Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ZAFERLER AYI

[ad_1]

Ağustos ayı ismini Roma İmparatoru August’tan almış. Zaman içerisinde “muhteşem” anlamına gelen Ağustos şekline bürünmüş bu ayın ismi.
Milli tarihimizin zaferler ayı olan bu ayda; milletimiz büyük askeri başarılar kazanmış, zaferlere imza atmıştır. Ağustos ayı Türk Ordularının sayesinde “Türk’ün zaferler ayı” olarak tarihe kazınmıştır.
* 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi
* 11 Ağustos 1473 Otlukbeli Zaferi
* 23 Ağustos 1514 Çaldıran Zaferi
* 24 Ağustos1516 Mercidabık Zaferi
* 29 Ağustos 1521 Belgrad’ın Fethi
* 29 Ağustos 1526 Mohaç Zaferi
* 1 Ağustos 1571 Kıbrıs’ın Fethi
* 5 Ağustos 1919 Erzurum Kongresi
* 23 Ağustos 1921 Sakarya Meydan Savaşı’nın başlaması
* 26-30 Ağustos 1922 Büyük Taarruz ve Zafer…
***
Büyük milletimiz tarihle ve doğayla dövüşe dövüşe Orta Asya, İran ve Orta Doğu, Anadolu, Orta Avrupa’ya kadar süren çetin yolculukta nice zaferleri yaşamış, dizlilere diz çöktürmüş, başlılara baş eğdirmiş. Bu zaman dilimleri içerisinde Ağustos ayı zaferlerle örülmüş ışıklı bir taç gibi milletimizin tarihini süslemiş.
Ağustos’un şanlı zaferlerinden Malazgirt Meydan Muhaberesi, milletimize Anadolu’yu teslim eden zaferdir. Bu zafer; Türk milletine yeni bir yurt, yeni bir tarih hazırlayan çok önemli bir kahramanlık başarısıdır. Milletimizi İran sınırından Marmara kıyılarına ve İstanbul önlerine getiren Malazgirt zaferidir. Orta Avrupa’nın fethini başaracak devletimizi, İlay-ı Kelimetullah’ı Viyana önlerine götürecek günleri, bu zafer sağlamıştır.
Asya’nın içlerinden kopup, yeniden tarihi yurduna, ana topraklarına gelen akın, 26 Ağustos 1071’de Malazgirt Zaferi olup, Anadolu’ya saplanmış. Anadolu’ya saplanan hançeri söküp atmak isteyenler 11 Ağustos 1473’te Otlukbeli Zaferimizle, 23 Ağustos 1514 Çaldıran Zaferimizle tanışmış. Otlukbeli ve Çaldıran muharebeleri İran kültür ve siyasetinin beslediği ihtiraslara, çok acı bir cevap olmuş ancak on binlerce Türk savaş meydanlarında şehit düşmüş. 24 Ağustos 1516 Merc-i-Dâbık Zaferini kazandık. Daha birkaç sene önce Merc-i Dabık önlerinde (Suriye’nin kuzeyi) Mehmetçik yeniden destan yazdı. Şehit atalarının ruhunu kendi şehadetiyle yad etti.
***
29 Ağustos 1521 Belgrat’ın fethidir. Belgrat’ın fethiyle Balkanlar’da Türk hâkimiyeti tamamlanmış, Macaristan ve Orta Avrupa yolları açılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman’ın başında bulunduğu ordu 29 Ağustos 1526’da Mohaç Zaferini kazanmıştır. Bu zaferle Budin’e de girilmiştir. Akıncılar Macaristan’ı fethetmişlerdir. Anadolu’dan söküp atılmak istenen Türk hançeri artık Avrupa’nın bağrında saplıdır. Bugün Balkanlar’da okunan ezanlar, Avrupa’da serpili çil çil kubbeler o günlerin eseridir.
***
1 Ağustos 1571 Kıbrıs’ın fethidir. Büyük bir irade ve deniz gücünün desteğiyle Kıbrıs’a Türk bayrağı çekilmiştir. Bu zaferin semeresini bugün 3 denize saldığımız deniz araştırma gemilerimizle görüyor ve yaşıyoruz. Kıbrıs’ın, Akdeniz’in önemi bugün dinlediğiniz tüm haberlerde gözler önüne seriliyor.
***
23 Ağustos 1921 Sakarya Meydan Savaşının başlamasıdır. Afyon’u da geçip Polatlı’ya kadar ilerleyen Emperyalizmin uşakları Sakarya’daki kahraman ordu tarafından püskürtülmüş, Türk’ün Viyana önlerinden başlayan yüzyıllarca süren geri çekilişi Sakarya’da sonlanmıştır.
Trablus Harbini, Balkan Savaşını, I. Cihan Harbini bunların süresini ve yıkımını görmeyenler bu yorgun milletin Milli Mücadelede zafere giden yolda kazanılmış başarılarını; İnönü, Dumlupınar, Sakarya Meydan Savaşlarını dürbünün tersiyle seyrediyorlar, yazık.
***
26-30 Ağustos 1922 Büyük Taarruz ve İstiklal Harbi Zaferi… “Türk’ün Zaferler ayı Ağustos” tanımlaması içerisinde “26-30 Ağustos” tarihlerinin çok özel bir yeri vardır. 16 yıl savaşmış büyük milletimiz başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başbuğluğunda emperyalist işgalcilere karşı ayağa kalkmış, direnmiş ve başarmıştır.
Anlatmaya takât, yazmaya sayfa, dinlemeye yürek dayanmaz. Bu yıl inşaAllah tarihin pirleri İlber Ortaylı ile Birgül Sönmez hocalardan dinleyeceğiz Büyük Zafer’imizi.
Bütün zaferlerimizin temeli kahraman, fedakâr, yürekli Mehmetçik ve onun bağrından kopup geldiği yüce Türk Milleti’dir. Birliğinin başına inanacağı, lider karakterli bir kumandan geldi mi aşamayacağı bir engel yoktur. Millet, kendisini yönetenlerin inançlı, samimi, yürekli, bilgili, cesur olduğunu anladı mı, zafer kesindir. Nitekim Çanakkale’de, Kocatepe’de, Dumlupınar’da ölümle defalarca yüz yüze gelmiş millet, yeniden zafere ulaşmayı başarmıştı Allah’ın izniyle.
Türk tarihi bir bütündür. Zaferleri, başarıları, yücelikleri yanında mağlubiyetleri ile de bizimdir. Bu tarihte ayırımcılık yapmak sadece ihanettir.
Zaferler ayı Ağustos, bundan sonraki Ağustoslar; bizden vatanımızın bütünlüğünü korumamızı, bilimsel araştırmalarda, teknik buluşlarda, tarım ve sanayi üretiminde dünya çapında başarı rakamlarına ulaşmamızı bekliyor. Büyük Atatürk’ün söylediği gibi, “Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır”
Toprağımızı vatan yapan aziz şehitlerimize, gazilerimize, Atatürk ve silah arkadaşlarına sonsuz minnet ve Fatiha’lar sunuyoruz…

[ad_2]

Source link

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER