Zayıfı olan öğrenci zayıf öğrenci değildir

Afyonkarahisar Sosyolojik Araştırma ve Eğitim Merkezi Derneği Başkanı Müjgan Gölçük Yağcı, 'Kişiselleştirme ile karnesi zayıf gelen çocuğa, zayıf öğrenci muamelesi yapılmamalıdır. Çocuğun sadece karnesi zayıftır, kişiliği değil, kişiliğine genelleme yapılması doğru değildir. Kişiliğine yönelik olumsuz davranışlarla karşılaşan çocuk yalnızca, 'başarılıysam değerliyim ve yeterliyim, başarısız olursam kimse beni sevmeyecek' gibi işlevsel olmayan gerçek dışı düşünceler geliştirebilir. [&hellip]

Afyonkarahisar Sosyolojik Araştırma ve Eğitim Merkezi Derneği Başkanı Müjgan Gölçük Yağcı, “Kişiselleştirme ile karnesi zayıf gelen çocuğa, zayıf öğrenci muamelesi yapılmamalıdır. Çocuğun sadece karnesi zayıftır, kişiliği değil, kişiliğine genelleme yapılması doğru değildir. Kişiliğine yönelik olumsuz davranışlarla karşılaşan çocuk yalnızca, ‘başarılıysam değerliyim ve yeterliyim, başarısız olursam kimse beni sevmeyecek’ gibi işlevsel olmayan gerçek dışı düşünceler geliştirebilir. Bu durum çocukta, özgüven eksikliğine ve dolayısıyla ikinci döneme de motivasyonu düşük başlamasına neden olabilir. Ayrıca, ‘sadece başarılı olursam toplumdan onay ve değer görebileceğim’ inancı ile yalan söyleme ya da kaçınma davranışları gibi yollara başvurabilir. Kimi çocuk matematikte iyiyken kimisi resimde, el becerisinde iyi olabilmektedir. İlgi ve beceriler her çocukta farklıdır. Her çocuğun özel olduğunu unutmayalım” dedi.
MOTİVASYON ARTMALI
Aileler için de ara tatilin önemli olduğuna dikkat çeken Yağcı, “Çocuklar için gerçek anlamda dinlendirici, rahatlatıcı ve motivasyonla ikinci döneme başlamalarını sağlamak ailelerin elindedir. Aile fertlerinin birbirleriyle yakınlaşması için ailece oyun oynamak, sofrayı beraber hazırlamak, film izlemek, bir yeri gezmek gibi aktiviteler yapılabilir. Yarıyıl tatili anne-babayla ilişkilerin yeniden düzenlenmesi ve aile iletişiminin arttırılması için fırsat oluşturur. Aynı zamanda, geniş aile bağlarının geliştirilmesi için de uygun bir zamandır. Çocuğun ilgisi ve yeteneği doğrultusunda aktivitelerin düzenlenmesi ve bazı aktivitelerde çocuğun akranlarıyla bir araya gelerek sosyalleşerek eğlenmesi de önemlidir. Bu aktivitelerin, ders ortamından uzak olması gelecek dönem için çocuğun motivasyonunun artması için gereklidir. Tatilde çocukların televizyon, bilgisayar ve tablet ile çok vakit geçirmemesine özen gösterilmelidir” diye konuştu.
DEĞER VERDİĞİNİZİ GÖSTERİN
Yağcı, açıklamasına şöyle devam etti:
“Tatil boyunca çocuğun içinde bulunduğu şartlar göz önünde bulundurulmalı ve zayıf karneye nelerin sebep olduğu araştırılmalıdır. Öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, duygusal sorunlar, aile ve okulda yaşanan problemler, ders çalışma ortamının uygun olmaması gibi faktörler çocuğun karne notlarında etkili olabilir. Bir sonraki okul dönemi için bu faktörlerin araştırılması ve gerekirse bir uzmandan yardım alınması önemlidir. Çocuğunuz iyi bir karne getirmemişse gelecek dönem ders başarısını yükseltmek için işbirliğinde olacağınızı ona yansıtmanız gerekmektedir. Çocuğun özgüvenini kırıcı ve benliğine yönelik olumsuz sözler söylenmemelidir. Asla çocuğunuzun başarısını başka çocuklarla özellikle de kardeşleriyle kıyaslamayın. Çocuğunuza karnesi ne olursa olsun onu sevdiğinizi ve değer verdiğinizi gerçekçi bir şekilde gösterin.”

Bakmadan Geçme