'Zafer Havaalanı'nda devlet zarara uğruyor'

Milliyetçi Hareket Partisi Kütahya Milletvekili Alim Işık, Zafer Havaalanı'nda devletin zarara uğratıldığını söyledi. Işık, Zafer Havaalanı ihalesinde, ihaleyi kazanan şirketin telefonla aranarak davet edildiğini söyledi Milliyetçi Hareket Partisi Kütahya Milletvekili Alim Işık, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki 2012 yılı Merkezî Yönetim Bütçesi'nin son maddesi görüşmelerinde söz aldı. Işık, Zafer Havaalanı'nın adeta ölü bir yatırım olduğunu söyledi. [&hellip]

“Zafer Havaalanı’nda devlet zarara uğruyor”

Milliyetçi Hareket Partisi Kütahya Milletvekili Alim Işık, Zafer Havaalanı’nda devletin zarara uğratıldığını söyledi. Işık, Zafer Havaalanı ihalesinde, ihaleyi kazanan şirketin telefonla aranarak davet edildiğini söyledi

Milliyetçi Hareket Partisi Kütahya Milletvekili Alim Işık, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki 2012 yılı Merkezî Yönetim Bütçesi’nin son maddesi görüşmelerinde söz aldı. Işık, Zafer Havaalanı’nın adeta ölü bir yatırım olduğunu söyledi. Işık, “Resmî görüş ve söz konusu işletmecilik için garanti edilen iç ve dış yolcu sayıları -madde metninde- her yıl sabit olarak iç hat için 500 bin ve dış hat için 350 bin yolcu garantisinin sağlandığı ifade edilmektedir. Söz konusu garanti rakamlarının, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü havaalanı-yolcu istatistikleriyle kıyaslandığında çok yüksek olduğu düşünülmektedir” dedi.
850 BİN YOLCU GELECEK Mİ?
Kütahya ve Uşak için bir talep analizinin bulunmadığını hatırlatan Işık “Dolayısıyla, bunları yeniden komp-le değerlendirin, revize edin’ diye, özetle, devletin resmî kuruluşunun, Hazine Müsteşarlığının raporuna rağmen bu havaalanı, ısrarla 500 bin iç yolcu giden -gelen değil bakınız- 350 bin de dış yolcu giden olmak üzere birinci yıl 850 bin yolcu garantili, dış yolcu başına 10 avro, iç yolcu başına 2 avro olmak üzere yirmi dokuz yıl on bir ay yani otuz yıl süreyle, yolcu sayıları da her yıl artmak kaydıyla garanti veriliyor” diye konuştu.
YATIRIM BEDELİ 50, FİRMA KAZANCI 160
Zafer Havaalanı’ndan hiç uçuş yapılmasa bile, Havaalanı ihalesini “yap-işlet-devret” formülüyle alan şirketin yıllık kazancının yılda 5 milyon avroya yaklaştığını belirten Işık, “10 avro çarpı 350 bin yolcu yılda 3,5 milyon avro; hiç uçmasın isterseniz. 2 avro çarpı 500 bin yolcu, 1 milyon avro da oradan 4,5 milyon avro, otuz yıl en az 160-170 milyon avro. Peki, bunun yatırım bedeli ne sözleşmede? 50 milyon avro. Böyle ballı kaymaklı projeye hanginiz atlamaz? Maalesef, bu memleketin vergileri… ‘Yap-işlet-devret modeliyle devletten 5 kuruş para harcamadık’ diye bölgede reklam yapacaksınız, siyaset yapacaksınız, ‘Havaalanı yaptık.’ diyeceksiniz ama bu havaalanını hangi şartlarda kime yaptırdığınızı söylemeyeceksiniz” ifadelerini kullandı.
780 BİN YOLCU ORTADA YOK
Zafer Havaalanı’nda diğer havaalanlarından farklı olarak tüm hizmetlerden elde edilecek gelirlerin de firmaya bırakıldığını aktaran Işık, “Bu ihaleye, şartname alan hiçbir firma katılmamıştır. Bu ihale, daha sonra telefon usulüyle bir firmanın çağrılarak verildiği bir ihaledir. Buradan kimlere ne gidiyorsa bunun takdirini sizlere bırakıyorum. Nitekim, açıldığından bu yana gerçekleşen, ekim ayı sonu itibarıyla 77 bin yolcu gelmiştir. Hedeflenen, birinci yıl için 850 bin yolcu; 77 bin gelen ve giden yolcu. Desteklenen sadece giden yolcu, 850 bin ama gerçekleşen veri, gelen ve giden toplamı 77 bin, hadi diyelim ki 100 bin, bu iki üç ay içerisinde” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme