ZEKA girişimciliği destekleyecek

Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA)'nın Afyonkarahisar ve bölgesinde girişimcilik ekosistemini destekleyici faaliyetlerini 2020'de de sürdüreceğini bildirdi   Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKÂ) Genel Sekreteri Veli Oğuz, ZEKA'nın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olarak, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinden oluşan TR33 Bölgesi'nin, yerel ve bölgesel sürdürülebilir kalkınmasını sağlamaya yönelik hizmet verdiğini ifade etti. 'GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ DESTEKLENECEK' [&hellip]

Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA)’nın Afyonkarahisar ve bölgesinde girişimcilik ekosistemini destekleyici faaliyetlerini 2020’de de sürdüreceğini bildirdi

Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKÂ) Genel Sekreteri Veli Oğuz, ZEKA’nın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olarak, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinden oluşan TR33 Bölgesi’nin, yerel ve bölgesel sürdürülebilir kalkınmasını sağlamaya yönelik hizmet verdiğini ifade etti.
“GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ DESTEKLENECEK”
ZEKA’nın 2019 yılında da faaliyetlerine tüm hızıyla devam ettiğini belirten Oğuz, “Ajans faaliyetlerimizi kısaca özetlersek; Planlama, programlama ve araştırma faaliyetleri, proje destekleme ve izleme faaliyetleri, proje geliştirme ve uygulama faaliyetleri, yatırım destek ve tanıtım faaliyetleridir. Ajansımız, ulusal plan ve programlarla uyumlu şekilde, yerel dinamikleri dikkate alarak, bölge illerinin gelişimine yönelik stratejiler belirlemekte, eylem planları hazırlamakta ve istatistikler oluşturmaktadır. 2019 yılında Ajansımız koordinasyonunda Afyonkarahisar ilimizi de kapsayan TR33 Bölgesi İlleri Genç Girişimciliğinin Arttırılması Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanmıştır. Yapılan çalışmada Bölge’nin girişimcilik ekosistemini değerlendirmek üzere bir sorun ağacı çıkarılmıştır. Çıkarılan sorun ağacı doğrultusunda Bölge’nin girişimcilik ekosistemini destekleyici bir dizi faaliyet belirlenmiş ve kısa, orta, uzun vadeli olmak üzere kategorize edilmiştir.” dedi.
“MTAL ZİYARETLERİNDE İSTİŞARE EDİLDİ”
Üç ili kapsayacak şekilde bölgede sürdürülebilir termal sağlık turizmi altyapısı oluşturmanın hedeflendiğini kaydeden Oğuz, “Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerini kapsayan ve bölgeye gelen yabancı turist sayısı ve bu turistlerin ortalama geceleme sayılarının artırılmasına yönelik olarak bölgede sürdürülebilir termal sağlık turizmi altyapısı oluşturulması amacıyla Termal Sağlık Turizmi Strateji Belgesi’nin hazırlanması çalışmalarına başlanmış olup belgenin 2020 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması beklenmektedir. Ayrıca Bakanlığımız tarafından Kalkınma Ajansları için 2019 yılı teması olarak ‘mesleki ve teknik eğitim’ belirlenmiş bu kapsamda Ajansımız da Afyonkarahisar’da bir dizi faaliyeti hayata geçirmiştir. Afyonkarahisar’daki bazı Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri (MTAL) ziyaret edilerek istişarelerde bulunulmuştur. Mesleki ve teknik eğitimin genel görünümünü ortaya çıkarmak için ilgili öğretmenlere ve sektör temsilcilerine anketler yapılmış ve rapor haline getirilmiştir.” ifadelerini kullandı.
“BEKLENTİLER UYUŞMUYOR EKİPMANLAR YETERSİZ”
Veli Oğuz, anket sonuçlarından ortaya çıkan raporda verilen eğitimle sanayicinin beklentilerinin tam uyuşmadığı, okullardaki makine ve ekipmanların yetersiz kaldığı tespitleri olduğunu aktararak şöyle konuştu: “Bu veriler ajans tarafından önümüzdeki dönemde ilan edilmesi planlanan mali destek programlarının şekillendirilmesinde kullanılacaktır. İl Milli Eğitim Müdürlüğü desteğiyle mesleki ve teknik eğitim veren okullara karşı oluşan olumsuz algının kırılmasını sağlamak adına 500 katılımcıyla farkındalık toplantısı düzenlenmiştir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ATSO iş birliğiyle usta-çırak buluşmaları düzenlenmiştir. Afyonkarahisar’da Gazi MTAL’de gerçekleştirilen organizasyonda ATSO Üyesi Hacı Sait Evrenkaya, farklı alanlardan 85 öğrenciye Afyonkarahisar sanayisi ve OSB hakkında bilgiler vermiştir.”
“AFYON YARATICI ŞEHİRLER AĞINDA”
2019 yılının Afyonkarahisar için önemli gelişmelerin olduğu bir yıl olduğunu belirten Oğuz, “Tarih, termal ve gastronomi alanında önemli birikimlere ziyadesiyle sahip olan şehrimiz Afyonkarahisar Valiliği ve Ajansımız iş birliğinde gerçekleştirilen başvuru sonucunda Ocak ayında Avrupa Tarihi Termal Şehirler Birliği’ne (EHTTA) üye olmuştur. EHTTA üyeliği, hâlihazırda uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapan marka şehir Afyonkarahisar’ın uluslararası tanınırlığına katkıda bulunacaktır. Bu üyeliğin Afyonkarahisar’a turizm alanında önemli getirileri olacaktır. Özellikle gelen turist sayısında kayda değer bir artış olacağı ve ekonomik olarak şehre bir ivme kazandıracağı beklenmektedir. Bir diğer önemli gelişme ise Afyonkarahisar, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağının yeni üyeleri arasında yer alarak ‘Gastronomi’ alanında yaratıcı şehir unvanını almaya hak kazanmıştır. Bu sayede Afyonkarahisar, UNESCO tarafından yaratıcı şehir olarak kabul edilen dünyadaki 246 şehirden biri olmuştur. Ajansımız koordinasyonunda 2018 yılından itibaren yürütülen çalışmalar sonucunda ilk başvurusunda Ağa kabul edilmeyi başaran Afyonkarahisar, bu alanda büyük bir başarıya imza atmıştır.” dedi.

“MERMER AKADEMİSİ MERKEZİ KURULACAK”
Veli Oğuz, ajans öncülüğünde ve ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde Afyonkarahisar’da yürütülen “Mermerde Yüksek Verim, Yüksek Katma Değer Projesi” ile İscehisar Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde “Mermer Akademisi” olarak adlandırılan bir merkez kurulacağını kaydetti.
Oğuz sözlerine şöyle devam etti:
“Mermer Akademisi sayesinde orta-düşük teknolojili bir sektör olarak sınıflandırılan mermer sektöründe AR-GE ve tasarım faaliyetleri ile yeni ürünler geliştirilecek. Ara ve uç ürünler üretmek, sektörün eğitim ihtiyacını karşılamak ve pazarlama olanaklarını geliştirmek suretiyle Afyonkarahisar ili ve çevre illerde mermerden elde edilen katma değerin artırılması amaçlanıyor. Toplam bütçesi 6.6 milyon TL olan proje Ajansımız 4.9 milyon TL destek sağlamaktadır.”

Bakmadan Geçme