Zeybek'le görevde 1 yıl
Afyonkarahisar Belediye Bakanı Mehmet Zeybek, göreve gelişinin 1'inci yıldönümünde gazeteniz Kocatepe'ye değerlendirmelerde bulundu. Şehrin gündemindeki önemli konuları Kocatepe Gazetesi'nden Sezer Küçükkurt ve Burcu Aydın'a değerlendiren Başkan Zeybek, 'Görevde geçen 1 yılımızı son derece verimli geçirmeye çalıştık. Şehrimizle ilgili önemli projelerin takibini sürdürürken, garip-gurebanın yardımcısı olmayı, toplumun tüm kesimlerine temas etmeyi ve sorunlarını dinleyip, çözüm üretmeyi [&hellip]
Afyonkarahisar Belediye Bakanı Mehmet Zeybek, göreve gelişinin 1’inci yıldönümünde gazeteniz Kocatepe’ye değerlendirmelerde bulundu. Şehrin gündemindeki önemli konuları Kocatepe Gazetesi’nden Sezer Küçükkurt ve Burcu Aydın’a değerlendiren Başkan Zeybek, “Görevde geçen 1 yılımızı son derece verimli geçirmeye çalıştık. Şehrimizle ilgili önemli projelerin takibini sürdürürken, garip-gurebanın yardımcısı olmayı, toplumun tüm kesimlerine temas etmeyi ve sorunlarını dinleyip, çözüm üretmeyi önceliğimiz olarak belirledik. İnşallah korona virüs sıkıntısından kurtulduğumuzda çalışmalarımızı daha büyük bir şevk ve heyecanla sürdüreceğiz” dedi
Teleferik ihalesini öyle ya da böyle yapacağız
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, kısa süre önce katılım olmaması gerekçesiyle yapılamayan teleferik ihalesinin ilerleyen süreçte yenileneceğini söyledi
Sezer Küçükkurt: Başkanım korona cirüsü nedeniyle dünya olağanüstü günlerden geçiyor. Belediye’de durum nasıl, tempo düştü mü?
Mehmet Zeybek: Tempomuz aynı, değişen bir şey yok. Çok şükür sıkıntımız yok. Tabii hiç kimse ve hiçbir ülke böyle bir koronavirüs salgınını istemez. Bu hadise de çıkınca artık hesaplar kitaplar tüm dünyanın alt üst oldu. Bu arada biz yine ihalelerimizi yapıyoruz, çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Sezer Küçükkurt: İhaleler demişken, Teleferik Projesi ihalesine katılım olmadı diye biliyoruz. Durum nedir Başkanım?
Mehmet Zeybek: Teleferik ihalesi için 3 firma dosya almıştı. Katılım olmadı. Biz bunu 3-5 ay veya bir yıl öteledik. Bu koronavirüs hadisesi de olunca zaten şirketlerde ciddi şeyler var. Bursa’dan bir firma şartname istemiş. Ona bakılıyor.
Sezer Küçükkurt: Başkanım, bu Teleferik Projesinin verimliliği ile ilgili hep tartışmalar oldu. Siz yaklaşık 1 yıllık görev süresini tamamladıktan sonra bu konudaki kanaatiniz nedir? Teleferik Afyon için verimli olacak mı, olmayacak mı? Yapılması gereken bir çalışma mı?
Mehmet Zeybek: Aslında işin açıkçası turizm açısından gereklidir. Afyonkarahisar’a baktığımızda gastronomi şehri ilan edildikten sonra da il dışından ciddi bir ziyaretçi akını var. Bunları da göz önünde bulundurarak daha önceden zaten ihalesi yapılmış. Fizibilitesi yapılmış, ihalesi yapılıyor. Varter diye bir firma almıştı. Seçimlerden önce de biz gidip arkadaşlarla görüştük. Her türlü finansmana hazır olduklarını ve 2019 Nisan ayında başlayabileceklerini ifade etmişlerdi. Demek ki arkadaşlar finansmanı tam ayarlayamadı, arkadaşlar yapım işinden vazgeçtiler. Bizimle de projeyi yapan arkadaşlarımız tekrar görüştüler. Projede kısmı değişiklikler yapılarak tekrar ihaleye çıkıldı. Halkta bir beklenti oluştu. Teleferik ne oluyor? Teleferik ne zaman yapılacak? Yapacak mısın, yapmayacak mısın, neden yapılıyor gibi. Tabii bazıları da işte elzemdi, değildi tartışması başlattılar. Yarım kalan şeyi biz devam ettiriyoruz. Devlette devamlılık esastır. Biz de devam ettirelim istedik. Bunu öyle veya böyle bir şekilde ilerleyen günlerde yapacağız.
AF-RAY’da çalışmalarımız devam ediyor
Belediye Başkanı Zeybek AF-RAY projesinin yanı sıra toplu ulaşımla
ilgili alternatif yollara yönelik çalışmalarının sürdüğünü bildirdi
Sezer Küçükkurt: Tüm hesaplar virüs salgınıyla değişti veya kaymalar yaşanıldı. Sizin en önemli projeniz AF-RAY’dı. Bununla ilgili maalesef hesaplamalarla değişiklikler oldu. AF-RAY’la ilgili son durumumuz nedir? Dillendirilen bir eleştiri var. Mesela kampus içerisinde öğrenci AF-RAY vagonuna bininceye kadar minibüse binip çarşıya gelmiş olacak. Buradaki tercih sebebi nasıl olacak? Öğrenciyi oraya nasıl yönlendireceğiz?
