• Haberler
  • Genel
  • Zindelik için su tüketin – Kocatepe Gazetesi

Zindelik için su tüketin – Kocatepe Gazetesi

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, sıcak yaz günlerinde bol bol su tüketilmesi gerektiğini belirtti İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, suyun insan vücudu için çok önemli olduğunu söyledi. Akgün, “Vücuttaki bütün sistemler, organlar ve hücreler yeterli su olmadan fonksiyonlarını sürdüremezler. Hücre içinde gerçekleşen bütün hayati, metabolik olaylar hücre içindeki su yeterli ise gerçekleşebilmektedir. Vücut [&hellip]

Zindelik için su tüketin

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, sıcak yaz
günlerinde bol bol su tüketilmesi gerektiğini belirtti

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, suyun insan vücudu için çok önemli olduğunu söyledi. Akgün, “Vücuttaki bütün sistemler, organlar ve hücreler yeterli su olmadan fonksiyonlarını sürdüremezler. Hücre içinde gerçekleşen bütün hayati, metabolik olaylar hücre içindeki su yeterli ise gerçekleşebilmektedir. Vücut sıvısının yüzde 2 gibi küçük bir oranda azalması bile hafif yorgunluk, yakın hafızada hafif bozulma, dikkati toplamada ve yapılan işe odaklanmakta güçlüklere neden olur. Hayatın kaynağı olan su, taşıyıcı göreve sahip olup hücrelere besin ve oksijen taşır; atıkları da hücreden uzaklaştırır; kan ve lenf sisteminin büyük bir kısmı sudan oluşur; toksik maddelerin vücuttan atılımını sağlar; vücut sıcaklığının düzenlenmesinde yardımcıdır; kan basıncını kontrol eden elektrolitlerin dengelenmesini ve taşınmasını sağlar; sıcak havalarda vücudu serin tutar; tükürük ve mide salgısında yer alarak besinlerin sindirilmesine yardımcı olur; eklemlerin kayganlığını sağlar; emziren annelerde süt yapımını arttırır; vücudu zinde ve dinç kılar; yeterli miktarda su içilmezse vücutta depolanan yağ miktarı artar ve kilo alımı başlar” dedi.
DOKTORLARIN TAVSİYELERİNE UYUN
Yaz aylarında suya daha çok ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Akgün, şöyle devam etti:
“İnsan vücudu için faydası saymakla bitmeyen su; özellikle mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkları yaşadığımız bu günlerde daha büyük taşımaktadır. Sıcak günlerde terlemeyle vücuttan daha çok su atılacağı için, susamayı beklemeden su tüketimi sağlanmalıdır. Suyu birden büyük miktarlarda değil, küçük miktarlarda tüketmelidir. Yetişkin bir insanın günlük ortalama 2-2,5 litre su tüketmesi gerekir. Ancak bu miktar kişiye göre artabilir. Yüksek proteinli diyetle beslenenler; lifli gıdalardan zengin beslenenler; bulantı, kusma ve ishalden dolayı sıvı kaybının arttığı kişiler; ağır fiziksel aktivite yapanlar; çok sıcak ortamlarda olup, aşırı terleyen kimseler daha fazla su tüketmelidir. Bununla birlikte; vücutta fazla miktarda sıvının olduğuna işaret eden durumlarda (bacaklarda ödem ve karında asit); kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, siroz ve kronik karaciğer hastalığı gibi zaman zaman sıvı alımının belli bir miktarla kısıtlanması gereken durumda olan hastaların, doktorlarının tavsiyelerine uymaları daha doğru olacaktır.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme