Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zanaatlar geleceğe sabırla aktarılır

Zanaatlar geleceğe sabırla aktarılır

Ahşap üzerine çentik oyma ve kıl testere çalışmaları ile dikkat çeken Ahmet Emin Çetin, zanaatların geleceğe sabırla aktarılacağını belirtti

Emekli Öğretmen Ahmet Emin Çetin, emeklilik sonrası yoğunlaştığı ahşap işleme zanaatına yönelik çabalarını Kocatepe Gazetesi muhabirine anlattı.
Burcu Aydın: Milli Eğitime öğretmen ve idareci olarak uzun yıllar hizmet edip emekli olduktan sonra ne tür sanatsal çalışmalara meyil ettiniz?
Ahmet Emin Çetin: Allah razı olsun bir dönem önce ki Belediye Başkanımız, mevcut İl Genel Meclisi Başkanımız Burhanettin Çoban, ahşap üzerine çentik oyma zanaatı ile ilgili bir kurs açtı. Bu kursa katıldım. O sene aynı zamanda devlet sanatçılarını da getirmişti. Çentik oyma kursu öncesinde açılan baston kursuna katıldım. Bir kendime birde eşime birer baston bu kursta hazırladım. Akabinde Ahmet Münir Ayva’nın çentik oyma kursuna katıldım. Elhamdülillah oradan en son iki çerçeve kazandık. Çentik oyma son derece ağır ve zor bir zanaattır. Hazırladığım Besmele-i Şerifi Sayın Burhanettin Çoban’a hediye ettik.


Burcu Aydın: Çentik oymanın yanında ahşabın dışında ilgilendiğiniz başka zanaat dalı var mı?
Ahmet Emin Çetin: Bıçak kursuna da katıldım. Elhamdülillah bu kurs sonunda da en güzel şekliyle bir bıçak hazırladık. Hem kişisel merak ve kabiliyetimiz hem de çabamızla kişisel gelişimimizi bu kurslarla tamamladığımız kanaatindeyim. Var olan kabiliyetimiz elhamdülillah bu kurslarla belli bir seviyeye ulaştı.
Burcu Aydın: Afyonkarahisar 1. Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivalinde stant açan bir eğitimci olarak kaybolmaya yüz tutan zanaatların yaşatılmasına yönelik değerlendirmeniz nedir?
Ahmet Emin Çetin: Bu festivalde stant açmadan önce de Uydukent’te Devlet Hastanesi karşısında üniversiteden bir arkadaş ve ilgilenenlere bazı şeyleri gösterdik. Yine bu mekanda inşallah alakası ve kabiliyeti olan kız ve erkek çocuklarıyla çalışacağız. İnşallah ahşap çentik oymacılığın eğitmenliğini de yapacağız. Bu tür zanaatın bir şekilde yaşatılmasına gelecek nesillere aktarılmasına bu vesile ile katkıda bulunacağımızı düşünüyorum.
Burcu Aydın: İmalatlarınız neler?
Ahmet Emin Çetin: Ben oyuncak veya başka bir obje ile ilgilenmiyorum. Ağırlıklı olarak ayet, hadis gibi çentik oymalarla bunları nakşedip ücretsiz Allah rızası için kişilere hediye ediyorum. En son Sayın Cumhurbaşkanımıza bir Fatiha-ı Şerif ile bir tuğra çalışması hazırlamaktan onur duydum. İlk kişisel sergimizi 1995 yılında Özel İdare İşhanı’nda ki Sanat Galerisinde açmıştım. Mevlevi Camii ikinci kapısı üzerinde var olan görevliden alıp fotokopisini isteyerek işlediğim şahsıma ait bir çalışma olarak “Hikmetin başı Allah korkusudur” lafzı vardır. Bu çalışmamızı da camiye hediye ettik. Bu çalışmayı da 1995 yılında gerçekleştirdik. 1995 yılında Çeçenistan ve Bosna Hersek Savaşı vardı. O zaman iki adet birisi yuvarlak bir diğeri de kare olmak üzere Ayet-el Kürsiyi kıl testere ile çalıştım. Kıl testere ile çalışmak her anı büyük sabır yüklü bir çalışma anlamına geliyor. Hepsinin özünde büyük bir sabır yatıyor. Bu zanaatların korunup gelecek nesle aktarılması için öncelikle sabır şarttır. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Ahmet Emin Çetin kimdir?
Şuhut ilçesinin Karlıksultan köyünde 1949 yılında dünyaya gelen Ahmet Emin Çetin, Erzurum Yüksek İslam Enstitüsü mezunudur. 18 ay askerlik görevini yapan Çetin, 1986-1999 yıllarında Afyon İmam Hatip Lisesinde öğretmenlik ve idarecilik yaptı. 2002 yılında emekli olan Ahmet Emin Çetin, ahşap sanatı ile ilgileniyor.