Mehmet Zeybek: AF-RAY’da proje ihalemiz gerçekleşti. 120 günlük süre içerisinde proje tamamlanıp DDY’na teslim edilecek. Geçtiğimiz günlerde projeyi yapan firma yetkilileriyle üniversitedeki arkadaşlarla Belediye’deki yetkili arkadaşlar bir araya gelerek bir istişare toplantısı yaptılar. Doğru, öğrencinin tercihini sağlamalıyız. Bununla ilgili istişareler sürüyor. AF-RAY’da sıkıntımız yok. Bu hafif raylı sistemle alakalı da DDY Genel Müdürümüz geldi. Oruçoğlu’ndan Konya-Şuhut yol ayrımına kadar böyle hafif raylı bir sistem yapsak nasıl olur diye bir istişare yaptık. Kendisi de şöyle söyledi; Hafif raylı sistemin işletme maliyeti çok yüksek. Bunun alt yapısıyla ve verimliliğiyle ilgili bir inceleme yapsınlar dedi. Virüs tedbirleri ciddileşince yapılacak inceleme ve toplantı ertelendi. Şayet DDY Alt Yapı Genel Müdürlüğü’nce yapılacak incelemede bu şekilde bir uygulamaya geçelim denilirse ben bunu iki aşamalı olarak düşünüyorum. Birisini AFSÜ-Özdilek tarafından Konya-Şuhut yol ayrımına, ikincisini de yine Konya-Şuhut yol ayrımından alıp AKÜ’ye kadar götürünce şehir merkezindeki ulaşımı büyük oranda rahatlatmış olacağız. AF-RAY Projesi bu şekilde devam ediyor.
“Kentsel dönüşüm çalışmaları nefis olacak”
Kentsel Dönüşüm alanı olarak belirlenen Mısri Camii çevresi ile İmaret Camii çevresine yönelik planlama çalışmalarının Bakanlık ve TOKİ tarafından sürdürüldüğünü belirten Belediye Başkanı Zeybek, “Tarihi yapılar merkeze alınarak nefis çalışmalar yapıldı. Rezerv alanımızı belirledik, çalışmalar ilerliyor. Vakıf İşhanı ve Telekom binası için de çalışıyoruz” dedi
Sezer Küçükkurt: Vatandaş kentsel dönüşümle ilgili ciddi merak içerisinde. Çalışmalarda durum nereye gidiyor? Bu projeler kabul oldu mu? Uygulama zamanı, vatandaşa yansıyışı ne zaman olacak? Mesela Fakıpaşa Mahallesinde oturan bir vatandaş hazırlığını neye göre yapsın? Bu çalışmaların Belediye’ye mali yükü olacak mı?
Mehmet Zeybek: Kentsel Dönüşümle ilgili çalışmalarımız da devam etmektedir. Geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’la telekonferans aracılığıyla bir toplantı gerçekleştirdik. Gerçekten verimli bir toplantı oldu. Sağ olsun Çevre ve Şehircilik Bakanımıza taleplerimizi ilettik. Projelerimiz hazırdır. İmaret Camii’nin bulunduğu yer Fakıpaşa Mahallesini kapsayan projeyi TOKİ ihalesini yaparak hazırlattı. Burada ana merkez İmaret Camii alınmıştır. Diğer tarafta da Mısri Camii ana merkeze alınmıştır. Yapılan planlama çalışmalarındaki çizimler tüm yolları Mısri Camii’ne çıkarıyor. Yatay mimari esastır. Hatta şehrimizin tarihi konaklarına benzer konak şeklinde projeler de var. Tüm yollar Mısri Camiine çıkarken Alaca Hamam çevresi boşaltılıyor. Gazlıgöl Caddesi’nden Emniyet Müdürlüğü’ne kadar olan alanı komple kapsayan bir çalışma. Bunlar TOKİ’nin bölgeleri ihale edip de projeleri yaptırdığı firmaların hazırlamış olduğu uygulanacak projelerdir. Günü net değil, ama talimatı TOKİ Başkanına burada verildi. Bir an önce hazırlığın yapılması istenildi. Hatta biz rezerv alanı çıkardık. Hıdırlık’ın bir arka tarafında Gökçe Mahallesi sınırlarında bir rezerv alanı oluşturduk. Oraya TOKİ başlayacak. Rezerv alandaki yapılaşma tamamlanınca buraları inşallah boşaltıp buralara da nefis projeler gerçekleştirecek. Tabii bu çalışmalar TOKİ aracılığıyla olacak. Mali anlamda Belediye de işin içerisinde olacak. Biz seçimden önce Sayın Bakanımız buraya geldiğinde birlikte yukarı mahalleleri ziyaret etmiştik. Oralarda sokak sağlıklaştırmalarıyla alakalı 260’a yakın ev kalmıştı. Bana ‘Sayın Başkanım bunu siz yapın biz de İller Bankası’ndan 15 milyon TL kredi gönderelim.’ demişti. Ben de Sayın Bakanım ben borçla yapacak olduktan sonra kıymeti yok, bunun ne kadarını hibe vereceksiniz dedim. Sağ olsun ziyaretinde kendisine bunu hatırlattık. Kendisi ‘Tamam yüzde 50’ni hibe vereyim’ dedi.
Sezer Küçükkurt: Sizin görev süreniz içerisinde Kentsel Dönüşüm Proje çalışması hayata geçmiş olur mu?
Mehmet Zeybek: İnşallah, olacağı kanaatindeyiz.
Sezer Küçükkurt: Kentsel Dönüşüm çalışması kapsamında Mısri Camii etrafı derken Telekom binasının Zafer Meydanına katılmasıyla ilgili çalışmalar olmuştu. Aynı zamanda Vakıf İşhanı’nın Millet Kütüphane olması durumu vardı. Bu iki bina ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?
