• Haberler
  • Gündem
  • Zafer Müzesi Açıldı, Kurtulmuş Vali Yiğitbaşı'na Teşekkür Etti

Zafer Müzesi Açıldı, Kurtulmuş Vali Yiğitbaşı'na Teşekkür Etti

Afyonkarahisar'da Belediye Binası olarak inşa edilen, Büyük Taarruz'dan sonra Batı Cephesi Karargâh Binası olarak kullanılan Zafer Müzesi, tadilatın ardından yeniden hizmete açıldı. Zafer Müzesi'nin açılış törenine katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı'na teşekkür etti

Zafer Müzesi, aslına uygun tadilatın ardından törenle açıldı. Törene Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Milletvekilleri Av. Ali Özkaya, Av. İbrahim Yurdunuseven, Dr. Hasan Arslan, Mehmet Taytak, Av. Hakan Şeref Olgun, Afyonkarahisar eski Milletvekili Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgenaral Fatih Dağlı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal protokol üyeleri katıldı.

Zafer Müzesi Açıldı, Kurtulmuş Vali Yiğitbaşı'na Teşekkür Etti

“ATATÜRK VE ŞEHİTLERİMİZİ YAD EDİYORUM”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ilk konuşmayı Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı gerçekleştirdi. Vali Yiğitbaşı, “Tam 102 yıl önce Kocatepe’de büyük taarruzla başlayan hürriyet mücadelesi neticesinde Anadolu’nun batı cephesini düşmandan temizleyen Büyük Zafer’in simgesi, Zafer Müzemiz’in açılışına hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Bu anlamlı günde zaferin şehrinde mücadelenin, direnişin, milli iradenin şehri Afyonkarahisar’da bu tarihi yanda şehrimizi teşrif eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın Numan Kurtulmuş’u ve siz değerli misafirlerimiz en içten dileklerimle, saygı ve hürmetle selamlıyorum. Büyük Zafer’in ve Afyonkarahisar’ın kurtuluşunun 102’nci yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanımız uğruna canlarını ortaya koymuş tüm şehitlerimizi ve ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimizi şükranla yad ediyorum” dedi.

“DUVARLAR GÜÇLENDİRİLDİ, SAÇAKLAR YENİLENDİ”

Bina hakkında da bilgi veren Vali Yiğitbaşı, “1913-14 yıllarında belediye binası olarak inşa edilen bu tarihi binan, bu topraklarda yazılan bu büyük zaferin en yakın şahitlerinden bir tanesi. Büyük Taarruz sırasında 27 Ağustos 1922’de Afyon’un düşman işgalinden kurtulmasından sonra Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa ve Garp Cephesi Harekat Şube Müdürü Tevfik Bıyıklıoğlu tarafından Batı Cephesi Karargah Binası olarak kullanılmış, Başkomutanlık Meydan Muharebesi bu tarihi binamızda planlanmıştır. Yakın tarihimizin en önemli dönüm noktalarına tanıklık eden bu binayı bugün restorasyon ve iyileştirme çalışmalarıyla yeniden siz vatandaşlarımızın ziyaretini açıyoruz. Restorasyon çalışmalarında binanın uzun ömürlü olması için öncelikle çatısında aşırı yüke neden olan betonarme yapılar kaldırılmış ve çatı örtüsü yenilenmiştir. Yine duvarları güçlendirilmiş, doğrama ve saçaklar yenilenmiştir. Hiç mekanda da yenileştirme çalışmaları yapılmış ve müzede sergilenecek Milli Mücadele’ye ait eserler yerleştirilmiştir. Kasım 2023’te tek aşamalı ihale olarak gerçekleştirilmiş güçlendirme, restorasyon ve tefrişat süreçleri hızlıca hayata geçirilmiştir” ifadelerini kullandı.

Zafer Müzesi Açıldı, Kurtulmuş Vali Yiğitbaşı'na Teşekkür Etti

“100. YIL VE BU AÇILIŞ BİZE NASİP OLDU”

Restorasyonda emeği geçen kurumlara teşekkür eden Vali Yiğitbaşı, konuşmasına şöyle devam etti:

