Zekât Aile İçinde Kimlere Verilir?

İslam'ın beş şartından biri olan zekât temizlik ve arınma anlamlarına gelmektedir. Peki,  Zekât aile içinde kimlere verilir?

Zekât,  Kur’an’da belirtilen sınıflara sarf edilmek üzere dinen zengin sayılan yani zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisab) malı bulunan Müslümanların malından verdikleri belirli pay demektir.

ZEKÂTIN AİLE İÇİNDE KİMLERE VERİLECEĞİ BELLİDİR

Zekât; anneye, babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire verilmez. Fakir olmak şartıyla geline, kardeşe, halaya, amcaya, dayıya, teyze gibi akrabaya, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa verilebilir.

ZEKÂT VERMEK NE ŞEKİLDE VERİLEBİLİR?

Zekât, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mala sahip olan kimselerin Allah rızası için belirli kişilere vermesi gereken belli miktardır. Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gram), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 âdeti içeriyor.

KİMLERE ZEKÂT DÜŞER?

Bir kimseye zekâtın farz olması için o kimsenin Müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına gelmiş ve hür olması, bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hükmen artıcı nitelikte “nisap miktarı” mala sahip olması gerekir.

Bakmadan Geçme