Mehmet Zeybek: 2. Vakıf İşhanı ile alakalı bir çalışmamız oldu. İşin açıkçası biz orayı meydana katalım diye düşünmüştük. Daha sonra vakıf eseri olduğu için Kültür ve Turizm Bakanı ve Bölge Müdürü ile görüştük. Vakıflar Genel Müdürü ile görüştük. Bir takas hadisemiz var. Takas hadisemizi gerçekleştirirsek biz burayı İstanbul’daki Üsküdar Belediyesi’nin yapmış olduğu Nev Mekân isimli mekanı örnek alacağız. Buradaki Afyon Lisesi, M. Rıza Çerçel Kültür Merkezi mimarisine uygun güzel bir mimari tarzda iki katlı bir Millet Kıraathanesi altına bir katta Sergi Salonu yapmayı düşünüyorum. Çalışmalar olumlu safhada.
Sezer Küçükkurt: Telekom binası ile ilgili bir gelişme var mı Başkanım?
Mehmet Zeybek: Telekom binası ile alakalı da o arkadaşlarımızla da görüşüyoruz. İnşallah orayı da meydana katacağız. Arazileri de alakalı şeyimiz var. Malum bina iki kısım. Ön tarafta bir sıkıntımız yok. Arka taraftaki binada teknik altyapı yoğun. Onların talep ettikleri, kendilerine ait Sahipata’daki ve Kale Görünme’deki kendi arazileriyle ilgili düzenleme yapılması. Telekom Genel Müdürlüğü ile Sayın Bakanımız görüşmüş. Belediye Telekom’un bu iki arazisi ile ilgili imar değişikliği yaparsa biz o binaları taşırız demişler. Biz de gerekli imar değişikliğini yaparız dedim. İnşallah ön tarafta PTT’nin olduğu yerde çok fazla bir şey yok. Santral kısmının olduğu yerde sıkıntı var. Olmazsa ön taraftaki düzenlemeyi yapıp ön tarafı yıkıp öncelikle katalım, meydana katılsın diye düşünüyorum. Onları da gerçekleştireceğiz.
“Toplu ulaşımda kesin çözüm lazım”
Minibüs hatları ile ilgili bazı düzenlemeler yapıldığını ancak bir master plan yapılması gerektiğini belirten Başkan Zeybek, “Her gleen başkanın birinci sorunu ulaşım olmamalı. Kesin bir plan yapıp, herkesin ona oymasını sağlayacağız” dedi
Sezer Küçükkurt: Başkanım toplu taşımadan bahsetmişken minibüslerle ilgili ciddi çalışmalarınız oldu. Esnafla bir araya geldiniz. Son durum nedir?
Mehmet Zeybek: Minibüslerle alakalı arkadaşlarla sıkça bir araya geliyoruz. Muhtarlarımız aracılğıyla ya da dirkt olarak vatandaşlarımızdan bize gelen talepler oluyor. Zaman zaman minibüsçü esnafımızın da talepleri oluyor. Önceliğimizin vatandaşın mağdur olmaması. Elbette esnafımızın da mağdur olmasını istemiyoruz. Minibüs durakları arasında birleşme çabaları da oldu, sonrasında kavgalar da oldu. En sonunda dedik ki, Master Plan yaptıracağız. Herkes alınan karara uymak mecburiyetinde olacak dedim. Her gelen Belediye Başkanının birinci problemi ulaşım, ulaşım, ulaşım. Böyle olmamalı. 360 minibüsümüz var. Durakların birleşmesi, havuz sistemi, 15 gün bir kısmı, 15 gün bir kısmının çalışması, ya da iki minibüsün birleşip bir otobüs olması gibi formüller var. Bir kısım esnafımız hemen hazır olduklarını belirtiyor. Bir kısım esnafımız karşı çıkıyor. Sonuç itibariyle bu konularda kendini ispat etmiş, kabul gören ciddi bir isim var. Kendileri ile ve bağlı oldukları kurumla görüştüm. İki ay burada misafir edeceğim. Buranın bir ulaşım planını çıkarttıracağım. İnşallah bu çalışmayı hayata geçireceğim.
Sezer Küçükkurt: Daha önce de bu tür çalışmalar olmuştu. Onlardan faydalanamaz mıyız Başkanım?
Mehmet Zeybek: Onlardan da var da, bilfiil olayın içerisinde olan bir arkadaşı işin başına getireceğim.
İzmir İstasyonu’na sosyal tesis, Sanat Okulu ve Müze alanına Millet Bahçesi
Zeybek, “İzmir İstasyonu’ndaki tarihi binalar Belediye sosyal tesisleri, Sanat Okulu binası ve Müze alanı Millet Bahçesi olacak” dedi
Sezer Küçükkurt: Cirit Kayalığı ve Sanat Okulu Millet Bahçesi yapım durumu nedir? Ayrıca İzmir İstasyonu’ndaki binaları devir alma konusunda gelişme var mı?
Mehmet Zeybek: Cirit Kayalığı ile alakalı yine Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum talimatını verdi. DDY isteyeceğimiz araziler vardı. Ulaştırma Bakanından onu talep ettik. DDY Genel Müdürümüz buraya geldi. Genel Müdür Yardımcıları vardı. Ben İzmir İstasyonunu talep ettim. Oraya Belediye Sosyal Tesisleri yapacağım dedim. Orada tek katlı eski Derya Düğün Salonu var. Daha önce orayı talep ettiğimizde ‘Burayı Ankara Demirspor’a verdik.’ dediler. Ankara Demirspor da bir işletmeciye kiraya vermiş ama şimdi duyduk ki o kiralayan da vazgeçmiş. Yerine gidip baktık atıl vaziyette idi. Sağ olsun İl Jandarma Komutanımız’ın da destekleri ile orayı alabilirsek, Okçuluk Kulübü yapacağız. Etrafını düzenleyeceğiz, İzmir İstasyonunu Belediye Sosyal Tesisleri yapacağız dedim. Orayı da inşallah çözüyoruz.
