ZEKÂ illeri tarımda önde – Kocatepe Gazetesi
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, Türkiye'nin son 10 yılda uygulanan tarım politikaları sayesinde dünya ülkeleri arasında 7. sıraya yerleştiğini belirtti. Arap, tarımsal üretim potansiyelinin yanında Afyonkarahisar'ın da içerisinde bulunduğu ZEKÂ sorumluluk sahası olarak bilinen illerin ülke genelinde en çok tarımsal katma değer üreten bölge olduğunu açıkladı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü [&hellip]
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, Türkiye’nin son 10 yılda uygulanan tarım politikaları sayesinde dünya ülkeleri arasında 7. sıraya yerleştiğini belirtti.
Arap, tarımsal üretim potansiyelinin yanında Afyonkarahisar’ın da içerisinde bulunduğu ZEKÂ sorumluluk sahası olarak bilinen illerin ülke genelinde en çok tarımsal katma değer üreten bölge olduğunu açıkladı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, şehrin tarımsal faaliyetlerdeki durumunu değerlendirdi
TEMEL GEÇİM KAYNAĞI TARIM
Afyonkarahisar denildiğinde, ilk akla gelenlerden birisinin şüphesiz tarım ve hayvancılık olduğunu kaydeden İl Müdürü Hüseyin Arap, tarımla; akla bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesinin, kalite ve verimlerinin yükseltilip, uygun koşullarda korunup, işlenip değerlendirilip pazarlanması faaliyetlerini içerdiğini söyledi. Tarımın ilk çağlardan beri temel üretim ve geçim kaynağı olması nedeniyle birincil ekonomik faaliyetler olarak da nitelendirildiğini kaydeden Arap; “Ülkemizde sanayileşme sürecinin uzun yıllar boyunca yavaş ilerlemesi, verimli ve mikro klima iklim özelliklerine sahip tarım arazilerinin bulunması nedenleriyle tarımsal üretimde miktar ve çeşitlilik yönünden başarı sağlanmıştır. Böylece tarım, ülke ekonomisinde en çok istihdam ve üretime sahip sektör haline gelmiştir. Özellikle kırsal alanlarda yaşayanların temel geçim kaynağı tarımdır.” dedi.
ZEKÂ İLLERİ EN ÇOK ÜRETEN BÖLGELER
Türkiye’nin son 10 yılda uygulanan tarım politikaları sayesinde dünya ülkeleri arasında 7. sıraya yerleştiğini belirten Arap; “Tarımsal üretim potansiyelinin yanında ilimizin de içerisinde bulunduğu ZEKÂ sorumluluk sahası olarak bilinen iller olan; Afyonkarahisar-Manisa-Uşak ve Kütahya illeri ülke genelinde en çok tarımsal katma değer üreten bölge olmuştur. Bu iller yüzde 8,4 payla ilk sırayı almıştır. Son 10 yılda sadece Afyonkarahisar’a ödenen toplam tarımsal destek miktarı 697.955.711 TL’dir. Ödenen desteklemeler ile çiftçilerimizin refah düzeyleri yükseltilmekte, daha modern tarım yapmalarına olanak sağlanmaktadır.” diye konuştu.
BUĞDAY VERİMİ ARTTI
Tarımda verim ve kaliteyi arttırmanın ana hedef olduğundan söz eden İl Müdürü Hüseyin Arap, bu amaçla tarımda bölgesine uygun sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırıldığını kaydetti. Böylece birim alandan daha yüksek kazanç ve verim elde edilmesinin sağlandığını dile getiren Arap; “Çiftçimizin cebine giren kazanç bu sayede arttırılmaktadır. İl Müdürlüğü olarak 2012 yılında 1.128 ton sertifikalı buğday alınarak çiftçilerimize dağıtılmıştır. Bu yıl ise bin ton sertifikalı buğday alımı çalışmalarının devam etmiş olup çiftçilerimize dağıtımı yapılacaktır. Bu sayede geçmiş yıllarda kuru tarım alanlarında 200-250 kilogram olarak alınan buğday verimi geliştirilen projeler ve izlenen stratejilerimizle 300 kilogram seviyelerine çıkartılmıştır.” şeklinde konuştu.
AFYON DESTEKLEMELERDEN
YARARLANIYOR
Hüseyin Arap, tarımda modernizasyona önem veren Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanlığı’nın kırsal kalkınma desteklemelerini hayata geçirerek makine ekipman desteklemelerini uyguladığını kaydetti. Afyonkarahisar’ın da bu desteklemeden azami ölçüde faydalandığını aktaran Arap; “İlimiz bu desteklemelerden faydalanmaya devam etmektedir. Sadece bu yıl Türkiye genelinde makine ekipman desteklemelerine ayrılan ödenek bakımından ilimiz 9. sırada yer almıştır. 2006- 2012 yılları arasında 11.146.233 TL ekonomik yatırım desteği ve 12.183.820 TL makine ekipman desteği hibe olarak ödenmiştir. İlimizde 2012 yılı tarımsal ihracatı 118 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Yine ilimiz tarımının 2012 yılında ülke ekonomisine katkısı 3.318.840.073 TL olarak gerçekleşmiştir.” ifadelerine yer verdi.
