- Haberler
- Gündem
- Zafer Kalkınma Ajansı 2021 Yılı Destek Programlarını açıklandı: ZAFER 27,8 milyonluk 3 program ilan etti
Zafer Kalkınma Ajansı 2021 Yılı Destek Programlarını açıklandı: ZAFER 27,8 milyonluk 3 program ilan etti
ZAFER çevrim içi toplantı ile Mali, Teknik ve Fizibilite Destek Programları başlığında üç ayrı programa toplam 27,8 milyon TL ayrıldığını ilan etti   Zafer Kalkınma Ajansı (ZAFER) tarafından 2021 Yılı Destek Programları kapsamında Turizm Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı (TAİDEP), Teknik Destek Programı (TD) ve Fizibilite Desteği Programı (FZD) olmak üzere toplam bütçesi 27,8 milyon [&hellip]
ZAFER çevrim içi toplantı ile Mali, Teknik ve Fizibilite Destek Programları başlığında üç ayrı programa toplam 27,8 milyon TL ayrıldığını ilan etti
Zafer Kalkınma Ajansı (ZAFER) tarafından 2021 Yılı Destek Programları kapsamında Turizm Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı (TAİDEP), Teknik Destek Programı (TD) ve Fizibilite Desteği Programı (FZD) olmak üzere toplam bütçesi 27,8 milyon TL olan 3 program paydaşların katılımıyla düzenlenen çevrim içi toplantıyla ilan edildi.
“DESTEKLER BELLİ
ALANLARDA ODAKLANACAK”
Toplantının açılış konuşmasını Veli Oğuz yaptı. Oğuz, 25 milyon TL bütçeli Turizm Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı, 1,6 milyon TL bütçeli 2021 Yılı Fizibilite Desteği Programı ve 1,2 milyon TL bütçeli 2021 Yılı Teknik Destek Programını ilan etmenin heyecan ve sevinci içerisinde olduklarını söyledi. Yeni program tanıtımı öncesi ajans faaliyetlerini anlatan Oğuz, “Proje teklif çağrısı kapsamında bugüne kadar 16 farklı mali destek programı ilan ederek, 480 proje için 167 milyon TL civarında destek sağladık ve bölgemizde 374 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapılmasına vesile olduk. Bugüne kadar desteklerimiz hemen her sektörü kapsamıştı. Artık belli alanlarda odaklanarak sonuçları daha somut şekilde ölçmeyi amaçlıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
“BÖLGESEL KALKINMADA TURİZMDE STRATEJİK ROL ÜSTLENİLECEK”
Veli Oğuz, ZAFER olarak odaklandıkları alanlardan bir tanesinin de Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Program başlığında bir dizi faaliyetler olarak açıkladı. Oğuz, “Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programıbaşlığı altında bir dizi faaliyetler yapmaktayız. Bilindiği üzere Covid-19 sürecinde ülkemizde ve dünyada en çok etkilenen sektörlerden birisi turizm olmuştur. Bacasız sanayi olarak nitelendirilen turizmden elde edilen gelirler düşmüş, ziyaretçi sayıları azalmış, dünya genelinde sektörel daralma yaşanmıştır. Elbet bitecek olan bu sürecin ardından uzun süredir izole bir şekilde yaşamak zorunluluğunun sonlanmasıyla turizmdeki hareketliliğin artacağı beklenmektedir. ZAFER olarak, TR33 Bölgesinin turizm alt yapısını güçlendirmeye yönelik, ziyaretçiler için cazibesini artıracak, bölgemizin turizm potansiyelini azami ölçüde hayata geçirecek yatırımlara destek vererek bölgesel kalkınmada stratejik bir rol üstlenme çabasındayız. Bu amaç doğrultusunda 2020 yılında turizm odaklı projelere yönelik 18,9 milyon TL’si Ajans desteği olmak üzere toplam 32,9 milyon TL’lik yatırım, Turizm Alt Yapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı ile bölgemize kazandırıldı. Bu yıl Ajans desteğini 25 milyon TL’ye çıkartarak sistematik çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.” dedi.