Sezer Küçükkurt: Müze arazisi ve Sanat Okulunda bir gelişme var mı?
Mehmet Zeybek: Sanat Okulunu ben dün (13 Nisan 2020) yine konuştum. Buranın yıkım kararı var. Biraz önce bahsettiğim eski Çimento Fabrikası arkasındaki askeri alanda Milli Eğitimin 13 bin metrekare daha düşündüğü yer varmış. Büyük ihtimalle Sanat Okulu oraya yapılacak. Ben burada atölyeleri bırakıp mevcut binayı ara bölmelerini yıkarak bina yükünü hafifleteceğim. Sanat Okulunda bugüne kadar bulabildiğimiz alet, edevat ne varsa orayı bir okul müzesi yapalım dedik. O sarmaşıkları yıkmaya gönlümüz razı olmadı. Arka tarafında sonradan yapılan binaları yıkacağım. Bahçeyi Millet Bahçesi, atölyeleri Millet Kıraathanesi, sergi salonları yapacağım. Cenkçi Dede’nin olduğu köşeye de arka tarafta asansörlü mekanik bir otoparklardan yapalım diye düşüncemiz var. Müze arazimizi yine Bakanımıza söyledim. Müzeyi alan firma buraya geldi. Gidin TOKİ ile anlaşın dedim. Ben size yüksek katlı ruhsatı hayatta vermem dedim. ‘Biz zarar ederiz.’ dediler. Dikey mimariye ben ruhsat vermem dedim. TOKİ Başkanı ile görüştüm. Adamlar 4 milyon TL para yatırmışlar oraya. Tabii bina teslim edilemediğinden borcu bitirememişler. Bunu Bakan beyin talimatı var güncelleyin dedi. Dört milyonu 8 milyon olarak ödeyelim demişler. Telekonferanslı görüşmede TOKİ Başkanına müze binasını söyleyince Bakan Bey TOKİ Başkanına ne yapıldığını sordu. ‘Efendim ben güncelliyorum 8 çıkıyor, 8’i 10 olarak ödeyeyin dedim.’ dedi. Orayı alan girişimciler 20 bin TL dediler. Oraya 27 katlı bina planlamışlar. İnşallah orada Bakan beyin talimatı ile bir imar değişikliği yapacağız. Orayı yeşil alan ilan edeceğiz. TOKİ de parasını güncelleyip arkadaşlara paralarını iade edecek. Orayı da yine mini bir Millet Bahçesi binanın olduğu yere de Millet Kıraathanesi yapayım.
“Garnizon’un ön tarafı Millet Bahçesi olacak. Havaalanı için çalışıyoruz”
Garnizon Komutanlığı arazisinin DSİ’ye bakan ön cephesinin Millet Bahçesi olacağını belirten Belediye Başkanı Zeybek, “Milli Savunma Bakanımız ve diğer yetkililerin büyük desteğini görüyoruz. Havaalanımızın sivil uçuşlara açılması, hatta sivil pilot yetiştirme merkezi olabilmesi için çalışıyoruz” dedi
Sezer Küçükkurt: İkmal ve Garnizon Komutanlığı, Cirit Kayalığı ve Sanat Okulu binası ile ilgili Millet Bahçesi çalışmalarına yönelik iyi haberler var mı?
Mehmet Zeybek: Çok iyi haberlerimiz var. Garnizon Komutanlığı ile alakalı bir çalışmamızı gerçekleştirdik. Daha önce bir talep yazısı gönderdik. Talep yazımıza Genel Kurmay Başkanlığı’ndan gelen yazıda; toplam 500 bin metrekarelik Garnizon’un bulunduğu arazinin Belediye’ye devrine olumlu bakıldı. Oradaki mevcut depoların da yapıldığı, içine DDY hattını döşendiği bir düzenlemeyi başka bir alanda gerçekleştirirseniz buranın tamamını terk edelim size denildi. Bilindiği üzere orada yüze yakın depo var. Bizim Belediye olarak onun altından kalkmamız mümkün değil. Dedik o zaman bunu kardeş payı yapalım. DSİ’ye bakan, ön kısmı biz alalım, arkadaki Fatih-Eşrefpaşa’ya bakan kısmı da Garnizon olarak aynen devam etsin dedik. Bir çalışma gerçekleştirip Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar’dan randevu aldık. Örnekevler bitiminde eski Çimento Fabrikasının oradan geçen Garnizon Komutanlığı içerisine giren bir demiryolu hattımız var. Kara Kuvvetleri Komutanımıza burada demir yolu hattı sizde kalmak şartıyla burayı düzenleyip düz bir hat çekelim dedim. Yükleme alanının kaybolacağını söyledi komutanımız. Ben yeni bir yükleme alanı yapacağımızı söyledim. Oraya Paşamıza yakışır bir idari bina yapayım. Milli Savunma Bakanımıza da aynı şeyleri söyledik. Tamam diyerek talimat verdi ve ‘15 güne kadar bu işi çözün.’ dedi. Demiryolunun olduğu alan Fatih’e kadar olan kısım Garnizon olarak kalırken ön tarafta Millet Bahçesi olacak. Zaten yeşil kısım ön tarafta, depolar arkadadır. O gün Sayın Milli Savunma Bakanımızla yapılan toplantıda Milli Eğitimin Milli Savunma Bakanlığıyla olan bir problemi vardı. O toplantıda o problemi de çözdük. Milli Savunma Bakanımıza Sayın Bakanım iki mesele daha var dedim. Neymiş dedi. Biliyorsunuz Afyon’da bizim termal bölgede Milli Eğitim Müdürlüğüne ait 68 bin metrekare bir yerimiz vardı, eğitim alanı olarak düşünülüyordu dedim. TSK Rehabilitasyon Fizik Tedavi Merkezi yapılsın diye size takas yapılmış, size tahsis edilmiş siz de Ankara-Mamak’ta 50 bin küsur metrekarelik bir araziyi Afyon Milli Eğitim’e vermişsiniz dedim. Biz de orayı satıp Afyon’daki okul açığımızı kapatacaktık. Maalesef Mamak Belediye Başkanı da orayı Millet Bahçesi yapma kararı almış. Bizim arazi gitti dedim. Kendisi de doğru dedi. Hemen bedelini Afyon Milli Eğitim Müdürlüğüne yaptırın dedi. Arazi bizim oteller bölgesinin arka kısmında 68 bin metrekareydi. Orada TSK’nın terörle mücadele de yaralanan tedavisi gereken hastaların rehabilite edilmesi için bir yer yapılacak. Ben de görüşme sırasında gayet uygun olacağını ifade ettim. Her türlü Belediye olarak orada yardımcı oluruz dedim. İnşallah onlar da hemen başlayacaklar. Yine TSK bünyesinde olacak. Oranın eder bedelini de Milli Eğitim Müdürlüğümüze aktaracaklar. Milli Eğitim Müdürlüğümüz de gelen para ile okul ihtiyacını karşılayacak. Eski Çimento Fabrikamızın arkasında tel örgü ile çevrilmiş askeri bir alan vardı. İnsan boyu yabani ot bitiyordu. Hiçbir tesis yok, hiçbir bina yok sadece tel örgüyle çevrilmiş askeri alandır girilmesi yasaktır diye bir tabelanız var dedim. Orada bir alanı eğitim alanı olarak verdiniz ilköğretim okulu yapıldı. Onun yanında küçük 8 parsel vardı. Biz Encümen’den geçirdik. Onların birleştirilmesine karar verdik. Orayı birleştirip Sağlık Müdürlüğü sağlık alanı yapacak dedim. Bakan düşündükten sonra ‘Orada binamız falan yok tamam orayı da yazın.’ dedi.
Sezer Küçükkurt: Başkanım o alanı söylemişken orada eskiden Şehit Murat Birlik Aktarma İstasyonu binası vardı Çimento Fabrikası varken. O binaya şehidimizin ismi verilmişti. O bina yıkıldı. Özelliğini yitirdikten sonra şehidin ismi de gitti. Ben şimdiden hatırlatmış olayım. Orada yapılacak çalışma kapsamında şehidimizin ismini oraya vermek mümkün olur mu?
Mehmet Zeybek: Şehidimizin ismini bir parka da veririz. Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar’la gerçekten çok verimli bir toplantımız oldu. Bunu çıkarken de söyledik. Bir de muhabbet koyulaştı. Sayın Bakanım ‘Bir mesele daha var.’ dedim. ‘Başkan sende ha bire bir şeyler çıkarıyorsun neymiş?’ dedi. Allah sizden razı olsun seçimden önce gelip Kuvvet Komutanlarımızla birlikte müjdeli bir haber verdiniz. Askeri havaalanını sivil uçuşlara açılmasıyla alakalı biz de bunu ilan ettik dedim. Millette büyük bir beklenti oluştu. Şayet orası sivil uçuşlara açılırsa Akşehir biz Konya Havaalanını değil burayı kullanırız çünkü Konya bize 170 kilometre burası 80-90 kilometre diyor dedim. Emirdağ ilçemiz de biz Eskişehir Havaalanını değil burayı kullanırız diyor dedim. Ama Zafer Havaalanı var bu havaalanı yap-işlet-devret modelinde olduğundan yolcu karşılığı bir tane uçak inip kalkıyor. O da rantabl değil. Burası olursa hem oteller bölgesine yakın, hem ulaşımı Akşehir’e yakın merkezi yer. Buranın sivil uçuşlara açılması önemlidir. İzmir ve İstanbul’da sivil pilot yetiştirecek okullar var. Onların yerleşme alanlarının ortasında kaldı hiç rantabl değil. Türkiye’nin en güzel sivil havacılığa uygun olacak yerin burası olduğu söyleniyor dedim. Olabilir dedi. Hatta buraya bir uçak inip kalkıyor. Yolcu garantiliyse buraya üç uçak inip kalksa oradan gelecek kazancı buraya aktarsak yine kurtarıyor dedim. Buranın açılmasında büyük fayda var dedim. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı siz ikna edersiniz dedim. Vali Bey de ‘Başkan doğru söylüyor Sayın Bakanım.’ dedi. Vallahi bu bizim olmazsa olmazlarımızdan diye ısrar edip çalışmaları takip ederken bu koronavirüs hadisesi gelince hesaplar bozuldu.