AFYON LOKOMOTİF İL
İl Müdürü Hüseyin Arap, Afyonkarahisar’ın 36.268 hektar tarım alanında yaklaşık 550.000 ton buğday 410.000 ton arpa, 788.929 ton şekerpancarı, 433.398 ton patates 25.749 ton kiraz, 46.619 ton vişne ve daha birçok ürün çeşidi ile lider konumunda olduğunu vurguladı. Arap şöyle konuştu: “Hayvansal üretimde ise 304.188 adet büyükbaş, 788.421 adet küçükbaş ve 12.446.278 adet kanatlı varlığı ve 552.609 ton süt üretilmektedir. 13.960 Ton et, 173.075 ton (3.146.818 adet) yumurta, yaklaşık 104 ton kaymak ve 2.276 ton su ürünleri üretimi ile hiç şüphesiz ki bölgesinin lokomotifi olan bir ildir.
ÇİFTÇİLER GÜVENCEYE ALINDI
Tarımda üretime önem verildiği kadar çiftçinin doğal afetlerden en az hasarla çıkabilmesi amacıyla erken uyarı sistemleri kurulduğunu söyleyen Arap şunları söyledi: “Çiftçinin hasar ödemelerinin tazmin edilmesi için de 2007 yılında Tarım Sigor-taları havuzu faaliyete geçirilmiştir. 2007 yılında 2.678 olan tarım sigortası poliçesi sayısı 2013 yılı ilk 5 aylık döneminde 20.812 adet olarak gerçekleşmiştir. Bu çalışmalar sayesinde çiftçilerimizin kendilerini daha güvende hissettiklerini düşünüyorum. Tarımda girdi maliyetlerini azaltmanın temeli olan mera ıslah çalışmalarına hız verdik. Organik tarım yapılan alanları gün geçtikçe arttırarak 9.210 da alana çıkardık. Son olarak 2013 yılı içerisinde Şuhut ilçesinde 10 bin adet tüplü asma fidanı dağıtılarak organik üretim alanına kazandırılmıştır.”
UYGULAMA ALANLARI İLAN EDİLDİ
Hüseyin Arap, çiftçilerin üretim girdileri içerisinde yer alan ilaç ve gübre kullanımlarının azaltılması ve gerektiği kadar kullanılmasını teminen 2012 yılında 7.707 adet toprak ve 188 adet su analizi yapıldığını bildirdi.
Arap; “Çiftçilerimize gübre kullanım tavsiyelerinde bulunduk. Bakanlığımızın diğer önemli tarım politikaları arasında yer alan arazi toplulaştırması çalışmaları çerçevesinde Dazkırı-Evciler-Sandıklı ilçelerimizde 16 yerleşim yerinde 314.580 dekar alan uygulama alanı ilan edilmiş, 4 ilçemizde 26 yerleşim yerindeki etüt çalışmaları tamamlanmış ve ilan edilmek üzere Bakanlığımıza gönderilmiştir.” ifadelerini kullandı.
19 TARLA GÜNÜ DÜZENLENDİ
İl Müdürlüğü olarak çiftçilerin her daim yanında olduklarının altını çizen Hüseyin Arap, çiftçilere eksiklik duydukları her konuda gece-gündüz eğitim verildiğini, verilmeye de devam edileceğini belirtti. Geçen yıl içerisinde 59 adet demonstrasyon uygulanarak 19 adet tarla günü düzenlendiğini anlatan Arap; “Bin 253 adet çiftçi toplantısı ile 21.443 adet çiftçiye ulaşılarak tarımsal konularda eğitimler verilmiştir. Tarımda birim alandan elde edilen gelirin yükseltilmedi sera alanlarında geçmektedir. Bunu için 350.000 metrekare alanda organize seracılık projesi hazırlanarak Bakanlığımıza sunulmuştur. Bu seramızın faaliyete geçmesi halinde toplam sera varlığımız 660.000 metrekareye ulaşacaktır.” dedi.
TARIM POTANSİYELİ İLERİ TAŞINACAK
Geçen yıl da 180.000 metrekare olan teknolojik termal sera alanının bu yıl 310.000 metrekareye çıkartıldığını belirten Arap sözlerine şöyle devam etti: “Bakanlığımıza teklif edilen sera projemizin kabulü halinde tarımsal istihdam artacaktır. Ayrıca üretimimiz önemli ölçüde artacaktır. Hep birlikte uyum içerisinde Afyonkarahisar’ın tarımsal potansiyelini daha da ileriye taşıyacağımıza olan inancım tamdır.” >>Burcu AYDIN’ın haberi