milletvekillerince verilmiş olan bu çağ dışı teklifin derhal geri çekilmesini istiyoruz” dedi CHP Afyonkarahisar Kadın Kolları Başkanı Serap Besne eğitim alanında yapılan yeni düzenlemelere tepki göstererek “Çocuklarımız size çırak da gelin de olmayacak” dedi.Zorunlu eğitimle ilgili yasalarda yapılmak istenen değişikliklere [&hellip]
CHP Kadın Kolları Başkanı Serap Besne zorunlu eğitim süresini yeniden düzenleyen çalışmalara tepki göstererek, “AKP milletvekillerince verilmiş olan bu çağ dışı teklifin derhal geri çekilmesini istiyoruz” dedi
CHP Afyonkarahisar Kadın Kolları Başkanı Serap Besne eğitim alanında yapılan yeni düzenlemelere tepki göstererek “Çocuklarımız size çırak da gelin de olmayacak” dedi.
Zorunlu eğitimle ilgili yasalarda yapılmak istenen değişikliklere ilişkin CHP’nin üst organlarınca belirlenen uyarıları anne ve babaların dikkatini çekmek istediklerini belirten CHP Kadın Kolları Başkanı Serap Besne, eleştirilerini şöyle sıraladı:
“Bu değişiklik Milli Eğitim Bakanlığı eliyle değil, bir eğitim uzmanları grubu marifetiyle değil, yalnızca AKP’nin meclis grubunu yönetme görevleri olan beş AKP’li eliyle getirilmektedir. Bu yasa eğitim sistemini sarsıyor ve halkın eğitim hakkının kuşa çevrilmesini öngörüyor. Teklif, ilköğretim sistemini değiştiriyor. Şimdi kesintisiz 8 yıl ve zorunlu olan ilköğretimi, kesintili yaparak iki parçaya bölüyor. İlk dört yıla birinci kademe, ikinci dört yıla ikinci kademe diyor. Sözde iki kademe de zorunlu. Oysa öyle değil. Zar-zor 5 yıldan 8 yıla çıkardığımız zorunlu eğitim süresi gerçekte 4 yıla düşürülüyor. İşte öyle olduğunu gösteren düzenlemeler: Yasada deniyor ki, “birinci kademe sonrasında hangi programların açık öğretimle ilişkilendirileceği ve zorunlu eğitim kapsamına alınacağı Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir.” (Madde 12 ile getirilen ek madde-2) Yine yasada deniyor ki, ilk dört yılı tamamlamış olanlar, çıraklık dönemine kadar işyerlerinde aday çırak olarak eğitilebilirler. Şu anda bu uygulama, ancak 8 yıllık eğitimden sonra yapılabiliyor. Demek ki, söz konusu kanun teklifine göre ilköğretim 4 yıllık birinci aşamadan ibarettir; gerisi laftır. Çocuklarımız daha 11 yaşında çıraklık dünyasına sokulmaktadır. (Madde 13 ile değiştirilen Mesleki Eğitim Kanunu, md. 9/1) Nitekim, şimdiki uygulamada çırak olabilmek için 14 yaşını doldurmuş olmak koşulu geçerlidir. Oysa yapılmak istenen değişiklik, bu yaş sınırını 11’e çekmektedir. (Madde 14, Mesleki Eğitim Kanunu, 10/1) İlköğretimde 4. sınıfı bitiren çocukların, ikinci dört yılı Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği açık öğretim programlarında okuyarak bitirmiş sayılmaları, hem erkek hem de kız çocuklarının, ama daha da çok kızların örgün eğitimin yani okul çatısının dışına itilmelerine yol açacaktır. Bu teklif, günümüzde % 25’i hiç okula gitmemiş; %45’i beş yıllık ilkokul mezunu olan kadın nüfus yapımızı, geleceğe doğru iyileştirme umutlarımızı tümüyle yok edecektir. Kız çocukları eve hapsedilecek, çocuk gelin utancı daha da büyüyecektir. Erkek çocuklarımız için ise, 21. yüzyıl gibi bir çağda, okul sırasına değil usta rahlesine oturtulacak, sınıflar yerine dükkanlarla tamirhanelere doluşturulacaktır. Çocuklarımızı daha 11 yaşında çırak ve çocuk gelin olarak verme utancını yaşamaya evet demeyeceğiz. Bu teklifin yapmaya çalıştığı işin tam tersi yapılmalıdır: Zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılmalıdır. Çocuklarımız gençlik çağına kadar okulda olmalıdır. AKP milletvekillerince verilmiş olan bu çağ dışı teklifin derhal geri çekilmesini istiyoruz. Hükümeti, eğitim hakkımızı gasp etmekten vazgeçmeye tüm anne ve babaları bu konuda dikkatli olmaya çağırıyoruz.” (Kocatepe)