ZAFER, mermerde katma değerli üretimi teşvik edecek
Zafer Genel Sekreteri Veli Oğuz, Afyonkarahisar için oldukça önemli bir sektör olan mermer sektöründe katma değerli üretimin teşvik edilmesini önemsediklerini kaydetti. Oğuz, 2020 yılını değerlendirirken yeni yıl için yapılan planlamalar hakkında detaylı bilgi aktardı   Zafer Kalkınma Ajansı (ZAFER) Genel Sekreteri Veli Oğuz, 2020 yılı faaliyetleri ile 2021 yılı planlamaları hakkında bilgiler verdi. '2020'DE AFYON'DA [&hellip]
Zafer Genel Sekreteri Veli Oğuz, Afyonkarahisar için oldukça önemli bir sektör olan mermer sektöründe katma değerli üretimin teşvik edilmesini önemsediklerini kaydetti. Oğuz, 2020 yılını değerlendirirken yeni yıl için yapılan planlamalar hakkında detaylı bilgi aktardı
Zafer Kalkınma Ajansı (ZAFER) Genel Sekreteri Veli Oğuz, 2020 yılı faaliyetleri ile 2021 yılı planlamaları hakkında bilgiler verdi.
“2020’DE AFYON’DA
11 PROJEYE DESTEK VERİLDİ”
Genel Sekreter Veli Oğuz, ajansın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olarak, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinden oluşan TR33 Bölgesi’nin, yerel ve bölgesel sürdürülebilir kalkınmasını sağlamaya yönelik hizmet verdğini hatırlattı. 2020 yılında da ZEKA’nın tüm faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Oğuz, “Pandeminin ajansımızın hizmet verdiği bölgedeki etkileri, OSB’de yer alan firmaların elektrik tüketimlerindeki değişimler sektörel baz da dikkate alınarak incelenmiştir. Elde edilen veriler sonucunda ajansımız tarafından hazırlanan ‘COVID-19’un TR33 Bölgesi’ndeki Ekonomik Etkileri’ araştırması, özellikle imalat sanayine yönelik yürütülmüş, turizm ve hizmet sektörüne genel olarak değinilmiştir. Proje Destekleme ve İzleme Faaliyetleri doğrultusudna
Afyonkarahisar’dan 28 projeye 13,2 milyon TL destek, 17,4 milyon TL yatırım gerçekleştirilmiştir. Ajansımız mali ve teknik destek mekanizmalarıyla 2020 yılında da paydaşlarına destek sağlamaya devam etmiştir. 2020 yılında Teknik Destek Programımızla Afyonkarahisar’dan 11 faaliyete destek verilerek farklı konularda eğitim ve danışmanlık hizmeti alınması sağlanmıştır. Fizibilite Desteği Programımızla ise Afyonkarahisar TSO’nun 150 bin TL bütçeli ‘Afyonkarahisar Sağlık Endüstri Bölgesi Fizibilite Raporu Hazırlanması’ projesi yüzde 100 oranında destek almaya hak kazanmıştır.” dedi.
“8 MİLYON DESTEK SAĞLANACAK”
Turizm altyapısı ve mesleki eğitime yönelik 2020 yılı proje teklif çağrıları sonuçlarının Eylül ayı sonunda açıklandığını aktaran Oğuz, “Bu kapsamda Afyonkarahisar’dan 11 projeye 8 milyon TL destek sağlanacak olup projelerin eş finansmanları ile birlikte toplam yaklaşık 11 milyon TL’lik yatırım bölgemize kazandırılacaktır. Bakanlık tarafından 2020 yılında Ajanslar aracılığıyla COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı başlatılmıştır. Ajansımızda bu kapsamda Afyonkarahisar’dan 2 projeye yaklaşık 2 milyon TL’lik destek vererek toplam 2,1milyon TL yatırım yapılmasına vesile olmuştur. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ‘Tarlada Coronaya Dur Diyoruz, Üretime Devam Ediyoruz’ projesi ile Sultandağı KHGB’nin ‘Mevsimlik Tarım İşçilerinin Salgına Olumsuz Etkilerinin ve Salgından Etkilenmelerinin Önlenmesi’ projesi kapsamında mevsimlik tarım işçilerinin çalışma şartları iyileştirilerek gıda tedarik zincirinde sürdürülebilirliğin sağlanması amaçlanmıştır.” ifadelerini kullandı.
