• Haberler
  • Genel
  • Zafer’in açılışı 2013’ün Zafer Bayramı’nda

Zafer’in açılışı 2013’ün Zafer Bayramı’nda

Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak’ın havaalanı ihtiyacını karşılamak amacıyla Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde yapılacak Zafer Bölgesel Havaalanı’nın temeli büyük bir törenle atıldı. Türkiye’nin 4’üncü büyük havaalanı olacak Zafer Bölgesel Havaalanı’nın 36 ay yerine 30 ay içinde bitirilerek 30 Ağustos 2013’te açılması kararlaştırıldı. Törende konuşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bölgenin termal turizmin yanında gıda ve ürün [&hellip]

Zafer'in açılışı 2013'ün Zafer Bayramı'nda

Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak’ın havaalanı ihtiyacını karşılamak amacıyla Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde yapılacak Zafer Bölgesel Havaalanı’nın temeli büyük bir törenle atıldı.

Türkiye’nin 4’üncü büyük havaalanı olacak Zafer Bölgesel Havaalanı’nın 36 ay yerine 30 ay içinde bitirilerek 30 Ağustos 2013’te açılması kararlaştırıldı. Törende konuşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bölgenin termal turizmin yanında gıda ve ürün üssü haline geleceğini belirtirken eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da “Gönüllere yol yaptık” dedi
Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerinin ihtiyacını karşılamak için Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde 110 milyon TL’ye yapılacak Zafer Bölgesel Havaalanı’nın temeli düzenlenen törenle atıldı. Yap-işlet-devret modeliyle İçtaş İnşaat (IC) tarafından inşa edilecek ve Türkiye’nin bölgesel nitelikteki ilk havaalanı olacak tesisin temeli Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
İlk bölgesel havaalanı
Altıntaş ilçesine bağlı Alibey ve Kuyucak köyleri arasındaki Pusan mevkisine inşa edilecek Zafer Bölgesel Havaalanı, Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanı olmasının yanı sıra, Türkiye’nin dördüncü büyük havaalanı olacak. 36 ayda bitiril-mesi hedeflenen havaalanının bitirilme tarihini, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kürsüde IC Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ile pazarlık yaparak 27 aya düşürdü. Bakan Eroğlu ve eski Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Çeçen’den havaalanını 30 Ağustos 2013 tarihinde bitirse sözü aldı. Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanı olacak Zafer Bölgesel Havaalanı’nın açılışı böyle 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın yıldönümüne denk gelen 30 Ağustos 2013 tarihinde saat 13’ü 13 geçe hizmete açılacak.
2 milyon kişi hedefi
Zafer Bölgesel Havaalanı’nda öncelikle yurt dışına tarifesiz (charter) uçuşlar yapılması, daha sonra tarifeli uçuşların başlatılması hedefleniyor. İç ve dış hatlar olmak üzere yılda 2 milyon kişinin geçiş yapması öngörülen havaalanının, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak ‘taki Termal turizm merkezlerine ekonomik hareket kazandırması, iç ve dış ticarette canlılık ile Frig Vadisi’nin turizme açılmasına katkı sağlaması bekleniyor. Havaalanında kargo taşımacılığı da yapılacağı için Kütahya-Afyonkarahisar hattındaki Çöğürler İstasyonu ile havaalanı arasında 14 kilometrelik demiryolu hattının inşa edilmesi için başlatılan proje çalışmasına ise devam ediliyor.
Takas ve kamulaştırma yapıldı
Havaalanının inşa edileceği 3 milyon 700 bin metrekare arazinin 2 milyon 700 bin metrekaresi takas yoluyla alındı, 1 milyon metrekaredeki sahiplerine ulaşılamayan 204 parsel için kamulaştırma yapıldı. Türkiye’de ilk kez bir havaalanı inşaatı için takas işlemleri burada gerçekleştirilerek, arazinin yaklaşık üçte ikisi takasla elde edildi. Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilecek ve Türkiye’nin bölgesel nitelikteki ilk havaalanı olacak tesisin ihalesi, 28 Temmuz 2010’da gerçekleştirildi. İhaleye sadece İçtaş İnşaat (IC) firması teklif verdi ve 32 yıl olan işletme süresini 29 yıl 11 aya çekti. IC ile 22 Aralık 2010’da sözleşme imzalanarak, yer teslimi gerçekleştirildi. IC, terminal binası, pist, bağlantı, taksi yolları, 4 uçaklık apron, kule, itfaiye garajı, genel amaçlı garaj, giriş kontrol binası, apron bariyer binası, güç merkeziyle her türlü elektronik ve güvenlik sistemlerini yapacak.