“YATIRIMA DÖNÜŞECEK FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI DESTEKLENECEK”
Veli Oğuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2019 yılında 34,5 milyar dolar turizm geliri ve 46,1 milyon ziyaretçi sayısı olan Türkiye’nin 2023 hedeflerinde; 65 milyar dolar turizm geliri elde etmenin, 75 milyon ziyaretçi sayısına ulaşmanın bulunduğunu elirtti. Oğuz, “Bu hedefler doğrultusunda doğal güzellikleri, önemli jeotermal kaynakları, kültürel ve tarihi zenginliği ile TR33 bölgesinin milli hedeflere azami düzeyde katkı sağlayacağına inanıyorum. Bir diğer destek mekanizmamız olan, Fizibilite Desteği kapsamında ise 2018 yılından bu yana 25 proje için 3 milyon TL civarında destek sağladık. Özellikle Fizibilite Desteği sunarak Ajansımızca belirlenen sonuç odaklı programlar ile acil ve stratejik işler için kısa vadede yatırıma dönüşebilecek nitelikteki fizibiliteleri desteklemeye son derece önem veriyoruz. 2021 yılında1,6 milyon TL kaynak ayırdığımız program kapsamında sizlerden gelen yatırıma dönüşecek fizibilite çalışmalarını desteklemeye devam edeceğiz. Fizibilite Desteği kapsamında desteklenecek projelerin; ön hazırlıklarının yapılmış, yatırıma dönüşecek projeler olması kalkınma ajanslarının ulusal düzeyde koordinasyonundan sorumlu olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızca da ayrıca önemsenmektedir.” diye konuştu.
“10 BİNDEN FAZLA KİŞİNİN İSTİHDAMI
ÖN GÖRÜLÜYOR”
Veli Oğuz, ajansların görünen yüzü olarak mali destek programlarının öne çıkmakla birlikte, en az mali destekler kadar önemli sonuçları olan bir diğer desteğin Teknik Destek olduğunun altını çizdi. Oğuz, “Ajans olarak bu güne kadar teknik destek kapsamında toplam 796 Eğitim ve Danışmanlık Faaliyetini destekleyerek 35 bin kişinin farklı alanlarda kendilerini geliştirmesine imkân sağladık. 2021 yılında teknik destek için ayırdığımız bütçeyi 1,2 milyon TL olarak belirleyerek Sonuç Odaklı Programlar ve rehberde belirtilen bazı özel konular için eğitim ve danışmanlık sağlamaya devam edeceğiz. Fizibilite Desteği Programımız gibi Teknik Destek Programımızda ilan edildiği tarihten yılsonuna kadar başvuruya açık kalacak olup bölgemizde faaliyet gösteren kurumların azami ölçüde bu destekten yararlanmasını temenni etmekteyiz. Bölgemizin beşeri niteliğinin artırılması, kurum/kuruluşlarının insan kaynakları profilinin güçlendirilmesi amacıyla, Teknik Destek kapsamında desteklenen faaliyetlerin bölgemiz için önemli çıktıları olacaktır. Bölgemiz genelinde bu etkiyi güçlendirmek, daha çok paydaşımıza ulaşabilmek adına Teknik Destek Programımızı geçen yıl olduğu gibi bu yılda özel sektörün başvuru sahibi olabileceği şekilde tasarladık. Ajans kaynakları ile sağladığımız desteklerin dışında11 bin 409 yerli ve 208 yabancı olmak üzere toplam 11 bin 617 yatırımcıya bilgilendirme ve yönlendirme sağladık. Bu faaliyetler kapsamında 349 işletme bölgemize yatırım yapma kararı almış olup toplam yatırımın yaklaşık 3,8 milyar TL civarında olacağı, 10 binden fazla kişinin de istihdam edileceği öngörülmektedir.” şeklinde konuştu.
