Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ZENGİNLER DAHA ÇOK YAŞIYOR

Tepedekiler ülke gündemini değiştirmek için ellerinden geleni yapsa da, birgün “Diyarbakır anneleri terörü yenecek”, ertesi gün “CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül olacak” daha sonra “IMF CHP ile niye görüştü?” şeklinde sunni gündemler yaratsa da, şu anda nereye giderseniz gidin konuşulan tek şey ekonomi. Hayat pahalılığı ve işsizlik neredeyse halkın tek gündemi. İnsanlarımız çok da haksız sayılmaz.
Geçen yıl “5 lira oldu” diye isyan ettiğimiz benzine artık 7 liranın üzerinde para ödüyoruz. Zamlar ardı ardına geliyor.
Cep telefonu harcına %905,
Yurt dışı harcına %300,
Köprü geçişine %47,
Elektriğe %37,
Doğalgaza %32,
Akaryakıta %30
Çaya %32,25
Şekere %16
Sigaraya %40 zam yapıldı.
Salçaya zam, peynire zam, zeytine zam, sebzeye-meyveye zam. Zam. Zam. Zam.
***
Yapılan bütün zamlara karşılık memurun, emekçinin, emeklinin cebine giren para artmıyor.
Emekliye %6
İşçiye %4,
Memura %3 zam yapan iktidar,
sarayın bütçesini % 266, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maaşını %26, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Arınç’ın maaşına %40 zam yaptı.
Yani zengin daha zengin, fakir hala fakir.
***
Ne kadar saklanmaya çalışılsa da ekonomideki bu kötü gidişat devletin resmi rakamlarına da yansıdı. Hatta bu günlerde İMF’nin sahaya indiğine tanık oluyoruz.
2018 yılı rakamları ile milli gelirden en üst düzeyde pay alan %20’li kesim, en az pay alan %20’lik kesimden 775 kat fazla kazanıyor.
TÜİK rakamlarına göre
53 milyon vatandaşımız konut masraflarını ödeyemiyor,
48 milyon vatandaşımız borcunu ödemekte güçlük çekiyor,
26 milyon vatandaşımız sofrasına 2 günde bir et yemeği koyamıyor,
24 milyon vatandaşımız ancak geçinebiliyor,
11 milyon kişi evini ısıtmakta zorlanıyor.
Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı bir ülkede, 5,5 milyon emekli asgari ücretin altında (900 – 1750 TL arasında) maaşla geçinmeye çalışıyor.
***
2003 yılında 225 tl asgari ücretle 7 çeyrek altın alabilen emekçi, 2019’da 2020 lira asgari ücretle ancak 4 çeyrek altın alabiliyor. 2008 yılında 1301 TL ortalama maaşla 1070 dolar alınabilirken, Eylül 2019’da 4306 TL ortalama maaşla 740 dolar alınabiliyor.
Bir de bu maaşı bile alamayan işsiz kalanlar var ki, durumları çok vahim. Haziran ayı işsizlik oranı %13,3 olarak açıklandı. Son bir yıda yaklaşık 1 milyon kişi işsiz kaldı. Her 4 gençten birisi işsiz. İşsizlik ve yoksulluk sadece vatandaşların ruh sağlığını etkilemekle kalmıyor, suç oranlarında, boşanmalarda, şiddet ve cinayetlerde, depresyon ve hatta intihar oranlarında ciddi bir artış ortaya çıkartıyor. Araştırmalara göre 40 yaşından sonra en zengin %1, en fakir %1’den 10-15 yılı daha fazla yaşama şansına ulaşıyor.
Yani devleti soyan çeteler, sadece para çalmıyorlar, bizleri yoksul bırakarak ömrümüzden de çalıyorlar.
***
Geçtiğimiz Belediye seçimleri, AKP’deki parti içi çekişmeler, vatandaşın tepkileri gösteriyor ki, Demokrat Parti’yi %50’lerden %1’e, ANAP’ı %45’lerden %1’e indiren bu millet AKP için de gereğini düşünmeye başladı.
Son Söz; “Görünen köy kılavuz istemez.”

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER