'Zafer'de zarar var mı?' – Kocatepe Gazetesi

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan TBMM Başkanlığı'na yazılı bir soru önergesi vererek Zafer Havaalanı konusunu yeniden gündeme getirdi. CHP Muğla Milletvekili Aldan Devlet'in Zafer Havaalanı konusunda ne kadar ödeme yaptığı sorusunu Başbakan Binali Yıldırım'ın yazılı olarak cevaplamasını istedi.BAŞBAKAN YILDIRIM'A SORDUCHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde şu ifadelere yer [&hellip]

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan TBMM Başkanlığı’na yazılı bir soru önergesi vererek Zafer Havaalanı konusunu yeniden gündeme getirdi. CHP Muğla Milletvekili Aldan Devlet’in Zafer Havaalanı konusunda ne kadar ödeme yaptığı sorusunu Başbakan Binali Yıldırım’ın yazılı olarak cevaplamasını istedi.
BAŞBAKAN YILDIRIM’A SORDU
CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Aşağıdaki sorularımın, Başbakan Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasa’nın 98. ve TBMM İç Tüzüğünün 96. Maddeleri gereğince arz ederim. Türkiye’nin ilk bölgesel havalimanı olan Zafer Havalimanı’nın 28 Temmuz 2010’da düzenlenen ihalesini, yap-işlet-devret modeliyle 29 yıl 11 ay yapım ve işletim süresi teklif eden IC İçtaş inşaat firması kazanmıştı. Yapımı 36 ay olarak planlanan havalimanı, sözleşmede öngörülen süreden 18 ay, temel atma töreninde taahhüt edilen süreden de 9 ay önce, 18 ayda tamamlandı. Tesis, Kütahya il merkezine 45, Afyonkarahisar il merkezine 55, Uşak il merkezine de yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Projenin yatırım maliyeti 50 milyon Euro. Şirket havaalanını 32 yıl işletecek, ardından DHMİ’ye devredecek. Yılda 3 milyon yolcuya hizmet verebilecek şekilde inşa edilen havalimanından iç ve dış hatlar olmak üzere yılda 2 milyon kişinin geçiş yapması öngörülüyor. Birçok yap-işlet-devret projesinde olduğu gibi, Zafer Havalimanı projesinde de işletmeci firmaya “yolcu garantisi” verildi.  İlk yıl, iç hatlar için 500 bin, dış hatlar için ise 350 bin yolcu garanti edildi. Garantiler yıllar itibariyle artıyor ve 10. yılda, iç hatlarda 775 bine, dış hatlarda ise 543 bine ulaşıyor. Kalan 20 yıl için bu rakamlar geçerli. Yanı sıra iç hatlarda yolcu başına 2 Euro, dış hatlarda ise 10 Euro ücret ödeniyor. Ancak, geçen sürede, söz verilen yolcu sayısına ulaşılmadığı, tıpkı Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerinden olduğu gibi, yolcu sayısının verilen garantilerin çok altında kaldığı belirtiliyor. Verilen garantiler nedeniyle, 32 yıllığına işletme hakkı alan firmanın, 8-9 yılda yatırım maliyetini finanse edeceği, işletme süresince firmaya 190 milyon Euro ödeme yapılacağı iddia edilmektedir.
 “YOLCU SAYISI KAÇ, NE KADAR ÖDEME YAPILDI”
Bu bilgiler ışığında; Zafer Havaalanı’nın hizmete girdiği 2012 tarihinden bugüne, yıllar itibariyle yolcu sayısı ne kadardır? Garanti edilen yolcu sayısına ulaşılmadığı için işletmeci firmaya yıllar itibariyle ne kadar ücret farkı ödenmiştir? Afyon, Kütahya ve Uşak illerinin toplam nüfusları yaklaşık 1,6 milyon iken, yıllık 2 milyon yolcu garantisi hangi gerekçe ile verilmiştir? Yakında Ankara-İstanbul, Ankara-Antalya Hızlı Tren Projesinin de hayata geçirileceği dikkate alındığında, Zafer Havaalanı için verilen garanti yolcu sayısına ulaşmanın mümkün olmadığı görülmektedir. Bu konuda bir çözüm bulunması düşünülmekte midir?”

Bakmadan Geçme