• Haberler
  • Genel
  • 'Ziya Gökalp Sempozyumu Önemli Bir Boşluğu Dolduracak'

'Ziya Gökalp Sempozyumu Önemli Bir Boşluğu Dolduracak'

TTK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Pustu, 'Ölümünün 100. Yılında Ziya Gökalp ve Sosyoloji' sempozyumunda Ziya Gökalp'in kişiliğinin, eserlerinin, sosyoloji alanına katkısının değerlendirilerek önemli bir boşluğun dolduracağını söyledi.

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Pustu, kurum olarak, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Afyonkarahisar Valiliği, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi İşbirliği ile düzenlenen “Ölümünün 100. Yılında Ziya Gökalp ve Sosyoloji” sempozyumuna kurumsal olarak katkı sunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

“ZİYA GÖKALP, ÖNCÜ ŞAHSİYETLERİMİZ ARASINDADIR”

Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Pustu, Kazakistan'da Türk Akademisi ile birlikte gerçekleştirdikleri Türk Devletçilik Kongresi'ne katılımı dolayısıyla Afyonkarahisar’daki sempozyuma katılamayan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen'nin selamlarını ileterek konuşmasını başladı. Ziya Gökalp’in son derece önemli bir kişilik olduğuna vurgu yapan Pustu, “Türk tarihçiliği, Türk dili ve edebiyatıyla, toplum bilimi üzerine kıymetli çalışmalarıyla, Türk siyaset ve düşünce hayatına yön veren simalardan olan Ziya Gökalp, bu yönüyle geçtiğimiz yüzyıldaki öncü şahsiyetlerimiz arasındadır.

Türk milletinin kökeni ve kimliği üzerine yoğunlaşan tarih çalışmalarında Gökalp, kendi dönemine kadar hâkim bulunan kısıtlı Türk tarihi müfredatı yerine, binlerce yıl geriye giden ve Orta Asya'da kök bulan bir Türk tarih anlatısını geliştirmiştir. Onun Türkçülük anlayışıyla işlediği tarih çalışmaları gerek Osmanlı Devleti'nin son döneminde gerekse Cumhuriyet'in ilk yıllarında tarih bilimini ve tarihsel eğitimin gelişmesinde büyük rol oynamıştır.” dedi.

“CUMHURİYET DÖNEMİ EDEBİYATINA İLHAM VERDİ”

Ziya Gökalp’in fikirlerine paralel olarak kaleme aldığı edebi eserlerinin hem şekil hem de içerik açısından Türk edebiyatının önemli bir manzumesini oluşturduğunu söyleyen Pustu, “Farklı türdeki pek çok eserinin yanında özellikle Kızıl Elma ve Yeni Hayat adlı şiir kitaplarında Türk milletinin tarihi mirası ve milli kimliğine odaklanan Ziya Gökalp, halk edebiyatı ve halk kültürüne verdiği önemle de Cumhuriyet dönemi edebiyatına ilham veren bir şahsiyet olarak öne çıkmaktadır. Afyonkarahisar’da bir araya gelmemizin ve bu toplantıyı düzenlememizin vesilesi ise Ziya Gökalp'in tarih, dil ve edebiyat alanındaki etkisinin yanında onun Türkiye'de sosyoloji biliminin kurucularından biri oluşudur.

Fransız düşünür Emil Durkheim'in etkisiyle geliştirdiği sosyoloji çalışmalarında Gökalp, toplumun bireylerin üzerinde bir gerçeklik olduğunu savunmakta, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerindeki toplumsal çözülmeye karşı Türk milletinin dayanışma ve birlik içinde olmasını bir reçete olarak sunmaktadır. Dil, din, ahlak ve gelenekler bu birlikteliğin en temel parçaları olarak Gökalp'in kaleminde işlenmektedir.” diye konuştu.

“BU SEMPOZYUM ÖNEMLİ BİR BOŞLUĞU DOLDURACAK

TTK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Pustu, sözlerini şöyle tamamladı: “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün fikir dünyasında da etkisi bilinen Gökalp, Türk milletinin modernleşme sürecinde kültürel kimliğini koruyarak ilerlemesi gerektiği düşüncesiyle, Cumhuriyet'in kültür politikalarına da yön vermiştir. Ziya Gökalp'in kişiliği, eserleri, sosyoloji alanına katkısını değerlendirmek üzere düzenlenen bu programın alanda önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyorum.

Dünya barışı ve huzurunu tehdit eden küresel ve bölgesel krizlerin arttığı, sosyal sorunların toplumsal yapıyı zayıflattığı, dayanışma duygularının sarsıldığı çağımızda hiç şüphesiz ki bilimsel çalışmalara duyulan ihtiyaç artmaktadır. Bugünkü program örneğinde olduğu gibi sosyoloji alanında yapılacak bu türden faaliyetlerin, muhtelif sorunların anlaşılmasında ve aşılmasındaki rolü önemlidir.

Bu duygularla sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına, Afyonkarahisar Valiliği, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi yetkililerine ve görevlilerine şükranlarımı sunuyorum. Tüm katılımcılara verimli ve başarılı bir toplantı diliyorum.”

Bakmadan Geçme