“Yardım kampanyalarımız büyük destek görüyor”
Korona salgını nedeniyle ekonomisi bozulanlara destek amacıyla Belediye öncülüğünde başlatılan yardım kampanyalarının büyük desktek gördüğünü belirten Başkan Zeybek, “Hemşehrilerimizden bu konuda büyük destek görüyoruz. Her zaman garip-grubanın yanında olacağız” dedi
Sezer Küçükkurt: Korona virüs salgınından ekonomik olarak etkilenenler için Belediye öncülüğünde bir yardım kampanyası başlatıldı. Açıkladığınız kadarıyla gerçekten güzel bir katılım oldu. İnşallah katılım daha da artacak. Sizce bu yardım kampanyası beklenen ilgiyi gördü mü?
Mehmet Zeybek: Ben sizler vasıtasıyla özellikle Afyonlu hemşehrilerime canı gönülden teşekkür ediyorum. Tahmin edemeyeceğiniz yardımlarla karşılaştık. Ben zaten yaya olarak sabah ve akşamları Belediye’ye gelip gidiyordum. Farklı caddelerden gelip gidiyordum. Virüs hadisesi başlayınca araçla gel git dediler. Çünkü halkla temasımız çoktu. Tedbir amaçlı en azından bu süreci atlatana kadar araç gelip alsın denildi. Bugün sabah (14 Nisan 2020) şoförü arayıp gelme, ben yürüyerek geleceğim dedim. Şöyle bir dolaştım. Bir esnaf arkadaşımız ‘Ben sizi arayacaktım. Şu kadar para var. Bu kampanyada bizim de tuzumuz olsun.’ dedi. Makbuzuna isim yazdırayım mı diye sordum. Yazdırmamamı istedi. Yine geçtiğimiz günlerde ciddi miktarda bir meblağı Afyonlu hemşehrimiz ‘İsmimiz geçmesin biz itimat ediyoruz.’ dedi. Teslim ettiler, bugün (14 Nisan 2020) makbuzu teslim edeceğim. Ama isim yazdırmadık. Yine akşam (13 Nisan 2020) ben bugüne kadar Belediye’ye hiç para pul vermedim. Ama itimadımız sonsuz, ismimiz de geçmesin diyen bir arkadaşımız 20 bin TL de biz tedarik ettik dedi. Dün (13 Nisan 2020) Hukuk Fakültesi’nden bir öğretim üyesi arkadaşımız geldi. Öğrencilerden toplanan 50, 100, 150,1000 gibi rakamlarla toplanmış, toplamda 14 bin küsur TL’yi getirdi. Yine esnaftan bir arkadaşımız 25 bin TL’lik çek almış onu gönderdi. Birisi 35 bin TL’lik çek almış onu gönderdi. Çok şükür Zimem Defterleri diye bizim Osmanlı’dan olan bir âdetimizle bu kenar mahallelerde garip gurebanın oturduğu yerlerde bakkala olan borçlarını ödemek istedik. Bunu yapalım diyerek bir çağrıda bulunduk. Aynı günün gecesi bir esnaf arkadaşımız aradı. ‘Başkanım Allah senden razı olsun. İyi bir geleneği ön plana çıkarmaya çalışıyorsun. Biz de varız.’ dedi. Zor günde birlik ve beraberlik içerisinde olma zamanımızdır. Dün (13 Nisan 2020) Belediye Başkan Yardımcımız Süleyman Karakuş’u gönderdim. Emine Efiloğlu Anaokulu’ndaki sınıftan bir grup öğrenci ‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem’ kampanyası kapmasında bağışladılar. Sağ olsunlar anaokulundaki çocuklar bile bu duyguda hareket ediyorlar. Anaokulundaki çocuklar bile bunu düşünebiliyorsa bu milletin sırtı yere gelmez.
Sezer Küçükkurt: Yardım kampanyası kapsamında büyük firmaların katılımı nasıl? Yaygın, popüler marketler BİM, A101 ve benzerleri gibi?
Mehmet Zeybek: BİM ve Pekdemir marketler bağışta bulundular. Diğer markaların da ilerleyen günlerde katılımından ümitliyiz.
Burcu Aydın: Afyonkarahisar halkının hayrı hasenatı boldur. Ama virüs salgını nedeniyle iftar vermenin topluca iftar açmanın mümkün olmadığı yaklaşan Ramazan ayına yönelik yardım ve çalışma tasarrufunuz ne olacak?
Mehmet Zeybek: Düşüncelerimiz farklıydı. Evdeki hesap çarşıya uymadı. Cenab-ı Hak bize böylesi bir imtihan verdi. Yardımlaşma duygularını unutan insanlarımızın bu vesile ile yardımlaşma inşallah tekrar başlayacak. Ailelerde ciddi kopukluklar başlamıştı. Herkes ailesine ilgi gösterip vakit ayırır hale geldi. Zafer Meydanında Ramazan ayının ruhuna uygun programları Teravih Namazından sonra gerçekleştirecektik. İlahiler, ezgiler, söyleşiler, sohbetler. İstanbul’da Sultan Ahmet Meydanı’nda Ramazan ayının ruhuna uygun yapılan Hacivat-Karagöz gösterisi falan. Bunu bazı siyasi partiler şenlik bilmem ne diye lanse etmeye kalktı. Şenliği de şeyi de onlardan çok daha iyi bilen, idrak eden birisiyiz. Afedersiniz bu arkadaşlar kendilerini bulunmaz Hint kumaşı zannediyorlar.
Burcu Aydın: Ramazan ayına has düşüncelerinizle ilgili sizden bir demeç aldığımda ilk tepki SP Merkez İlçe Başkanından gelmişti.
Mehmet Zeybek: Ramazan’ın ruhunu da Ramazan’da yapılacak şeyi de elhamdülillah bilecek, idrak edecek kapasiteyiz. Böylece halkımızın Ramazan’ı daha büyük bir coşkuyla idrak etmesini istedik. Geçtiğimiz yıl yapmış olduğumuz mahalle iftarlarımız vardı. Ben 30 Ramazan günü boyunca 30 ayrı mahalleye gidecektim. Bu yılki Ramazan ayı için geçen yıl gidemediğim mahalleleri tercih edecektim. Ama bu sene nasip değilmiş. Herhalde bu iş Ramazan ayı sonuna kadar süreceğe benziyor. Duamız manevi iklimde de Cenab-ı Hak en az hasarla bu işi atlatabilmemizdir. İnşallah bu Ramazan ayı da buna vesile olur. Tabii garip gurebanın yanındayız. Mazbatamızı aldığımızda söylediğimiz tek şey Rabbim bizi garip gurebadan uzaklaştırmasın olmuştu. Elhamdülillah böyle bir kampanya yapalım dedik. ATSO Başkanımız Hüsnü Serteser ile istişare ettik. Sağ olsunlar Afyon’da ki tüm sivil toplum örgütleri, sanayicilerimiz, işadamlarımız, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, MÜSİAD’ı, AFSİAD’ı, TÜMSİAD’ı, Esnaf ve Sanaatkarlar Odaları. Bu 3 aylık süreçte işini kaybetmiş, dükkânını kapatmış, zor durumda olmuş halkımızın tamamına ulaşmaya gayret sarf edeceğiz. Sizinle görüşmeden önce Muhtarlar Dernek Başkanımız Suat Uygur’la görüştüm. Mahallelerdeki gerçek ihtiyaç sahiplerine vesile olacağımızı söyledim. Biz bu kampanya ile vesile olacağız. Hayır sahipleri ve hayır yapmak isteyenleri bu kampanya ile bir yerde buluşturuyoruz.
“Hijyende iyiyiz. Su borcu için kesinti olmayacak”
Belediye ekiplerinin her alanda hijyen çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Başkan Zeybek, “Su faturalarını ortalama olarak hesaplayacağız, ödeyemeyene kesinti yapmayacağız” dedi
Burcu Aydın: Virüs salgını nedeniyle tüm ülkede olduğu üzere Afyon-kara-hisar’da tedbirler alındı. Titizlikle uygulanmaya çalışılan bu tedbirlere ilerleyen günlerde yenileri eklenecek mi? Vatan-daşın bu tedbirlere riayet ve hassasiyetini siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu vesile ile mesajınız olur mu?
Mehmet Zeybek: Ek tedbirler Hıfzısıhha Kurulu, Sayın Valimizin Başkanlığında kurul kararıyla alınıyor. Tabi kurula kararda yukarıdan Cumhurbaşkanlığı’ndan, İçişleri Bakanlı-ğımızdan geliyor. Şu tedbirler alınsın diye. Yerinde kararlar alınıyor. Hemen her gün İl Sağlık Müdürümüz Dr. Serhat Korkmaz ve sağlık yetkililerimizden ben bilgi alıyorum. Çok şükür Afyon gerçekten bu hususta iyi konumdadır. Halkımız kurallara riayet etmeye gayret sarf ediyor. Biraz daha fazla dikkat edilmesi tabii ki gerekiyor. Çünkü burada kul hakkı da vardır. Allah muhafaza birisi virüs kaptığında sadece kendisine değil etrafında bulaştırdığı birçok insana zarar verecektir. Allah muhafaza birisi vefat etmiş olsa her ne kadar ecelden üstün bir şey olmasa da onun ölümüne neden olmak gibi bir vicdani sorumluluk ve uhrevi cezası da var. Bu bilinçte olduğumuz sürece Afyon’da şu anda atlatamayacağımız bir zorluk yoktur. Afyon virüsle mücadele de şu anda iyi konumdadır. Biz Belediye olarak zaten ilk günden itibaren tedbirleri uygulayan Belediyelerin başında geliyoruz. Çok şükür bizim Veterinerlik ekiplerimiz, temizlik çalışanlarımız, Zabıta da çalışan arkadaşlarımız ilk andan itibaren dezenfeksiyon işlemlerine başladı. Hatta sanırım 10 gün önce benzinli, motorlu 3 tane daha dezenfeksiyon motoru aldık. Çöp biriktirilen çöp konteynırlarının olduğu alanları da tek tek arkadaşlarımız dezenfekte ediyor. Belediye binalarımız, toplu taşıma araçlarımız, otobüs duraklarımız dezenfekte ediliyor. Bazı yerlere el dezenfektanı koyduk. Ama ne hikmetse onu söküp götüren vatandaşlarımız da var. Otobüslerimize koyduk. Tüm bakkallara, marketlere, camilerin tamamına koyduk. Hatta sayısı 70’in üzerinde bulunan tüm camilerimizin halılarını da yıkadık. Bankaların tamamı, atmlerin tamamı, kamu kurumlarının tamamı dezenfeksiyon işlemlerini gerçekleştirdik. Çok şükür bir sıkıntılı durum yoktur. Halk Eğitim Merkezi Müdürümüz bize geldi. Malzemeler olursa usta öğreticiler tarafından tamamen gönüllülük esasıyla maske üretebileceklerini ifade ettiler. Biz de maskede kullanılacak tüm envanteri tedarik ettik. Başlangıçta 15 bin maske üretmek için yola çıktık. Aldığımız malzemelerle en son Müdürümüzün ifadesiyle 60 bin maske üretebileceklerini ifade ettiler. Peyderpey ürettiklerini gönderiyorlar. Valiliğe, sağlık çalışanlarına, Sağlık Müdürlüğüne, Milli Eğitim Müdürlüğüne, kendi bünyelerine, Belediyemize. Biz de Belediye olarak pazarlarda ücretsiz maske dağıtımı yapıyoruz.
