Zemin iyileştirme çalışmaları yapılmalı – Kocatepe Gazetesi
Jeoloji Mühendisleri Odası Afyonkarahisar İl Temsilcisi Dr. Yusuf Uluturk, Afyonkarahisar’da deprem olasılığını değerlendirdi. Afyonkarahisar’daki fayların büyük depremler oluşturacak özellikte olmadığını dile getiren Ulutürk, zemin iyileştirilmesi çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini hatırlattı. Jeoloji Mühendisleri Odası Afyonkarahisar İl Temsilcisi Dr. Yusuf Ulutürk, Afyonkarahisar ve deprem ilişkisini değerlendirdi. Kandilli Rasathanesi’nden verileri güncel olarak takip ettiklerini belirten Ulutürk, 'Bizim gördüğümüz [&hellip]
Jeoloji Mühendisleri Odası Afyonkarahisar İl Temsilcisi Dr. Yusuf Uluturk, Afyonkarahisar’da deprem olasılığını değerlendirdi.
Afyonkarahisar’daki fayların büyük depremler oluşturacak özellikte olmadığını dile getiren Ulutürk, zemin iyileştirilmesi çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini hatırlattı. Jeoloji Mühendisleri Odası Afyonkarahisar İl Temsilcisi Dr. Yusuf Ulutürk, Afyonkarahisar ve deprem ilişkisini değerlendirdi. Kandilli Rasathanesi’nden verileri güncel olarak takip ettiklerini belirten Ulutürk, “Bizim gördüğümüz kadarı ile çok anormal veriler gelmiyor. Çünkü 3.5-4 civarında Sultandağı kökenli büyük çobanlar kökenli deprem verileri bizlere ulaşıyor. Bunlar oradaki depremsellik açısından iyi bir gelişme, çünkü oradaki sıkışmadan dolayı bir stres birikimi var. Tabii ki bu stres birikimini küçük depremlerle atlatırsanız o zaman daha büyük depremleri görmemiş olursunuz. Yani böyle küçük depremler oluşması büyük depremlerin habercisi olarak düşünülebilir ama oradaki biriken enerjilerin dışarıya atılması açısından da önemli aslında” dedi.
Depremden ders alınmalı
3 Şubat tarihinin Sultandağı’nda yaşanan depremin yıldönümü olduğunu hatırlatan Ulutürk, “3 Şubat’tan sonra neler yapıldı, bu bize ne gibi dersler verdi aslında bu önemli. Yoksa her zaman söylendiği gibi, deprem öldürmez yapı öldürür. Tabii 99 depreminden sonra devletimiz de bir şeyler yapmaya çalıştı. Zemin etütlerinin yapılması bu zemin etütlerinin güncel şartlara uyarlanarak daha düzgün yapılarının yapılması ile ilgili. Bunlar yeterli mi, değil. Yeni yapılara belli standart uyguluyorsunuz ama eski bir sürü yapı var onlar ne olacak. Bunlar da süratle iyileştirilmesi gereken yapılardır. Afyon’da mümkün olduğu kadar süratle iyileştirilmesi gereken yapılar var. Afyon’da belli alanlara girdiğiniz zaman bu sıkıntıyı hemen görebiliyorsunuz. Sonuçta Afyon’un belli yerleri dere yatağı. Dere yatağının üzerine kurulan yerlerimiz var. Dere yatağının üzerine kurulmuş yerlerin temel tipleri olup buradaki yapıların çok iyi denetlenmesi gerekiyor. Buradaki eski yapıların da güncelleştirilip depreme daha dayanıklı hale getirilmesi için de buradaki yapının iyileştirilmesi çalışmaların yapılması gerekir. Afyon’da sıkıntılı olan yapılarımız var” diye konuştu.
Faylar, büyük deprem üretmiyor
Sultandağı’ndaki fay hakkında bilgi veren Ulutürk, “Sultandağı fayı Büyük Çobanlara kadar kırıldı. Bu fay Gediz’e kadar devam ediyor. Yani bundan sonra Büyük Çobanlar ve Gediz arasında kırılma olacak. 10-20 ya da 50 yılda olur bunu bilmek mümkün değil ama belli bir zamanda kırılıp bu fayın birleşimi olacak. Afyon olarak bizim şöyle bir avantajımız var. Bizim buradaki aktif olan fayların hepsi eğim atılımlı normal fay. Bunlar da 6-6.5’ten daha fazla deprem üretemiyorlar. Dolayısıyla 6-6.5’lik depreme dayanıklı binalar inşa edersek bu tür depremleri en az sıkıntı ile atlatırız” ifadelerini kullandı.
Depremle jeotermal kardeş
Depremlerin yalnızca dezavantaj getirmediğini, avantajlarının da bulunduğuna dikkat çeken Ulutürk, “Faylar aktif hale geldiği için jeotermal kaynağınız varsa belki daha da artıyor. Debisi artabiliyor, kaybolabilir de. Bir yerde fay, deprem, jeotermal varsa bunlar kardeş. Bir yerde deprem varsa jeotermal sıcak suyu bekleyebilirsiniz. Ya da oradaki başka diğer yapılarda vardır.”
Bazı yerler, 1’inci derece olarak düşünülmeli
Afyonkarahisar’ın ikinci derecede deprem bölgesinde bulunduğunu söyleyen Ulutürk, “Afyon 2. derece deprem bölgesi ama bana göre belli yerlerini 1. derece deprem bölgesi olarak da düşünmemiz gerekiyor. Mesela Uydukent’in olduğu yerlerde su seviyesinin yer yüzüne en yalın olduğu yerlerde çok düzgün yapılar yapmamız gerekiyor. Temel sağlamlaştırmasını dikkatli yapmamız gerekiyor. Biz jeoloji mühendisleri odası olarak o tür yerde yapılara taş koyma sistemi önerdik. Dedik ki, bu zemin iyileştirilmesi yapılsın. Tabii zemin üzerine siz bir yapı yaparsanız özellikle bodrum katlarda gittiğinizde buradaki suyun betonu çürüttüğünü görürsünüz. Elinizle bile taşı bir müddet sonra kırabilirsiniz. Bu tür yerlere mümkün olduğunca çok etüt çalışması yapmak lazım. Drenaj ile suyu uzaklaştırmanız lazım. Direkt oradaki suyun içerisine bu yapıyı yaparsanız bu tür yıkıcı depremlerde bu tür hasarlarla karşılaşabiliriz” ifadelerini kullandı.
Jeoloji mühendislerinin
verileri dikkate alınmalı
Ulutürk, şöyle devam etti:
“Maalesef Afyon’da zemin iyileştirmesi ile ilgili bir çalışma yapılmıyor. Biz Oda olarak bunları her zaman öneriyoruz. Diyoruz ki, yer altı sularının yüksek olduğu yerlere zemin iyileştirmesi yapın. Jeoloji Mühendisleri Odası’nın hazırladığı raporun mutlaka uygulanması gerekiyor. Vatandaş olarak da binaya gidip baktığımızda, ‘Vay be bunun içerisine dört dörtlük granit konmuş’ değil, deprem için ne kadar önlem alınmış buna dikkat etmemiz lazım. Burada ne kadar yapı var.”
Jeoloji mühendislerinin bina yapımında verdikleri raporların dikkate alınması gerektiğini söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Afyonkarahisar İl Temsilcisi Dr. Yusuf Ulutürk, “Bizim yetkililerden ricamız, Jeoloji Mühendisleri Odası’nın ya da üyelerinin verdiği donelere riayet etmeleri ve ona göre yapı yapmaları. Sadece para kazanma hırsı ile değil, sonuçta siz bizim önerdiğimiz zemin iyileştirmesini yaptığınız zaman belki her daire bin TL fazla alacaktır. Bu insanların canından daha önemli değil. Biz çoğu zaman odadaki raporlarda buna vurgu yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Deprem Haftası’nda panel düzenlenecek
Jeoloji Mühendisleri Odası Afyonkarahisar İl Temsilcisi Dr. Yusuf Ulutürk, Mart’ın ilk haftasının Deprem Haftası olduğunu kaydederek “Deprem Haftası’nda İl Afet Acil Durum Yönetimi ile jeoloi mühendislerinin ortaklaşa düzenlediği Afyon ve civarının depremselliği ve gelecek öngörüleri diye bir panel yapılacak. Burada nasıl bir yapılaşmanın yapılması gerektiğine ilişkin tartışmalar olacak” dedi. (Kocatepe)