• Haberler
  • Genel
  • Zafer için geçmiş yıllara göre hazırlık yapılıyor

Zafer için geçmiş yıllara göre hazırlık yapılıyor

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 26-30 Ağustos tarihlerinde kutlanacak olan Zafer Haftası etkinlikleri için geçmiş yıllara göre hazırlık yapıldığını açıkladı. Çoban, Zafer Haftası kutlamaları için halk katılımının daha yoğun olduğu festival gibi bir kutlamanın geliştirilebileceğinede dikkat çekti Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Zafer Haftası kutlama programından, yol asfaltlama çalışmalarına ve Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarla [&hellip]

Zafer için geçmiş yıllara göre hazırlık yapılıyor

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 26-30 Ağustos tarihlerinde kutlanacak olan Zafer Haftası etkinlikleri için geçmiş yıllara göre hazırlık yapıldığını açıkladı.

Çoban, Zafer Haftası kutlamaları için halk katılımının daha yoğun olduğu festival gibi bir kutlamanın geliştirilebileceğinede dikkat çekti

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Zafer Haftası kutlama programından, yol asfaltlama çalışmalarına ve Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili Kocatepe Gazetesi muhabirinin sorularını cevaplandırdı.
Hazırlık geçmişe göre yapılıyor
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Türkiye genelinde 30 Ağustos Zafer Bayramı olarak kutlanan ancak Afyonkarahisar’da 26 Ağustos tarihinden itibaren bir hafta boyunca Zafer Haftası olarak kutlanılan etkinliklerle ilgili bu yıl için Belediye yönetimi olarak bir plan değişikliği olmadığını belirtti. Çoban, bu yılki Zafer Haftası kutlama programınında geçmiş yıllardaki gibi Valilik ve Belediye tarafından kutlandığı şekilde kutlanacağını ifade etti. 5 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazetede Türkiye çapında kurtuluş günlerinde, resmi tatillerde ve milli bayramlarda kutlamaların ne şekilde yapılacağına dair bir yönetmelik yayınlandığını anlatan Çoban; “Sözkonusu yönetmeliği okuduğumuzda sanki Zafer Haftası kutlama törenlerininde bu yönetmelik kapsamında olduğu gibi bir izlenim ediniliyor. Bu konu daha netleşmedi. 19 Mayıs, 23 Nisan, 30 Ağustos, 29 Ekim gibi milli bayramlarımız bu yönetmelik esasları kapsamında kutlanacak. Ayrıca burada sadece milli bayramlar değil kurtuluş ve anma günleri ile de ilgili bir takım detaylar var. Sayın Valimizle bu konuyu görüştük. Henüz daha netleşen bir konu yok. Yönetmelikte bir kutlama komitesinden bahsediyor. Kutlama komitesi karar alır ifadesi var. Böyle bir komite ilimizde oluşturulmuş değil. Yönetmelik ve kutlama komitesi kararına göre olay açığa kavuşacak. Henüz net bir durum yok. Fakat biz hazırlığımızı geçmişte Afyonkarahisar Belediyesi Zafer Haftasında ne yaptıysa onları aynen yapmak üzere hazırlığımızı yapıyoruz.” dedi.
Festival gibi kutlama geliştirilebilir
Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtulmasının çok önemli bir konu olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, modern ve gelişmiş ülkelerin, Avrupa’da her ülke ve şehrinin işgal edildiğini ifade etti. Avrupa ülkelerinin ikinci dünya savaşında çok daha büyük bir yıkım ve işgal yaşadığını dile getiren Burhanettin Çoban; “Modern ülkelerin hiçbirisinde bizdekine benzer bir kurtuluş günü kutlanıp, askeri tören geçişlerinin olduğu bir kutlama şekli yok. Bununda halkımız tarafından bilinmesini istiyoruz. Belki bilmiyorum acaba bizi idare edenler modern dünyanın gereklerine uygun bir kutlama şekli mi geliştirilsin diye düşünmüş olabilirler. Örneğin biz Afyon’un kurtuluşunda askeri geçişin ardından hem İl Özel İdaremiz hemde Belediyemizin araçları geçiş yapıyor. Bunlar kaldırılarak farklı etkinlikler kutlama şekilleri, halkımzın etkin şekilde iştirak edebileceği bir festival havasında, bir eğlence havasında bir kutlama şekli getirilebilir. Onu bilemiyoruz. Ama biz bu yılki Zafer Haftasına eskiden ne ise o şekilde olmak üzere kutlama hazırlıklarımızı yapıyoruz.” diye konuştu.
12 Santimetre sıkışmış asflat seriliyor
Asfaltlama çalışmaları hakkında bilgi aktaran Burhanettin Çoban, çetin bir kış yaşanması nedeniyle bu durumdan şehir içi, şehirler arası, ilçe, belde ve köy yollarının etkilendiğini söyledi. Afyonkarahisar Belediyesi tarihinde ilk defa Nisan ve Mayıs aylarında asfaltlama çalışmalarına başladıklarını ifade eden Çoban; “Hemen hemen ana arterlerdeki sorunları geçici olarak giderdik. Kalıcı olarak ise Ambaryolumuzu, Yeşil yolumuzun tamamını, Ordu Bulvarımızı, Gazlıgöl Caddemizin yarısını ve bir takım bulvarlardaki yolları kısmen kaliteli hale getirdik. Biz bunları yaparken 12 santimetre asfalt atıyoruz. Aslında normali biraz daha kalın atmaktır. Ama şimdiye kadar merkezimizde değil 12 santimetre, şimdiye kadar bize teslim edilen en iyi yol olan Adnan Menderes Bulvarı da dahil orası dahil sıkıştırılmış 12 santim asfalt yol değildir. Biz sıkışmış 12 santimetre asfaltı atıyoruz. Bunu yapmadan önce zemini kazıyıp önce bir kaliteli alt temel malzemenin sıkışmasını sağladıktan sonra kalıcı asfalt atıyoruz. Üretilen asfaltın kaliteside çok önemli. Ürettiğimiz asflat hem üretimden çıktığı anda hemde serilmiş olarak yerde iken numune alarak bizim kendi kurduğumuz TSE standartlarına sahip laboratuarımızda teste tabi tutuyoruz. Bu Afyonkarahisar Belediyesi’nde ilk defa oluyor. Geçmiştede laboratuarlarda bir takım deneyler yapılıyordu. Ama bu deneyler kısır ve çok daha az parametreyi inceliyordu. Artık tamamen üretimini, serimini kontrol ettiğimiz gibi şantiyemize gelen agregayı da test ediyoruz. Her malzeme bizim asfalt şantiyemize girmiyor. Buda bizim asfaltımıza kalite getirdi.” şeklinde konuştu.
Geçici tedbirler
alınacak
Asfalt şantiyesinin kurulup en iyi malzeme seçimi yapılmasına karşılık Karayolları standartının yüzde 95’ne gelindiğini belirten Burhanettin Çoban, yüzde 5 eksikliğinde en kısa zamanda giderileceğini dile getirdi. Çoban, yol çalışmalarında 1988 model asfalta kademe veremeyen, kot veremeyen finişer ve asflat serme makinesinin tamamen değiştirildiğini bildirdi. Şu anda 2011 model modern bir asfalt finişeri ile asfalt serildiğini belirten Burhanettin Çoban, ikinci finişerin sipariş verdiklerini teslimatı Mayıs ayı içerisinde beklediklerini ifade etti. Asfalt yapılacak yolların eskiden iş makineleri ile kazıldığını dün itibariyle yeni bir asflat kazı makinesinin Belediye’nin tarihinde ilk defa 550 bin TL artı KDV bedelle alındığını kaydeden Çoban; “Yeni asflat kazı makinemizin siparişini Ocak ayında vermiştik. Teslimi dün itibariyle yapıldı. İnşallah onunlada asflatlarımızı istediğimiz seviyede kazıyarak hem zamandan tasarruf sağlayacağız