Zafer Havaalanı’nın temeli 22 Nisan’da atılıyor
Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, Afyonkarahisar ziyaretinde, kenti yakından ilgilendiren açıklamalar yaptı. Bu açıklamalar arasında Zafer Havaalanı ile Yüksek Hızlı Tren konuları dikkat çekti Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk Afyonkarahisar Valiliği’ni ziyareti sırasında Afyonkarahisarlılar'a önemli mesajlar verdi. Afyonkarahisar’ın merkezi bir noktada olduğunu vurgulayan Soluk, 'Afyon’a yapılan hizmetleri kalem kalem söylersek uzun zamanımızı alacaktır. Afyon bütün [&hellip]
Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, Afyonkarahisar ziyaretinde, kenti yakından ilgilendiren açıklamalar yaptı. Bu açıklamalar arasında Zafer Havaalanı ile Yüksek Hızlı Tren konuları dikkat çekti
Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk Afyonkarahisar Valiliği’ni ziyareti sırasında Afyonkarahisarlılar’a önemli mesajlar verdi. Afyonkarahisar’ın merkezi bir noktada olduğunu vurgulayan Soluk, “Afyon’a yapılan hizmetleri kalem kalem söylersek uzun zamanımızı alacaktır. Afyon bütün illerde olduğu gibi karayolları ağırlıklı. Konumu itibariyle merkezde olan bir ilimiz. Afyon ili 8 tane İl’imize sınırı olan, komşu olan bir il. 8 tane İl’e sınırı olan Afyon’un geçmişteki karayolları ağına bakıldığı zaman 1033 kilometre karayolu ağı var. 54 kilometre de bölünmüş yola sahipti. Bugün itibariyle 389 kilometre bölünmüş yol yaparak Afyon 443 kilometre bölünmüş yola sahip oldu” dedi.
Polatlı-Afyon hattı ihale edilecek
Yüksek Hızlı Tren konusunda da gelişme yaşanacağını kaydeden Soluk, “Afyon’un Ankara ile Eskişehir üzerinden demiryolu bağlantısı var, Denizli üzerinden de Aydın-İzmir güzergahına demiryolu bağlantısı var. Ankara, Afyon, Uşak üzerinden İzmir yaklaşık 3 buçuk saate düşecek. 2011 yılında yatırım programına Ankara-İzmir arasındaki hat alındı. Sadece burada bu sene ihale edeceğimiz yer Polatlı-Afyonkarahisar arası. Bugün yarın inşallah ihaleye çıkacağız. Afyonkarahisarlı, hızlı trenle buluşmuş olacak” diye konuştu.
Afyon, bir merkez
Soluk, şöyle devam etti:
“Afyonkarahisar sadece Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren güzergahında bir il olmayacak. Afyonkarahisar bir odak noktası olacak. Afyon-Eskişehir-İstanbul demiryolu güzergahı, Afyon-Uşak-İzmir güzergahı, Afyon-Denizli konveksiyonel hattında bakım çalışması tamamlandı. Afyon-Konya güzergahının da bakımı tamamlandı. Yüksek Hızlı Tren dağıtımında Afyon, Burdur, Antalya, belki Isparta’ya girecek-çıkacaktır, 2023 hedeflerimizin içerisinde mevcut.”
3 kente hizmet edecek
Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk’un üzerinde durduğu bir başka konu da Zafer Havaalanı idi. Zafer Havaalanı için AK Parti Milletvekili Sait Açba’dan çok büyük destek gördüklerini belirten Bakan Soluk, Afyonkarahisar, Uşak ve Kütahya’yı kapsayacak çok önemli bir havaalanını Türkiye’ye kazandıracaklarını, bu havaalanının aynı zamanda turiz-me de ivme kazandırmasını beklediklerini söyledi. Bu konuda bir de müjde veren Soluk, “Zafer Havaalanı bölgesel bir havaalanı olacak. Büyük bir aksilik olmazsa 22 Nisan’da temelini atacağız” ifadelerini kullandı.
Otoyol güzergahının ayrıntısı netleşmedi
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın otoyol ile ilgili araştırma yaptığını hatırlatan Bakan Soluk, “Otoyolun Afyonkarahisar’ın 45-50 kilometre dışından geçtiği belirtiliyor. ATSO’nun da bu yönde bir araştırması olduğunu biliyoruz. Açıkçası biz o netliği bilmi-yoruz. 1/100.000’lik haritalarda haklı olabilirler. Ama çalışmalarımız henüz 1/25000 ve 1/1000’lik ölçülere si-rayet etmedi. Herhangi bir şehir merkezinden çok uzak olacağını tahmin etmiyorum. Net bir güzergah ifade etmem mümkün değil. Afyonkarahisar, son dönemde çok yatırım almıştır” dedi.
Karayolları arazisi takası için
“bina ve altyapı” istemi
Basın mensuplarının da sorularını yanıtlayan Soluk, Karayolları arazisinin Afyonkarahisar Belediyesi’ne devredilip devredilmeyeceği yönündeki soruya da şöyle cevap verdi:
“Devlete ait bir şey varsa, bir tanesinden tahsis alınır, diğerine verilir. Ancak Karayolları, özel bütçeli bir kuruluş. 5018 Sayılı Yasa çıkıncaya kadar Karayolları katma bütçeli bir kurumdu ve kendilerine ait tüzel kişilikleri vardı, tapuları vardı. 5018 Sayılı Kanun çıkınca, bu kanunla Karayolları da o kapsama alındı ve Karayolları’nın tapulu arazileri hazineye devredildi. Karayolları’nın hazineye devredilen bu tapuları, her yıl bütçe kanununa da koyulup Karayolları’nın satışını istediği yerlerin satışından hazine satışını yapacak, özelleştirme dairesi kanalıyla. Gelirini Karayolları yapımında kullanılmak üzere her yıl bir düzenleme yapılıyordu. 2010 y��lı 13 Temmuz’nda Karayolları teşkilat kanunu tekrar çıkınca Karayolları tekrar özel bütçeli ve devrettiği tapularının yeniden sahibi oldu. şu anda Hazine avukatlarıyla bizim avukatlarımız dosyaların konumu ile ilgili çalışmaları devam ettiriyor. Karayolları’nın şu anda bir çok yerde verdik. Verdiğimiz yerlerde şöyle oluyordu: Bize Hazine’den yol gösterin di-yorduk, bize şehir dışından Hazine’den bir yer tahsis edili-yordu. Hangi kurum talipse, Karayolları’nın yapılarını bize tahsis edilen yere yapmak kaydıyla biz çıkıyorduk. O usül şu anda kalktı. Takas olabilir mi? Nihayetinde bir ticarettir, pazarlıktır. Takas yaparız, ancak bize tahsis edilecek hazine arazisi üzerinde mevcut bulunduğumuz konumdaki yapıları yapıp altyapısıyla birlikte bize teslim etmek kaydıyla böyle bir takasa gidilebilir.”
Ziyarette konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da “Afyonkarahisar, Ulaştırma Bakanlığı için çok büyük bir merkez. Bütün yollar Afyon’dan geçiyor. Afyon, bugüne kadar ihmal edilmiş il imajından kurtulacaktır” dedi. (Kocatepe)