3 şehrin bahtı açılacak
Zafer Bölgesel Havaalanı’nın temel atma töreninde konuşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bu havaalanının önemine işaret etti. Eroğlu, bölgenin gıda ve ürün üssü haline geleceğini söyledi. Eroğlu, Zafer Havaalanı’nın Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak’ın muhteşem şekilde bahtını açacağını kaydetti. Havaalanının bu 3 ilde istihdamı artıracağını aktaran Eroğlu, “Gerek Afyonkarahisar gerek Kütahya gerekse Uşak Termal turizm açısından büyük potansiyele sahip. Ancak yurtdışından tedavi için gelmek isteyen turistler havaalanı olmadığı için gelemiyordu. Onlar bizden havaalanı istiyordu. Onların da bu isteklerini yerine getiriyoruz. Bu havaalanıyla dünyada, Türkiye Termal turizmin, kaplıca turizminin, sağlık turizminin ve kongre turizminin başkenti olacak” dedi.
“Hizmet bizden,
efelik sizden”
Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, Türkiye’de yolları böldüklerini, milleti ve insanları birleştirdiklerini söyledi. Ancak bunları yapmanın yetmeyeceğini dile getiren Yıldırım, önemli olanın gönüllere yol yapmanın olduğunu kaydetti. Altıntaş’a gönüllere yol yapmaya geldiklerini aktaran Yıldırım, “Gönüllere de yol yapacağız. Türkiye havacılıkta, bölünmüş yollarda destan yazıyor. Hızlı tren geldi, çile bitti. ‘Kara tren beklide gecikir, gelmez’ şarkısı tarihe gömüldü. Türkiye’yi yollarla donattık. ‘İnsanımızın ayağına taş değmesin’ diye Türkiye’yi baştan başa imar ediyoruz. Yaptıklarımız yetmez. Bizim konuşmamıza gerek yok. Bizim yaptıklarımız, eserlerimiz konuşacak. İnsanlarımızın gönlüne yaptığımız yollarla konuşacağız. Konuşarak, laf üreterek bu ülkenin zamanını israf etmeyeceğiz. Sürekli hizmet yapacağız. Bu ülkenin efendisi bu ülke insanına hizmet edendir. Hizmet bizden, efelik sizden. Bu ülkenin efesi sizlersiniz.” şeklinde konuştu.
Süper Lig’e doğru
Havaalanının yapıldığı illerin sınıf atladığını belirten Yıldırım, “Aynen futbol takımı gibidir. İkinci ligden birinci lige, birinci ligden süper lige çıkıyor. Şimdi bu havaalanıyla Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak süper lige çıktı. Zafer Havaalanı ile yeni bir gün başlıyor, yeni bir gelecek başlıyor. Burada turizm, tarih turizmi, jeoTermal turizmi gelişecek. Burada çinicilik, tekstil gelişecek, sağlık turizmi gelişecek. Böylece ülkemiz kalkınacak. İnsanlarımıza iş, AŞ bulacağız. Burası vatandaşlarımıza ekmek kapısı olacak.” ifadelerini kullandı.
“Önemli bir iş yapılıyor”
Kürsüde konuşma yapan ve kürsüye gelirken yoğun bir şekilde alkışlanan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba ise konuşmasına iki bakana teşekkür ederek başladı. Açba, “Çevre ve Orman Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı son 8 yılda tarih yazıyor. Burada yazılan tarihin bir kısmına şahit oluyoruz. Burada Ulaştırma Bakanlığı’nın yap-işlet-devret modeliyle yapılacak yatırımın temeli atılı-yor. Öyle zannediyorum ki bu yatırım kısa zamanda tamamlanacaktır. Burada gerçekten çok önemli bir iş yapılıyor. Çünkü Türkiye’de bölgesel nitelikte havaalanları geçmişte yapılmadı” dedi.
Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak’ın pek çok ortak özelliği olduğunu hatırlatan Açba, “Havaalanını bölgesel olması, 3 ilin potansiyelinin bir araya gelmesi gibi bir sonucu doğuruyor. Pek çok ortak yönleri var. En önemli ortak yönleri, termal kaynakların her 3 ilde de çok zengin olmasıdır, termal turizmin her 3 ilde de dinamizim içinde olmasıdır” şeklinde konuştu.
600 trilyonluk yatırım stoğu
Sait Açba, şöyle devam etti:
