Zararlı böceklere karşı faydalı böcekler
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ormanlara zarar veren böceklere karşı biyolojik mücadele kapsamında 2013 yılında zararlı böceklere karşı yarım milyondan fazla faydalı böceği ormanlara bıraktı Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ormanlar da zararlı böceklere karşı Biyolojik, Biyoteknik, Mekanik ve Kimyasal Mücadele Yöntemleri uyguluyor. Böylece bir yandan Biyolojik Çeşitliliğin korunmasına özen gösterilirken, diğer [&hellip]
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ormanlara zarar veren böceklere karşı biyolojik mücadele kapsamında 2013 yılında zararlı böceklere karşı yarım milyondan fazla faydalı böceği ormanlara bıraktı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ormanlar da zararlı böceklere karşı Biyolojik, Biyoteknik, Mekanik ve Kimyasal Mücadele Yöntemleri uyguluyor. Böylece bir yandan Biyolojik Çeşitliliğin korunmasına özen gösterilirken, diğer yandan da zararlı böceklere karşı faydalı böcekler korunarak laboratuvar ortamında çoğaltılıyor.
YANGINDAN FAZLA ZARAR
Böceklerin ormanlara verdiği zararın, orman yangınlarının verdiği zarardan en az 5 katı daha fazla olduğu biliniyor.
Böceklerin verdiği zararın bu denli büyük olmasından dolayı orman zararlıları ile mücadele çalışmaları daha çok zararlı böceklerle mücadele konusunda yoğunlaştırılıyor.
11 MİLYON BÖCEK
Bu kapsamda 2013 yılında orman zararlılarına karşı etkin mücadele için 341 bin 631 hektar alanda çalışma yapılarak, 53 laboratuvarda üretilen 534 bin 500 faydalı böcek ormanlara bırakıldı. Biyolojik çalışmaların başladığı 1984 yılından günümüze kadar ise toplam 11 milyon 421 yırtıcı böcek laboratuvarlarda üretildi. Ayrıca 2013 yılında Biyolojik Mücadele çerçevesinde 5 bin 700 keklik ormanlara salınarak, 130 karınca nakli gerçekleştirildi. 61 bin 125 suni kuş yuvası ise ormanlara asıldı.
LABARATUVAR’DA ÜRETİLİYOR
Biyolojik Mücadele çalışmalarında ormanlarda bulunan faydalı böceklerin erginleri toplanarak, laboratuvarlara taşınıyor ve laboratuvarlarda elde edilen olgun bireyler ormanlarda zararlı böceklerin olduğu alanlara götürülerek ağaç diplerine veya ağaçların üzerine bırakılıyor. Laboratuvarlarda üretilen bu faydalı böcekler, zararlı böcekleri yok etmekle birlikte nesillerini de devam ettirerek ormanlarda Biyolojik mücadelenin etkili bir unsuru haline geliyor.(Kocatepe Haber Merkezi)