“TOPLAMDA 2,1 MİLYON TL YATIRIM YAPILACAK”
Afyonkarahisar’dan desteklenen 9 projenin ZEKÂ tarafından sağlanacak 1,9 milyon desteğe ek olarak özel sektör, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetim ve meslek kuruluşları arasından projelerde ortak, sponsor olarak yer alan toplam 42 kurum-kuruluş tarafından destekleneceğini ifade eden Oğuz, “Toplam 2,1 milyon TL yatırım yapılacaktır. Projeler kapsamında 11 sabit ve 1 mobil kendin yap atölyesi kurulacak olup yüzde 3 bin 500 kapasite artışı olacaktır. Bununla birlikte, 304 öğretmenin toplam 13 bin 630 adam saat eğitim alması sağlanacaktır. Bölgemizde YENEP kapsamında yaklaşık 2 bin 500 öğrenci eğitim alacaktır.” ifadelerine yer verdi.
“MERMER AKADEMİSİNDE
EĞİTİMLER VERİLİYOR”
Veli Oğuz, Güdümlü Proje Destek mekanizması kapsamında ajans öncülüğünde ve ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde Afyonkarahisar’da yürütülen “Mermerde Yüksek Verim, Yüksek Katma Değer Projesi” ile İscehisar Mermer İhtisas OSB’de “Mermer Akademisi” olarak adlandırılan bir merkez kurulduğunu kaydetti. Oğuz sözlerine şöyle devam etti: “Mermer Akademisi sayesinde orta-düşük teknolojili bir sektör olarak sınıflandırılan mermer sektöründe AR-GE ve tasarım faaliyetleri ile yeni ürünler geliştirilecek. Ara ve uç ürünler üretmek, sektörün eğitim ihtiyacını karşılamak ve pazarlama olanaklarını geliştirmek suretiyle Afyonkarahisar ve çevre illerde mermerden elde edilen katma değerin artırılması amaçlanmaktadır. Mermer Akademisinde eğitimler verilmeye başlanmıştır. www.mermerakademisi.org.tr adresinden eğitim takvimine ulaşabilir ve başvuru yapılabiliyor. Toplam bütçesi 6,6 milyon TL olan proje Ajansımız 4,9 milyon TL destek sağlamaktadır.”
“200 ENGELLİYE EĞİTİM VERİLECEK”
2019 SOGEP kapsamında Afyonkarahisar’dan 1 projenin başarılı bulunduğunu bildiren Oğuz, “1,1 milyon TL destek alacak olan proje kapsamında 1,2 milyon TL yatırım yapılacaktır. 2020 SOGEP kapsamında ise başvurulan 3 proje de başarılı bulunmuş olup 3,1 milyon TL destekle 4,5 milyon TL yatırım yapılacaktır. 2020 SOGEP Afyonkarahisar Projeleri kapsamında Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı’nın ‘Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi’ Projesi vardır. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanından üye ülkemizdeki 3. dünyadaki 36 şehirden biri olan Afyonkarahisar’da engellilerin istihdamına ve eğitimine yönelik bir gastronomi mutfağı ile engellilerin başta yemek yapma olmak üzere çeşitli sosyal aktivitelere katılım sağlayabileceği bir terapi merkezi kurulacaktır. ‘Sosyal gastronomi şehri’ unvanıyla markalaşma stratejisi benimseyen Afyonkarahisar’da proje ile 200 engelliye çeşitli eğitimler verilecek ve 23’ünün istihdamı ayni katkı olarak sağlanacaktır. Sıfırdan bir inşaat yapmak yerine Belediyeye ait 250 metrekare kapalı ve 4 bin 300 metrekare açık alana sahip olan atıl bina basit tadilatlar yoluyla kullanılacaktır.” dedi.
“İHSANİYE DE ATALIK TOHUMDAN
SEBZE ÜRETİLECEK”
İhsaniye Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne ait 4 bin 800 metrekarelik taşınmaz üzerine bin 440 metrekarelik modern sera kurulacağını ifade eden Oğuz, “Atalık tohumdan sebze fidesi üretimi yapılacaktır. Projede sosyal yardım alan kadınlar öncelikli olmak üzere 36 kişiyeseracılık eğitimleri verilecek ve bu kişilerden 6’sı istihdam edilecektir. Özel sektör ve ziraat odaları ile yapılan protokoller sayesinde satış garantisi ile başlatılacak olan projenin geri ödeme süresi yaklaşık 3 yıldır. Projeden elde edilecek gelirle 3 yıl içerisinde 5 üretim serasıdaha kurulacak ve istihdam 36’ya çıkartılarak Afyonkarahisar’ın sosyo ekonomik gelişmişlik açısından en dezavantajlı ilçelerinden birisiolan İhsaniye’de tarımsal katma değer artırılacaktır. İhsaniye ilçesi Cumhurbaşkanlığı’nın 100 Günlük Eylem Planları kapsamında yer alan Frig Vadisi sınırları içerisinde yer almakta olup atalık tohumlardan üretilecek sebze fideleri Atalık Frigya Fideleri şeklinde markalaştırılacaktır.” ifadelerine yer verdi.
“ŞUHUT’TA KEŞKEK EVİ
KADINLARA UMUT OLACAK”
Şuhut İlçesi’nde, ilçenin coğrafi işaretli ürünü Şuhut Keşkeği’nin sosyal yardım alan kadınlar için gelir kaynağı olacağına işaret eden Oğuz, “Şuhut’ta 550 metrekare kapalı alana sahip ve kaba inşaatı tamamlanmış olan merkezi konumdaki binada Keşkek Evi kurulacaktır. Şuhut Belediyesi tarafından ayni katkı olarak sağlanacak otobüs Mobil Mutfağa dönüştürülerek ülkemizin dört bir yanındaki etkinliklere katılacak ve Şuhut Keşkeği ile projeyi tanıtacaktır. Projede 60’ı dezavantajlı ve 10’u meslek lisesi öğrencisi olmak üzere toplam 70 kadına eğitim verilecek ve bu kadınlardan 20’nin ayni katkı olarak istihdamı sağlanacaktır. Geri ödeme süresi yaklaşık 3 yıl olan proje ekonomik açıdan da rasyonel olup öngördüğü gelir modeli sayesinde sosyal faydalarının sürdürülebilir olmasını sağlayacaktır.” dedi.
“78 KİŞİNİN İSTİHDAMI ÖN GÖRÜLÜYOR”
2020 yılının Afyonkarahisar için önemli gelişmelerin olduğu bir yıl olduğuna dikkat çeken Oğuz şunları kaydetti: “ 2019 yılında Ajansımızın ve paydaşlarımızın koordinasyonuyla Avrupa Tarihi Termal Şehirler Birliği’ne (EHTTA), ve gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına üye olan Afyonkarahisar, şimdi de UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağına üye olmuştur. Afyonkarahisar artık ağda yer alan Öğrenen Şehirlere dair güncel bilgilere erişebilecek, hareketli bir çalışma ağının parçası olacak, diğer Öğrenen Şehirler ile bilgi paylaşımında bulunabilecek, uzmanlar ve profesyonellerden oluşan bir ağ ile iletişimde olacaktır. Yatırım destek ve tanıtım faaliyetleri kapsamında Ajansımız Afyonkarahisar’ın yatırım ortamına ilişkin en güncel ve doğru bilgileri tek elden sağlayarak ücretsiz rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunarak yatırım süreçlerini kolaylaştırır ve hızlandırır. Bu kapsamda 2020 yılında 171 yerli, 3 yabancı firmaya danışmanlık ve tanıtım yapılmış olup 4 yerli firma yatırım kararı almıştır. Bu yatırımlar kapsamında 9 milyon TL sabit yatırım tutarı ve 78 kişinin istihdam edilmesi öngörülmektedir.”
“YENİ YILIN ÖNCELİKLERİ BELİRLENDİ”
2021 Yılı Planlaması hakkında bilgiler veren Veli Oğuz sözlerini şöyle sürdürdü: “2021 yılındaki önceliklerimiz; Yönetim danışmanlığı, proje havuzu, yatırım danışmanlığı ve yatırımcılara yol göstericilik, kurumsallaşma ve etki değerlendirme olacaktır. Yönetim danışmanlığı kapsamında başta işletmeler olmak üzere kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler gibi yerel aktörlere kurumsallaşma, inovasyon yönetimi, Ar-Ge, tasarım, işletme anayasalarının oluşturulması, nesiller arası farklılıkların yönetilmesi, halka arz, müşteri ilişkileri yönetimi, tedarik zinciri yönetimi gibi konularda destek sağlayacaktır. 2020 yılında faaliyetlerine başladığımız proje havuzu çalışmaları kapsamında paydaşlarımızla birlikte Bölgemizin potansiyelini açığa çıkaracak, ekonomik kalkınmasına ivme kazandıracak projeler geliştirmeye 2021 yılında da devam edilecektir. Güdümlü proje, sosyal destek projesi ve ulusal/uluslararası fonlarda değerlendirilebilecek projeler olarak gruplara ayrılan projelerle açılacak çağrılardan yararlanılacaktır. Proje konusunda bölge paydaşlarımızın gücünü artırmak ve daha üretken hale gelmesini sağlamak amacıyla tüm il ve ilçelerimizde proje ofisleri kurulması yolunda da adımlar atılmaktadır. Kurumsallaşma kapsamında Ajans personeline farklı konu ve alanlarda verilecek eğitimlerle alanlarında uzmanlaşmaları sağlanacaktır. Yine hali hazırda kapanış raporları tamamlanan programlarımızın etki değerlendirmesine 2021 yılında da devam edilecektir.” ZEKÂ Genel Sekreteri Veli Oğuz, Afyonkarahisar için oldukça önemli bir sektör olan mermer sektöründe katma değerli üretimin teşvik edilmesini önemsediklerini kaydetti.
>> Burak AYDIN’ın Haberi