• Haberler
  • Eğitim
  • Zaferin 100. Yılına örnek proje 'Kurtuluşun Matematiği'

Zaferin 100. Yılına örnek proje 'Kurtuluşun Matematiği'

Büyük Zaferin 100. Yılı için 'Kurtuluşun Matematiği' projesini oluşturan, Kocatepe Ortaokulu Matematik Öğretmeni Ümit Çelik, Milli Mücadele’nin tarihimiz açısından önemini öğrencilere kavratmak amacıylamatematik etkinliklerini tarihi olaylar ile ilişkilendirdiklerini belirterek, 'Zaferin matematiğini gözler önüne sereceğiz' dedi Büyük Zaferin 100. Yılında şehitleri hak ettikleri şekilde anmak ve tarih içerisinde matematiğin önemini öğrencilere anlatmak amacıyla Kocatepe Ortaokulu Matematik [&hellip]

Büyük Zaferin 100. Yılı için “Kurtuluşun Matematiği” projesini oluşturan, Kocatepe Ortaokulu Matematik Öğretmeni Ümit Çelik, Milli Mücadele’nin tarihimiz açısından önemini öğrencilere kavratmak amacıylamatematik etkinliklerini tarihi olaylar ile ilişkilendirdiklerini belirterek, “Zaferin matematiğini gözler önüne sereceğiz” dedi