“UŞAK DERİ TESİSİ PROJESİ
13 MART 2020’DE FAALİYETE BAŞLADI”
Veli Oğuz, ZEKÂ desteklerinin ve yatırım destek faaliyetlerinin haricinde ulusal ve uluslararası fonlar aracılığıyla bölgeye değer kazandırmak adına çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Oğuz, “Ufuk 2020 kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen ve Ajansımızın ortağı olduğu 4,1 Milyon Avro bütçeli ‘Kırsal Alanlarda Yaşam Laboratuvarı Araştırma Konsepti’ isimli projenin 176 bin avrosu Ajansımız tarafından TR33 bölgesinde gerçekleştirilecek faaliyetler için kullanılacaktır. 13 ülkeden 23 ortağın yer aldığı projekapsamında hâlihazırda farklı alanlarda kullanılan Living Labkonseptinin kırsal alanlarda uygulanması, proje uygulama alanlarının canlı laboratuvarlar olarak ele alınması, bölgenin sosyo-ekonomik ve rekabetçilik analizlerinin gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen ve Ajansımızın da ortağı olduğu toplam bütçesi 5,2 milyon avro ile temel amaç deri sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin rekabet gücünü artırmaktır. Uşak ilinin sosyo-ekonomik gelişimine katkı sunmak olan Uşak Büyükbaş Deri İşleme Tesisi Projesi’nin faaliyetleri 13 Mart 2020 tarihinde başlamıştır.” ifadelerini kullandı.
“KÜTAHYA PROJELERİNDE TASARIM
VE MARKALAŞMA ÖN PLANDA”
Veli Oğuz, aynı program kapsamında ZAFER’in ortak olarak yer aldığı bir diğer başarılı bulunan projenin Kütahya’da Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi olduğunu ifade etti. Oğuz, “2019 yılındaki çağrıya sunulan 123 proje arasından başarılı olan 11 proje arasına girerek desteklenmeye hak kazanması bizim açımızdan çok önemli bir başarıdır. Kütahya’nın tasarım ve markalaşma başta olmak üzere, yaratıcı endüstriler alanında gelişmesini amaçlayan projenin bütçesi yaklaşık 3,9 milyon avrodur. Tüm bu faaliyetlerimize ek olarak 2019 yılında olduğu gibi 2020 yılında da, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ulusal düzeyde yürütülmekte olan Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı sürecini başarılı bir şekilde koordine ettik. 2019 Yılı SOGEP’te TR33 Bölgesi, 166 milyon TL olan toplam program bütçesinin yüzde 7,82’ne karşılık gelen 12.975.000 TL’yi almaya hak kazanmıştı.” dedi.
“2 YILIN BAŞARISI YÜZDE 91 VE
ÜLKE ORTALAMASININ 2 KATI”
SOGEP kapsamında Ajansın koordinasyonunda TR33 Bölgesi’nden sunulan 12 projenin 10 tanesinin başarılı bulunduğunu aktaran Oğuz, “TR33 Bölgesi yüzde 83’lük proje başarı oranı ile ülke genelindeki en başarılı bölge olmuştu. 2020 yılında ise bölgemiz illerinden Bakanlığa sunulan 12 projenin tamamı başarılı bulunarak yüzde 100 başarı oranı ile ülke genelindeki birinciliğimizi, sizlerle beraber yürüttüğümüz özverili çalışmalarla korumayı başarmıştır. 166 milyon TL olan program bütçesinin yüzde 9,48’ine denk gelen 15.750.00 TL kaynağı bölgemize kazandırmıştık. Özetle 2019 ve 2020 yıllarında projelerimizin başarısı yüzde 91’lik oran ile ülke ortalamasının 2 katı şeklinde gerçekleşmiştir. Zirvede kalmanın en az zirveye ulaşmak kadar emek ve özveri gerektirdiğinin bilincinde olarak, 2021 yılında hedefimiz; sizlerle birlikte çalışmalarımızı yoğun bir şekilde devam ettirip bölgemize yakışır bir biçimde başarıyı yakalamaktır.” diye konuştu.