“Tarihi Milli Park Müdürlüğümüz, İl Özel İdaremiz ve Zafer Kalkınma Ajansımız aracılığıyla sağlanan 30 milyonu aşkın bir maliyete ulaşan finansman sayesinde Zafer Müzemizi tamamlamış olduk. Toplam 17 adet odaya sahip müzemizin 11 odasında sergileme yapılmakta ve savaşlarda elde edilen tarihi kalıntıların yanında topografik haritalar, görsel kamular, interaktif ekranlar gibi yenilikçi imkanlarla o dönemde Afyonkarahisar’da ve bölgede yaşanan destansı mücadele ziyaretçilerimize aktarılmaktadır. Ayrıca Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kurmayları tarafından Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin planlandığı Zafer Odası tamamen aslına uygun olarak korunarak bu müzenin en önemli kısmını oluşturmuş ve o da tarihi dokusunu koruyarak sergilenmiştir. Bu vesileyle Büyük Zafer’in ve Afyonkarahisar’ın yarın kutlayacağımız kurtuluşunun 102. yıl dönümünde Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatan uğruna canlarını ortaya koymuş tüm ecdadımızı ve şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. Gazilerimizi şükranla yad ediyorum. Zafer Müzesi’nin açılışında her türlü desteğini bizlere sağlayan esirgemeyen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, tabii Tarım Orman Bakanlığımız, aynı zamanda Sanayi Teknoloji Bakanlığımız aracılık yine Zafer Kalkınma aracılığıyla diğer İl Özel İdare gibi tüm kurumlarımıza da ayrı ayrı personeliyle birlikte teşekkür ediyorum. Ne mutlu ki bana kendi görev süremde Afyonkarahisar Valiliği görevinde hem Büyük Taarruz’un 100. Yıldönümü kutlamalarını, hem Cumhuriyetimizin 100. Yıldönümü kutlamalarını, hem de bu tarihi binamızı, Zafer Müzemizi açma şerefi de bizlere nasip oldu. Bu konuda da gerçekten çok mutlu ve gururlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Milli Mücadele’nin aziz ve manevi ruhunu daima yaşatmak dileğiyle Zafer Müzesi şehrimiz için hayırlı olsun. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın Numan Kurtulmuş’a da tekrar şehrimizi teşrifte için huzurlarınızda şükranlarımı arz ediyorum. Sağ olun, var olun, hayırlı olsun.”

“BİR MİLLET YA ALLAH DİYEREK AYAĞA KALKTI”

Vali Yiğitbaşı’nın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ise Zafer Haftası’nda Afyonkarahisar’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti diye getirerek sözlerine başladı. Kurtulmuş, “Sözlerimin başında başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere kurtuluşun bu büyük kahramanlarını, nicelerinin isimlerini bile bilmediğimiz isimsiz kahramanları, şühedayı ve onlara bütün gücüyle destek olan cephedeki askerimize her türlü imkanıyla yardımcı olan milletimizin bütün fertlerini bir kere daha rahmetle, minnetle, saygıyla yad ediyoruz. Aslında böylesine önemli tarihi olaylar sadece geçmişi anlatmak için değil, buradan aldığımız derslerle geleceği daha güçlü bir şekilde kurabilmek için bizim için büyük bir fırsattır. O günkü şartlar içerisinde gerçekten büyük yoklukların yaşandığı, dört bir tarafımızın müstevliler tarafından yani işgalci emperyalistler tarafından işgal edildiği, bütün Anadolu’nun yok edilmek için üstün gayretler sarf edildi. Dünyanın en gelişmiş silahlarına sahip ordularının dört bir tarafına bu ülkenin gelip konuşlandığı bir dönemde bırakınız. Atacak kurşunu, bırakınız topu tüfeği olmayı, elinde doğru dürüst kazması küreği dahi olmayan bir millet, ya Allah diyerek ayağa kalktı, büyük bir destan yazdı ve kurtuluşu gerçekleştirmiş oldu. Her birisine gerçekten minnet ve şükran borçluyuz. Onların açmış oldukları bu yolda Allah’ın izniyle bu ülke kıyamete kadar özgür insanların, bu ülke kıyamete kadar büyük milletimizin yurdu olarak devam edecek ve inşallah bu ülke her zaman daha ileriye gidecektir” dedi.

Zafer Müzesi Açıldı, Kurtulmuş Vali Yiğitbaşı'na Teşekkür Etti

“AĞUSTOS, KAHRAMANLIK DESTENLARI AYI”

Meclis Başkanı Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ağustos ayı bildiğiniz gibi bizim için Türk milleti için kahramanlık destanlarının yazılı olduğu bir aydır. 26 Ağustos şu anda Sayın Cumhurbaşkanımız ve devlet erkanı Malazgirt’te Malazgirt Meydan Muharebesi’nin yıl dönümünde Sultan Alparslan Han’ın Anadolu topraklarını bizlere yurt olarak açtığı o büyük zaferi kutluyor. Bizler de ondan asırlar sonra bizim yurdumuz olan ve kıyamete kadar bizim olacak bu toprakları korumak için verdiğimiz o şanlı destanı, o direnişi burada Afyonkarahisar’da bu güzel memlekette şehitlerimizi, gazilerimizi, kahramanlarımızı yad ederek anıyoruz. Değerli kardeşlerim, büyük milletlerin tarihleri süreklilik arz eder. Gerçekten büyük bir tarihte altın sayfalarla büyük başarılara imza atmış bir millet olarak tarihimizi bir bütün olarak kabul ediyor ve tarihimizin her sayfasını iftiharla taşıyoruz. Tarihimizin her döneminden de bir takım ilhamlar alarak esas işimiz olan bu ülkeyi geleceğe doğru daha güçlü bir şekilde taşımak için mücadele ediyoruz. Bu anlamda Selçuklu’nun, Osmanlı’nın, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tarihi birbirinin devamı olan, bir bütünün parçaları olan tarih sayfalarıdır. Selçuklu başka bir şey, Osmanlı başka bir devlet, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ise başka bir devlet değildir. İnşallah kurulmuş son Türk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti de kıyamete kadar bu topraklarda payidar kalacak, bağımsız bir ülke olarak ileriye gidecektir. Bu ülkeye ve millete yapılacak en büyük kötülük, tarihi sayfaları ayırarak, birbirinden kopararak anlatmaktır. Alparslan Han da bizimdir. Fatih Sultan Mehmet de bizimdir. Yavuz Sultan Selim de bizimdir. Kanuni de bizimdir. Mustafa Kemal de bizimdir. Arkadaşları da bu milletin büyükleridir.”

Zafer Müzesi Açıldı, Kurtulmuş Vali Yiğitbaşı'na Teşekkür Etti

“HER ALANDA GÜÇLÜ TÜRKİYE”

Konuşmasında “Türkiye Yüzyılı” vurgusu da yapan Kurtulmuş, “Önümüzdeki dönem Başkomutanlık Meydan Muharebesinin 102’nci yıldönümü. Cumhuriyet 100 yılı devirdi çok şükür. Bizler 2. yüzyılda Türkiye Yüzyılı olarak bütün dünyada sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye’nin Yüzyılı olmasını ümit ettiğimiz, bunun için mücadele ettiğimiz önümüzdeki dönemde çok daha büyük gayretle çalışacağız. Birlik içinde olacağız. Beraberlik içinde olacağız. Tabii ki farklılıklarımız var olacak. Bu farklılıklarımızı bir ayrıştırma vesilesi değil, Tam tersine milli bütünlüğümüzün bir parçası olarak terakki edeceğiz ve güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Her alanda daha güçlü olacağız. Eğitimde, milli sanayinde, özellikle savunma sanayiinde, yüksek teknolojilerde, şehircilikte, çevrede, ekonomide, sanatta, kültürde, edebiyatta her alanda en güçlü ülkelerden birisi olmak için gayret sarf edeceğiz. Çünkü Bu milletin ruh kökünde böylesine büyük bir kuvvet ve böylesine büyük bir azim vardır. Bu potansiyeli yeter ki en iyi şekilde kullanabilelim ve ileriye doğru taşıyabilelim. Ben bu vesileyle 102. yıldönümünde iftiharla kutladığımız Başkomutanlık Meydan Muharebesini ve birkaç gün sonra kutlayacağımız 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu vesileyle 27 Ağustos Afyon’un kurtuluşu dolayısıyla siz Afyonlu kardeşlerimizi cani yürekten tebrik ediyorum. Bayramınız kurtuluşunuz mübarek olsun. Bu binanın, bu güzel tarihi binanın aslına uygun bir şekilde yeniden imar edilmiş olması, tamir edilmiş olması ve güzel ve modern bir müze olarak şehre kazandırılmış olması dolayısıyla emeği geçen bütün kardeşlerimize özellikle bu dönemde Afyon Valisi olarak bu görevi sürdürürken Müzenin açılışında önemli gayretleri olan Vali Hanımefendiye sizler adına yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Zafer Müzesi’nin hayırlı olması için dua edildi, protokol üyeleri hep birlikte kurdeleyi kesti.

Zafer Müzesi Açıldı, Kurtulmuş Vali Yiğitbaşı'na Teşekkür Etti

Bakmadan Geçme