• Haberler
  • Genel
  • Yüz naklindeki başarı, organ nakline ilgiyi artırdı

Yüz naklindeki başarı, organ nakline ilgiyi artırdı

Türkiye’nin ilk yüz naklini gerçekleştiren hekimi olan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileriyle buluştu. Organ nakli konusunda farkındalığın ve ilginin arttığına dikkat çeken Özkan, öğrenciyken kalp-damar cerrahı olmak istediğini kaydetti Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin düzenlediği Birinci [&hellip]

Yüz naklindeki başarı, organ nakline ilgiyi artırdı

Türkiye’nin ilk yüz naklini gerçekleştiren hekimi olan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileriyle buluştu. Organ nakli konusunda farkındalığın ve ilginin arttığına dikkat çeken Özkan, öğrenciyken kalp-damar cerrahı olmak istediğini kaydetti

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin düzenlediği Birinci Ulusal Kocatepe Tıp Kongresi’ne katıldı. Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Atatürk Kongre Merkezi’nde öğrencilerle bir araya gelen Özkan, Uğur Acar’a yapılan ve başarılı olan yüz naklinin, organ bağışlarına ilgiyi artırdığını belirtti. Özkan, konferans çıkışında basın mensuplarının soruları üzerine “İnsanlar bunun farkına vardı, ilgi çekti. Bağışlardaki ilgiye katkısı da artırdığını düşünüyorum. Organ Nakli Haftası da yaklaşıyor. Belirli aralıklarla insanların bunun farkında olması önemli bir şey, ihiyaç var” dedi. Üniversiteler arasında bir rekabetin bulunmadığına işaret eden Özkan, yüz nakli talebinin de arttığına dikkat çekti.
ZOR VE UZUN BİR SÜREÇ
Atatürk Kongre Merkezi’nde önce bir sunum yapan Özkan, “Üniversitenin size sahip çıkması çok önemli. Uzun bir kitap yazılacak süreçten sonra mevzuat çıksın diye uğraştık. Mevzuat 2010 yılının Haziran ayında çıktı. izinler veriliyor, geri alınıyor. Bu süre içinde aile vazgeçiyor. Uzunca bir süreçten sonra siz izni alıyorsunuz. Ameliyata başladığınız süre içinde 24 saat içinde sadece bu işle uğraşıyorsunuz. Devletin tüm imkanlarını kullanıyorsunuz” diye konuştu.
“KALP-DAMAR CERRAHI
OLMAK İSTİYORDUM”
Üniversite öğrencilerinin sorularını da yanıtlayan Özkan, “Öğrenciyken böyle bir ameliyatın hayalini kuruyor muydunuz?” sorusuna şu karşılığı verdi:
“Öğrenciyken ben kalp damar cerrahi olmak istiyordum. Daha sonra plastik cerrahı olduk. Herkesin bir hayali vardır, kansere çare bulmak isteyen bir sürü arkadaşımız vardır. İnşallah bulunur. Mesleğinizde bir şeyler yapmaya çalışıyorsunuz. Aklınızdan geçiriyorsunuz ama uzmanlıktan sonra aklınızdan geçirebileceğiniz şeyler.”
“VAZGEÇTİĞİM ANLAR OLDU”
Ameliyat sürecini zor bir dönem olduğuna dikkat çeken Ömer Özkan, bir öğrencinin “Bu süreçte bıktığınız, vazgeçtiğiniz anlar oldu mu?” sorusunu yanıtlarken gülümsedi, soruyu “Sözel olarak beyninizde gelişse bile bıkmamanız lazım. Vazgeçtim deyip de 5 dakika sonra vazgeçmedim dediğim oldu. Vazgeçmemek gerek” şeklinde yanıtladı.
AİLE YAŞAMI ETKİLENİYOR, AMA…
Ameliyattaki başarının ambulans şoföründen Sağlık Bakanlığı yetkililerine kadar herkesin içinde bulunduğu bir organizasyonun sonucu olduğunu vurgulayan Özkan, aile yaşamının etkilenip etkilenmediği sorusuna şöyle yanıt verdi:
“Aile yaşamını etkilenmesi sadece o kısımla ilgili değil. Aile yaşamınız her zaman etkilenebiliyor. Bunlar o donem için değerli şeyler. Askere gidiyorsunuz ailenizden ayrı kalıyorsunuz, yurtdışına gidiyorsunuz 6 ay orada kalıyorsunuz. Bunlar, büyük projeler için harcanacak kısımlarıdır. Ama bunların mutlaka size geri dönüşümü olacaktır.”
BEYİN NAKLİ GELECEKTE OLABİLİR
Yüz nakli ameliyatının başarılı geçmesiyle birlikte Avrupa ve Türki Cumhuriyetler’den Akdeniz Üniversitesi’nde öğrenim görmek isteyenlerin sayısında artış olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ömer Özkan, bir soru üzerine gelecek yıllarda kök hücre ile beyin naklinin gerçekleşebileceğini belirtti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme