Ziraat'tan üretici kesime seracılık toplantısı
Ziraat Bankası Tarım Politikaları Daire Başkanlığınca önceki gün NG Güral Afyon Otel'de Seracılık Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Üreticiler, Ziraat Odalarının İl ve İlçe Tarım Temsilcileri ile müşterileri katıldı.'KREDİLERDEN DAHA ÇOK ÜRETİCİ YARARLANIYOR'Toplantıda katılımcılara detaylı bilgiler veren Ziraat Bankası Tarım Politikaları Daire Başkanı Ferhat Pişmav, 2011-2018 döneminde Ziraat Bankasının doğrudan üreticilere tanıdığı krediden yaklaşık 3 milyon kişinin [&hellip]
Ziraat Bankası Tarım Politikaları Daire Başkanlığınca önceki gün NG Güral Afyon Otel’de Seracılık Toplantısı düzenlendi. Toplantıya; Üreticiler, Ziraat Odalarının İl ve İlçe Tarım Temsilcileri ile müşterileri katıldı.
“KREDİLERDEN DAHA ÇOK ÜRETİCİ YARARLANIYOR”
Toplantıda katılımcılara detaylı bilgiler veren Ziraat Bankası Tarım Politikaları Daire Başkanı Ferhat Pişmav, 2011-2018 döneminde Ziraat Bankasının doğrudan üreticilere tanıdığı krediden yaklaşık 3 milyon kişinin yararlandığını söyledi. Pişmav, “2011-2018 döneminde bizim tarım kredilerimizde ki artış yüzde 216’dır. Üçe katlanan bir rakam sözkonusudur. Kredi kullandırdığımız kişi sayısı da yüzde 31 arttı. Daha tabana yaygın, daha çok kişinin yararlandığı kredilerle üreticilere geliyoruz. Üç milyon kredi kullanıcısından bugün hala borcu devam eden kişi sayısı yaklaşık 680 bin kişidir. Kayıtlı işletme sayısı da düşünüldüğünde epeyce bir işletmemize ulaştığımızı görüyoruz.” dedi.
“ÜLKENİN İŞLETME ÖLÇEĞİ BELLİ”
Verilen kredi miktarının işletme ölçeğiyle doğru orantılı olduğunu belirten Tarım Politikaları Daire Başkanı Ferhat Pişmav, ölçeğin küçük olması halinde kredi miktarının büyüme şansı olmadığını ifade etti. Pişmav, “Sektör temsilcileri bize ‘Siz hep büyüklere kredi verirsiniz küçüklere kredi vermezsiniz’ gibi bir algıyı iletiyor. Oysa bizim kredilerimiz doğrudan ülkede ki işletmelerin ölçeğine bağlıdır. Ölçek ne kadar büyürse kredi de o kadar büyük. Ölçek küçük ise kredinin zaten büyüme şansı yoktur. Bilindiği üzere biz dönüm üzerinden hesap yaparak kredi veriyoruz. Bu durum hem üreticilerimiz hem de şubelerimizce bilinir. Bizim müşterilerimizin yüzde 55’i yani 680 bin kişinin yüzde 55’i 50 bin TL’den daha az kredi kullanan kişilerdir. Müşterilerimizin yüzde 78’i yüz bin TL’den az kredi kullanan kişilerdir. Müşterilerimizin yüzde 94’ü 250 bin TL’den daha az kredi kullanan üreticilerden oluşur. Çünkü ülkede ki işletme ölçeği zaten bellidir. Ortalama hayvancılık, bitkisel üretim işletmelerinin kapasitesi bellidir. Ortalamaya baktığımızda bunun çok büyük rakamlara çıkma şansı yoktur. Ülkenin gerçeği ne ise üreticilerimizin durumu da bu şekildedir.” diye konuştu.
“GENEL KREDİ KULLANICILARI ORTA VE KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELER”
“Biz büyüklere kredi vermiyor muyuz? Tabii ki veriyoruz” diyen Pişmav, genelde kredi kullanıcısının orta ve küçük ölçekli işletmeler olduğuna temas etti. 680 bin kişi üzerindeki 60,2 milyar TL’lik kredinin ortalama vadesinin 19 ay olduğunu kaydeden Pişmav, “Toplam kredilerimizin yüzde 35’i yatırım kredileridir. Yani bir varlık edindirmeye yönelik kredilerdir. Hayvan alımı, makine ekipman alımı, çiftlik-sera kurma gibi yatırım duran varlık alımının finanse edildiği kredilerdir. Böyle bakıldığında kredilerin yüzde 39’nun vadesi 3 yıldan çok daha uzun vadeli olup 7 yıla kadar uzayıp gitmektedir” ifadelerine yer verdi. Toplantı Konya TARSİM Bölge Müdürlüğünden Kıdemli Uzman Yusuf Üstün’ün sigorta hizmetleri hakkındaki sunumu ile devam etti. >> Burcu AYDIN’ın Haberi