Haber

Haber

Büyük Zaferin 100. Yılında şehitleri hak ettikleri şekilde anmak ve tarih içerisinde matematiğin önemini öğrencilere anlatmak amacıyla Kocatepe Ortaokulu Matematik Öğretmeni Ümit Çelik “Kurtuluşun Matematiği” isimli tarih ve matematiği buluşturan eTwinning projesi oluşturdu.
“10 KİŞİLİK EKİP OLUŞTURULDU”
Kurtuluş Savaşı’ndaki stratejilerin incelenerek, savaş sırasında gerçekleşen çarpıcı olaylardaki verilerin kullanıldığı ve zaferin matematiği gözler önüne sermeyi amaçlayan projenin oluşum aşaması ile ilgili Gazeteniz Kocatepe’ye açıklamalarda bulunan Kocatepe Ortaokulu Matematik Öğretmeni Ümit Çelik, “Milli Mücadelenin 100. Yılında nasıl birçalışma yapabileceğimiz ile ilgili üniversiteden matematik öğretmeni ve sosyal bilgiler öğretmeni arkadaşlarımızla düşünüyorduk. Bu kapsamdatarihe damga vuran zaferlerde çok yönlü düşünebilen kararlı liderlerin fark oluşturan stratejileri göze çarpar. “Kurtuluş Savaşı” incelendiğinde de Atatürk önderliğindeki lider kadro tarafından cephe ve cephe gerisindeki hamlelerin çok iyi planlanmış, olası tüm sonuçların hesaplanmış, kararların bir matematik süzgecinden geçirilmiştir. Planladığımız projede Kurtuluş Savaşı’ndaki hamleler, stratejiler incelenecek, savaş sırasında gerçekleşen çarpıcı olaylardaki veriler kullanılarak zaferin matematiği gözler önüne sermeyi amaçladık. Ve bunu anlamlı bir yılda milli mücadelenin 100. yılında bunu öğrencilere hem hatırlatmak hem de öğrencilere tanıtmak istedik. Kurtuluşun Matematiği’ projesi için yaklaşık 10 kişilik bir ekip oluşturduk. Projemiz şuan başvuru ve tanıtım aşamasında olmasına rağmen ülke çapından 6- 7 farklı okul destek verdi. Milli mücadele denince başlıca akla gelen şehirlerden Samsun, Sivas, Afyon, Aydın’dan projemizde yer alan arkadaşlarımız oldu. Süreç içerisinde farklı katılmak isteyen okullarda olabilir. Proje de herkes kendi ekibini oluşturuyor. Ben Kocatepe Ortaokulundan 7’ci ve 8’ci sınıf öğrencilerinden 8 kişilik bir ekip belirledim. Proje içerisinde yer alan diğer öğretmenlerde aynı şekilde belli bir çalışma planımız var, bu planı uyguluyoruz. Çalışma planımız aylara bölündü ve ay ay neler yapılacağı belirlendi. Bu etkinlikler sosyal medya da paylaşılacak. Aynı zamanda derslerde öğrencilere tamamen ayrı bir proje olarak değil de, dersin içerisinde konuların içerine uyarlanmış bir proje olduğu için bu proje derslerde de verilecek. Güzel olan nokta, çocukların matematikte ki konuları günlük hayatta nerede kullanacağız sorusuna cevap vermesi. Örneğin, tarihte İngilizler ile karşılıklı bir esir alınıp verilme var. Kaç Türk esirine karşı kaç İngiliz esiri takas edilmiş bunları matematikte oran konusuna yorumladık. Projemize genelde matematik öğretmenleri ile sosyal bilgiler öğretmenleri katılıyor. Bu durumda bize çok ayrı gibi görünen derslerin iç içe olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu.
“GEÇMİŞİ MATEMATİK İLE ANLATACAĞIZ”
Çelik, “Projemiz, matematik etkinliklerinin tarihi örnek olaylarla ilişkilendirilmesi ve etkinlikler esnasında web 2 araçlarının aktif kullanımı disiplinler arası öğretim yaklaşımı, teknoloji ve iş birliği açısından çok fayda ağlayacak. Geçmişi, ‘Matematik’ ile anlatacak projemiz, geleceğin de ‘Matematik’te olduğunu gösterecek. Projemiz, Milli Mücadele’nin tarihimiz açısından önemini öğrencilere kavratmak, Büyük Taarruz’un 100. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele kahramanlarını layık oldukları şekilde anmak ve aklı ve bilimi tek yol gösterici olarak kabul eden Atatürk’ün taktik ve stratejilerini matematiksel olarak inceleyerek öğrencilerin tarih ve matematiğe ilgilerini artırmayı amaçlamaktadır. Matematiğin her disipline uygulanabilir olduğunu öğrencilere somut bir şekilde gösterecek olan projemiz de Milli Mücadele temalı matematik etkinlikleri ile öğrencilerin zorlandıkları matematik konularını hayatla ilişkilendirerek kavramları somutlaştırmalarını sağlayacak. Yapılacak etkinlikler ile öğrencilerin yaratıcılıklarını ve yeteneklerini keşfetmelerini, kullanılacak web2 araçları ile teknolojik yeterliliklerini artırmayı, süreç içerisinde öğrencilerin faaliyetlere aktif katılımını sağlayarak özgüvenlerini yukarıya çekmek ve diğer okullarla yapılacak ortak çalışmalar ile iş birliğinin önemini gösterecektir. Projeye katılan tüm öğrenciler işbirliği içerisinde çalışarak teknolojiyi derslerinde etkili kullanmayı öğreneceklerdir. Öğrenciler, etkinliklerde ekip çalışmasının önemini görecekler ve iletişim becerilerini artıracaklardır. Kendilerine bir ‘gelecek’ bırakan kahramanların geçmişlerine saygı ve minnetle bakma şansı yakalayacak, bunu yaparken de Atatürk gibi 20. yüzyıla damga vurmuş bir liderin plan ve stratejilerinde matematiği ne kadar etkili kullandığının farkına varacaklardır. Öğrencilerin, Milli Mücadele’nin 100. yılında tarihimize matematik penceresinden bakması etkili ve kalıcı öğrenme ortamı oluşturacak ve disiplinler arası öğretimin başarılı bir örneği ortaya konulacaktır. Yapılan etkinliklerdeki bilgi paylaşımı ve ürün ortaya çıkarma aşamalarında web 2 araçlarının aktif kullanılması öğrencilerin ve öğretmenlerin teknolojik yeterliliklerini arttıracaktır.” dedi.
“ETKİNLİKLERİ AKTİF OLARAK ÖĞRENCİLER YAPIYOR”
Projelerini oluşturdukları eTwinning platformu hakkında bilgiler veren Çelik, e-twinning, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) kullanımıyla okullar için destek, araç ve hizmetler sağlayarak Avrupa’daki okullar arası işbirliğini teşvik eder. eTwinning, eğitimciler için sürekli çevrimiçi Mesleki Gelişim için ücretsiz fırsatlar da sunmaktadır. 2005 yılında Avrupa Komisyonunun e-öğrenme programının ana hareketi olarak başlatılan eTwinning, 2014 yılından bu yana AB Eğitim, Öğretim, Gençlik ve Spor program olan Erasmus’a, sıkı bir şekilde entegre edilmiştir. eTwinning platformunun asıl amacı iş birliği, bizim projemiz ulusal çapta ama global çapta da olabiliyor. Avrupa’dan bir okul ile Türkiye’den bir köy okulu da iletişime geçebiliyor. Çağın gerektirdiği bütün teknolojik imkânlar ile öğrencilerin derse ilgisinin artmasını sağlıyor. Bu platformda etkinlikleri aktif olarak öğrenciler yapıyor. Biz sadece yönlendirme yapıyoruz. Öğrenciler bu sürecin içerisinde eTwinning platformunda kendi projelerini kendi avatarlarını yapıyorlar. Birbirleri ile iletişime geçip, projenin nasıl geliştirileceğini tartışıyorlar.” ifadelerini kullandı.
>> Şeyda YEŞİLÇAY’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme