Zahmet arttıkça verim de artar
AKÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürsel Acartürk, etkili sunum tekniklerini anlattı Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi'nde AKÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürsel Acartürk tarafından 'Etkili Sunum Teknikleri' konulu bir konferans verildi.Acartürk konferansta yaptığı konuşmada, sunumun bilginin paylaşımı olduğunu [&hellip]
AKÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürsel Acartürk, etkili sunum tekniklerini anlattı
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi’nde AKÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürsel Acartürk tarafından “Etkili Sunum Teknikleri” konulu bir konferans verildi.
Acartürk konferansta yaptığı konuşmada, sunumun bilginin paylaşımı olduğunu belirterek, “Sunumlar, sözlü veya yazılı olarak yapılabilir. Benim yaptığım sunum sözlü bir sunumdur. Perdede görülen slaytlar, sözlü sunumuma katkı sağlaması amacıyla gösterilmekte. Ağzımdan çıkanlarsa sunumdur. Bilginin dinleyiciye en iyi şekilde aktarılması için etkili bir sunum yapabilmek önemlidir” dedi. Bir sunumda dinleyicilerin dikkatini koruyabilmenin çok önemli olduğunu ifade eden Acartürk, “Sunumlarda genelde ilk 10 dakikada dinleyicilerin dikkatleri dağılmamaktadır. Dikkatin dağılma süresi 8-10 dakikadan sonra başlar. Etkili sunum, dinleyicinin dikkatini canlı tutabilmekten geçer” diye konuştu.
Sunumun dikkatli dinlenmesinde sunulan konunun dinleyicinin ilgisini çekmesinin önemli olduğunu anlatan Acartürk, “Bunun dışında sunucunun özellikleri de önemlidir. Burada en önemli husus ise sunumun özellikleridir. Sunumun konusu çoğunlukla başkası tarafından belirlenir. Dolayısıyla çok çarpıcı bir konu değilse, bunun nasıl çarpıcı hale getirilebileceği hususu önemlidir. 2-3 yıl önce Ankara’dan bir dernek, Afyonkarahisar’da toplantı yapacaklarını ve benim reflü konusunu anlatmamı istediler. Reflü konusunda 30 dakikalık yapacağım bir sunum için yabancı bir kaynaktan 10 saate yakın okuma yaptım. Sonuçta o konuyu öğrenmiş oldum. Dolayısıyla yapacağınız sunumda ne kadar çok zahmet çekerseniz, verim ve beğeni o kadar fazla olur” ifadelerini kullandı. Acartürk şöyle devam etti:
“Sunum yapacak kimsenin dinleyicilerin zamanını boşa harcamaması gerekir. Kişi ömründe yapacağı her sunumda mutlaka dinleyicinin hakkını gözetmeli ve mutlaka empati yaparak sunuma güzel bir biçimde hazırlanmalıdır. Sunum yapacak kişide konuşma korkusu olabilir. Dinleyiciler arasında sunum yapan kişinin anlatacağı konuyu iyi bilen birinin de bulunması onu ürkütmemelidir. Gelebilecek ters sorular karşısında o kişiye ‘siz bu konuda ne düşünüyorsunuz’ diyerek topu atabilirsiniz. Bu sizi rahatlatacaktır. Sunumdan önce dinleyiciler hakkında ön bilgi alınabilir. Sunumu yapan kişiden beklentilerinin ne olduğu araştırılabilir. Sunumda en önemli husus provadır. Sunum öncesinde ne kadar prova yaparsanız o kadar başarılı bir sunum gerçekleştirebilirsiniz. Sunumun zamanını tespit etme ve zamanı daha verimli kullanma anlamında prova faydalı olacaktır.” (Kocatepe Haber Merkezi)