Zonguldak'ın, Devrek Neyi İle Meşhur?

Zonguldak'ın Devrek İlçesinin en çok neyi ile meşhur olduğu araştırılıyor. Zonguldak'ın Devrek İlçesi denilince ilk akla gelen ürün nedir?

DEVREK ESKİ BİR İLÇE

Devrek İlçesi, Kastamonu ve Bolu İlleri arasında geçiş görevi üstlenmesinden dolayı Devrek ismini aldığı düşünülmektedir. Çevrede yaşayan en eski kavim Etiler’dir. (Hititler) Devrek 14 Mayıs 1920 tarihinde Zonguldak merkezine Ereğli ve Bartın İlçeleriyle birlikte bağlanmıştır. İlçe Zonguldak il merkezine 57 kilometre mesafededir.  İlçenin en önemli akarsuyu Devrek Çayıdır. Devrek Çayı Yenice Çayı ile birleşerek Filyos Çayını meydana getirip Filyos Beldesinden denize dökülür. Devrek’in en yüksek tepesi 925 metre ile Dorukan Tepesidir. İlçeye bağlı 1 belde (Çaydeğirmeni Belediyesi) ve 83 köy bulunmaktadır. Çaydeğirmeni beldesinin 6, Merkez Belediyenin 5 olmak üzere 11 mahalleye sahiptir.

DEVREK BASTONU TAMAMEN EL SANATI ÜRÜNÜDÜR

Devrek İlçesi, Bitinya ve Paflagonya arasında kalan Batı Karadeniz Bölgesi antik çağda köknar, meşe ve kayın ormanlarıyla ünlüdür. Devrek ormanlarının vazgeçilmez ağacı olan köknar, meşe, kayın, çam ve selvi kutsal Hitit metinlerinde de yer almaktadır. Klasik Devrek Bastonu, tamamen el sanatı ürünüdür. Devrek bastonu ile ilgili en eski yazılı belge 1892 tarihli Kastamonu Salnamesinde bulunmaktadır. Bu tarihi belgede Devrek ve çevresinde yapılan elişi sandık ve benzeri ürünlerin yanında kızılcık dalından yapılan ”baston” dan da övgü ile bahsedilir.

Bakmadan Geçme