“10 YILDIR YÜRÜTÜLEN
ÇALIŞMALAR ÖRNEK OLDU”
ZAFER’in bilgi ve tecrübe paylaşımına her zaman açık olduğunu ve bundan memnuniyet duyduklarını belirten Oğuz sözlerine şöyle devam etti: “On yılı aşkın süredir TR33 Bölgesinde sizlerle beraber yürüttüğümüz proje ve faaliyetler ile bölgemiz için önemli adımlar atarak örnek çalışmalar ortaya koyduk. Ancak kalkınmanın uzun soluklu bir maraton olduğunun bilincindeyiz, elde ettiğimiz başarılar bizlere rehavet değil, daha iyisini yapmak için motivasyon vermektedir. ‘Bölge’nin kalkınması için, dinamik bir takım ruhuna sahip, kaliteli hizmet sunan, öğrenen ve öğreten, başlattığı her girişimi ZAFER’le taçlandıran bir Ajans olmak’ vizyonuyla çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
“2021 YILI DESTEK
PROGRAMLARI HAYIRLI OLSUN”
Veli Oğuz konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu duygu ve düşüncelerle, 2021 Yılı Destek Programlarımızın illerimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Sözlerime son verirken, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerimiz için faydalı işler yapabilmemiz adına bu mali imkânları bölgemize tahsis eden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, bizlere her zaman yol gösteren ve vizyonumuza ulaşmak adına gerekli tüm imkânları sağlayan karar organımız olan Yönetim Kurulumuza, geliştirdikleri fikirler ve projeler ile bölgemizin kalkınmasında önemli yer tutan değerleri paydaşlarımıza teşekkürlerimi arz ederim.” Program Yönetimi Birimi Başkanı Erce Şengül tarafından programlara ilişkin temel hususlar hakkında toplantıda bilgilendirme yapıldı.
“BU YIL TAİDEP BÜTÇESİ 25 MİLYON TL”
Turizm Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek programı (TAİDEP) kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara yönelik hazırlanan ve toplam bütçesi 25 milyon TL olan TAİDEP kapsamında alternatif turizm açısından öne çıkan destinasyonların altyapısının iyileştirilerek turizmden elde edilen katma değerin artırılması amaçlanmakta olup proje başına 450.000 TL ila 2.000.000 TL arasında hibe desteği verilecek. TAİDEP kapsamında şu önceliklere yönelik projeler desteklenecek: Termal turizm bölgelerinin altyapısının iyileştirilmesi ve turizme yönelik aktivite imkânlarının artırılması.
Yaratıcı turizm kapsamında turistlerin etkin katılım sağlayabilecekleri deneyimleme atölyelerinin oluşturulması ve tanıtımı. Diğer alternatif turizm türleri açısından öne çıkan merkezlerin cazibesini ve bilinirliğini artıracak ilgi çekici altyapı ve hizmetlerin oluşturulması planlanıyor.
BAŞVURU SÜRELERİ VE
BÜTÇELERİ AÇIKLANDI
TAİDEP’in son başvuru zamanı KAYS girişi ve onayı için 23 Mayıs 2021 saat 23.59 taahhütnamenin e-imzası teslimi içinse 28 Mayıs 2021 saat 18.00 olarak belirlendi. 2021 Yılı Teknik Destek Programı (2021 TD) için; TR33 Bölgesi’ndeki yerel aktörlerin, Ajansın Sonuç Odaklı Programları (SOP) ve Bölgesel İnsan Kaynakları Geliştirme Merkezi’nin (BİGEM) hedeflerine katkı sağlayacak çalışmaları ile yerel kalkınma fırsatı olarak belirlenen diğer çalışmalarına yönelik eğitim ve danışmanlık desteği sağlanması amaçlanıyor. Faaliyet başına 25.000 TL ilae 90.000 TL arasında bütçe ayrılacak. Program 31 Aralık 2021 tarihine kadar açık kalacak. Başvurular 2’şer aylık dönemler halinde alınacak. 2021 Yılı Fizibilite Desteği Programı (2021 FZD) için; Proje başına 25.000 TL ile 150.000 TL arasında hibe desteği verilecekr. Program 31 Aralık 2021 tarihine kadar açık kalacak. Başvurular sürekli alınacak ve aylık olarak Yönetim Kurulunun onayına sunulacak. 2021 Yılı Destek Programları kapsamında çevrimiçi ortamda eğitim toplantısı düzenlenecek. Eğitim toplantısı kapsamında proje döngüsü yönetiminin temel prensipleri hakkında bilgi verilecek ve örnek proje başvuru işlemi gerçekleştirilecek.
>> Burak AYDIN’ın Haberi