hem de kazıdığımız asfaltı malzeme olarak kaldırımlarda ve alt taban olarak kullanma imkanı verecek. Eskiden kazıdığımız asfaltı çöp diye harfiyat alanlarına döküyorduk. Şimdi artık kazanan asflat çöp diye harfiyat alanlarına dökülmeyecek. Alt temel ya da kaldırım malzemesi olarak geri dönüşümü sağlanmış olacak. Bu da bize çıkarılan malzeme tonunda yaklaşık 10-12 TL civarında bir tasarruf sağlayacak. Asflat ekiplerimiz kot çalışmalarını yapıyorlar. Tabi ‘Ordu Bulvarına asflat serildi. Yan bağlantı yolları ile arasındaki bağlantılar tam koduna uygun değil.’ denebilir. Tabi koduna uygun olmaz. Siz ilk defa Afyon Belediyesi’nin tarihinde 12 santim asfalt yapıyorsunuz. Mesela Karaman mahallesindeki yollar 12 santim asfalt değilki. Üç dört santimlik asfaltlar. Dolayısıyla yan yollarında asfaltlanması gerekiyorki o seviye gelsin. Bu amaçla bir takım bağlantı yerlerinde çıkıntılar var. Biz seviye farkını inşallah asfalt tamamlanıncaya kadar geçici tedbirlerle ortadan kaldıracağız.” ifadelerini kullandı.
Arsadaki kayıp dairede
değere dönüşecek
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Mayıs ayı meclis toplantısında Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili detaylı olarak yaptığı sunumda yer alan konuların Belediye’nin web sayfasında yayınlandığnı söyledi. Kentsel dönüşüm projesinin iki aşamadan oluştuğunu tekrarlayan Çoban, eski otogar alanı ve mevcut sanayi sitesinin proje alanını kapsadığını belirtti. Eski otogar alanında 30 bin metrekareden fazla bir alanın yol ve yeşil alana terk edilerek Belediye’nin 60 milyon TL bir kaynaktan vazgeçtiğinin altını çizen Çoban şöyle konuştu: “Kaynaktan vazgeçilmesi Afyon Belediye tarihinde ilk defa oluyor. Ama bizim dönemimizde üçüncü defa oluyor. Birincisi Mevlevi Camisine çıkarken dükkanlarımızı yıktık. İkincisi Emek iş hanımızı yıkarak 12 trilyon TL’den vazgeçtik. Burayı meydan ve yeşil alan yapıyoruz. Üçüncüsü eski otogarımızda beton yığını olan yerden 30 bin metrekaremizi yeşil saha ve yol olarak ayırarak burada 60 trilyonluk bir kaynaktan vazgeçtik. Burada da inşallah çok güzel bir alışveriş merkezi ve toplam 250 konutluk bir site olacak. Eski sanayi sitemizin içerisinde yaklaşık 34 bin metrekarelik ortada büyük bir yeşil alan, 10 bin metrekarelik bir okul ve cami alanı bıraktık. Diğer arazilerde 7 kat yüzde 40 imarlı olacak şekilde imar planlamasını bitirdik. Burada vatandaşa kaç metrekare arsa kalacak, vatandaşın durumu ne olacak konularında arkadaşlarımız hesaplamalarını yapıyorlar. Çünkü uzun zaman alan bir konu olduğu için şu an net bir rakam yok. Fakat şunu söyleyeyim biz orayı Karaman mahallesi gibi bir beton yığını yapsaydık, şu an Karaman mahallesinde 125 metrekare bir daire 150 bin ile 200 bin TL arasında değişirken orası her tarafı yeşil alan ve bitişik nizam olmayan bir yapılaşma olacağı için aynı metrekare bir daire orada 300 bin TL değerinde olacaktı. Hatta daha fazla olacaktı. Dolayısıyla vatandaşımızın arsasındaki kayıp dairesinde değer olarak kendisine geri dönecek. Bugün Uydukentte’ki daire fiyatlarıyla Karaman’daki daire fiyatları aynı. Halbuki Karaman şehrin merkezinde bir yer. Eski sanayi sitemizde öngördüğümüz oradaki cazibenin artıp insanlarımız orada daire sahibi olmak için bence birbirleriyle yarışacaklar.”

BURCU AYDIN

Bakmadan Geçme