Burcu Aydın: Su kesintisi salgınla mücadele kapsamında yapılmayacak. Peki, birikmemesi için fatura kesimi yapılacak mı?
Mehmet Zeybek: Veznelerimiz açık. Ödeme yapabilenleri alıyoruz. Ama ödeyemeyenleri kesmiyoruz. Fatura gönderilecek. Ancak ortalama faturalar hazırlanacak. Okuma yok, ortalama bedel alınacak. Tahsilatı isterse 3 ay sonra yapsın.
“Paşa Camii’nin görünümünü kurtaracağız”
Yeni yapılan Paşa Camii’nin önündeki parsellerde yüksek yapılaşmaya izin verildiğini, bu durumun hoş olmadığını belirten Başkan Zeybek, “Orayı çözeceğiz” dedi
Sezer Küçükkurt: Yeni yapılan Paşa Camii önünde, ilerleyen süreçte yapılacak binaların yüksekliği ve şadırvanıyla ilgili eleştiriler vardı. Orada ki durum nedir?
Mehmet Zeybek: Valla orayı çözmeye çalışacağız. İzmir yolu üzerinden binalar Caminin görünümünü kapatıyor bu planlamaya göre. Tamamı kapanmıyor. Akaryakıt istasyonunun orada 3 parsel yer var orada. 19,5 metre yükseklikte ruhsat verilmiş. Orayı alabilirsek takas yoluyla almaya çalışacağız, çözebilirsek. Çözemezsek de kısıtlayabilirsek o yüksekliği kısıtlamayı düşünüyorum. Gerçekten nefis bir bina, eser çıktı ortaya. Farklı bir şekildedir. Çözüm yolu bulacağız. Şadırvanı bir hayırsever yaptırdı. Ama projeyi yapan adamlar hiç mi düşünmüyorsun arkadaş ömrünüzde hiç mi camiye girmediniz. Girin bir bakın şöyle. Osmanlı ve Selçuklu eserlerine şöyle bir bakın. Şadırvan yerde olur. Burada yapılan Caminin heybetini gölgeliyor. Zaten biz abdest alma yerleri yapıyoruz. Oraya çok nefis bir müştemilat yaptık. Arkada yol çalışmalarına başladık, dağı tıraşladık. 30 metre genişliğinde bir yol var. Sadece Park Hayat Hastanesi ile dağın arasında bir daralma oluyor. Dağa çok fazla giremiyoruz. 23 metre kadar bir yol çıkıyor. Ona da şükür diyoruz. Orayı güzel bir yol haline getireceğiz inşallah.
“Çok uyumlu bir Belediye Meclisimiz var”
AK Parti teşkilatı ile de uyumlu bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Son derece uyumlu bir Belediye Meclisimiz var, Meclis’teki tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi
Burcu Aydın: Çok sesli muhalefeti kuvvetli bir Belediye Meclisi var. Bu toplantıları birebir gözlemleyen bir muhabir olarak soruyorum Belediye Başkanı olarak bakış açınız değerlendirmeniz nedir?
Mehmet Zeybek: Çok şükür görüldüğü üzere alınan kararların yüzde 80’i hatta 90’ı oybirliği alıyoruz. Kafasına takılan arkadaşlarımız olursa gerekli izahları yapıyoruz. Zaten komisyonlarda iktidar ve muhalefet kanadından meclis üyesi arkadaşlarımız var. Onlar da komisyonlarda yaptıkları çalışmaları kendileri tartışıyorlar. Nihayetinde meclise geliyor. Çok uyumlu bir Belediye Meclisimiz var. Çok sesli bir yapı, kuvvetli bir muhalefete rağmen bu uyumu yakalamış olmak ayrı bir güzellik diye düşünüyorum. Ben bu vesile ile iktidarıyla muhalefetiyle Belediye Meclis Üyesi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Konuların detaylarını izah ettiğimizde arkadaşlarımız ikna oluyorlar.
Sezer Küçükkurt: Başkanım virüs salgını nedenli gölgede kaldı. Bolvadin Belediye Başkanı Fatih Kayacan’ın tekrar AK Parti’ye katılmasıyla ilgili üzerinden vakti geçti ama sizin büyük katkınız oldu. Süreci anlatır mısınız?
Mehmet Zeybek: Yok, ben günahsızım. Fatih Kayacan arkadaşımız AK Parti de bir dönem Belediye Başkanlığı yaptı. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan teşkilatlarımıza AK Parti’ye geçmek isteyen yakın isimleri alabilirsiniz, çalışma başlatın demişti. Partimizin genel merkezi böyle bir çalışma başlatmış. Davet ettiler, arkadaşımız ben zaten hiçbir zaman AK Parti rozetini çıkarmadım ama nasip olmadı adaylığımız, aday adaylığı sürecinde biz tercih edilmedik bir başka arkadaşımız tercih edildi dedi. Bolvadin’den Fatih Başkan’ın destek gördüğünü biliyorum. Ben bu durumu İl Başkanımıza ilettim. Partiye katılmasıyla da AK Parti ve nihayetinde Bolvadin kazanmıştır. Bolvadin de bizim insanımız bizim hemşehrilerimiz, arkadaşlarımız, kardeşlerimiz. Tabii iktidardan onlarda faydalansınlar. Bir noktada yuvaya döndü. İl Başkanımız da okeyledi bu işi. Bize de hayırlı olsun demek düştü.