“Afyonkarahisar’da şu anda 600 trilyonluk turizme yönelik yatırım stoğu var. Yapılan yatırımlar var, devam edenler var, yeni başlayacaklar var, yakın gelecekte hızla havaalanının katalizör olmasıyla yapılacak yatırımlar var. Havalimanının burada yapılıyor olması 3 ilimizde de yatırımları hızlı bir şe-kilde artırmıştır ve artırmaktadır. İnşallah bunun sonucu da işsizlerimize iş kapısıdır. Bu havalimanını tesisi için gerçekten büyük emeği olan değerli bakanımızı Binali Yıldırım Bey, bu işin arkasında oldular. Bütçe prrogramına almakla işe başladık. Kamulaştırma aşamasında bize yardımcı olan Altıntaşlılar, Kuyucaklılar, Alibeyköylüler var. Havaalanı bitirildikten sonra üç ilin yatırım iklimi bir başka olacaktır.”
Ya-işlet-devret modeli
AK Parti Kütahya milletvekili Hasan Fehmi Kinay da havaalanının inşa edileceği 3 milyon 700 bin metrekare arazinin 2 milyon 700 bin metrekaresinin takas yoluyla alındığını, 1 milyon metrekarede sahiplerine ulaşılamayan 204 parsel için kamulaştırma yapıldığını ifade etti. Kinay, Türkiye‘de ilk kez bir havaalanı inşaatı için takas işlemlerinin burada gerçekleştirileceğini, arazinin yaklaşık 3‘te 2‘sinin takasla elde edildiğini anlattı.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu “Yap-İşlet-devret metoduyla ilk defa bir havaalanı, baştan sona tamamen büyük müteşebbislerimiz tarafından yapılacak. Bu memleketimizdeki istikrarı gösteriyor. Bu havalanınına ihtiyacımız vardı. Termal kür ve tedavi için Avrupa’dan da geleceklerdi. Buraya havaalanı yapılacağını duyan yatırımcılar sıraya girdiler” derken Kütahya Valisi Kenan Çiftçi de iç ve dış hatlar olmak üzere yılda 2 milyon kişinin geçiş yapması öngörülen havaalanının, Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak‘taki termal turizm merkezlerine ekonomik hareket kazandıracağını kaydetti. Çiftçi, havaalanının ayrıca Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak şehirlerinin turizme açılmasına büyük katkı sağlayacağını dile getirdi. Özdemir Çakacak ise “Zafer” isminde bir kuruluşun olduğunu, tam adının Zafer Kalkınma Ajansı olduğunu vurgulayarak ZEKA’nın da büyük düşünmenin neticesinde faaliyete geçtiğini söyledi.
İstihdam alanı açılacak
IC İçtaş Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen de konuşmacılar arasındaydı. Çeçen, şunları söyledi:
“Bölgenin çok heyecanla beklediği Zafer Havaalanı’nın temel atma törenine şahsım ve yönetim kurulu adına hoşgeldiniz diyorum. Gördüğünüz gibi bu güzel alanda Türkiye’de ilk defa sıfırdan başlamak üzere bölgesel bir havaalanı inşa edilmektedir. Bu havaalanı inşası 36 ay olacak, 29 yıl süreyle işletilecek. Bunun sıfırdan başlamış olması ve Türkiye’de bir ilk olması bizi de çok heyecanlandırmaktadır. Biz İÇTAŞ firması olarak havaalanı yapımında Türkiye’de büyük deneyim sahibi bir firmayız. İnşaat halindeyken bin 500 kişiye istihdam sağla-yacağız. Tamamlandıktan sonra da 450 kişiye de daimi istihdam alanı açılmış olacaktır.”
Başlarken 850 bin yolcu
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Birdal da “İlklerin yaşandığı bu Zafer Havaalanı temel atma törenine teaşfilrenizle bizleri onurlandırdığınız için hepinize teşekkür ediyorum. İlklerin havaalanı dedik, çünkü ilk defa Türkiye’de yap-işlet-devret modeliyle hem hava tarafı hem kara tarafının işletileceği ve sıfırdan başlanarak tamamlanacağı bir havaalanı temeli burada atıyoruz. İlk başta 500 bin içhat, 350 bin dış hat yolcusuna hizmet vermek üzere garanti altına almış olduğumuz bu havaalanının terminal binası 3 milyon yolcuya kadar rahatlıkla hizmet verecek ancak ileride artacak yolcu-uçak trafiğine hizmet vermek üzere de genişleme imkanlarına sahip olarak projelendirilmiş bir havaalanımızdır” ifadelerini kullandı.
Butona beraber bastılar
Konuşmaların ardından Çevre ve orman Bakanı Veysel Eroğlu, eski Bakan Binali Yıldırım, 3 ilin valisi, milletvekilleri, belediye başkanları, bürokratları ve IC Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen butona basarak Zafer Bölgesel havaalanının temelini attı. Temel atma törenine çok sayıda vatandaş katıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme