“Yüz gram akılın 90 gramı Abdülhamit Han’da”

İlim Yayma Cemiyeti (İYC) Şubesi’nin “Liseli Gençler Yakın Tarihini Öğreniyor” konferans serisinin ikincisi dün Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Salonu'nda gerçekleştirildi. “Sultan 2. Abdülhamit Han” başlıklı konferansı AKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaramış verdi.TEMEL KİTAP KUR’ANKonferans programı İlim Yayma Cemiyetini (İYC) ve faaliyetlerini tanıtan sunum ile başladı. Daha sonra İYC Lise Çalışmaları Komisyonu Başkanı Nazir Karakuzu [&hellip]

İlim Yayma Cemiyeti (İYC) Şubesi’nin “Liseli Gençler Yakın Tarihini Öğreniyor” konferans serisinin ikincisi dün Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Salonu’nda gerçekleştirildi. “Sultan 2. Abdülhamit Han” başlıklı konferansı AKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaramış verdi.
TEMEL KİTAP KUR’AN
Konferans programı İlim Yayma Cemiyetini (İYC) ve faaliyetlerini tanıtan sunum ile başladı. Daha sonra İYC Lise Çalışmaları Komisyonu Başkanı Nazir Karakuzu dinleyicilere hitap etti. Gençliğin kendisini algı operasyonlarından kurtararak dimdik beklediğini söyleyen Karakuzu; “Gençlerimize gerçek tarih bilincini vermek için kitaplarda yazılanı değil yaşanan tarihi öğretmek için İlim Yayma Cemiyeti Lise Komisoynu olarak okul yöneticileri vasıtası ile öğrencilerimizi konferansımıza davet ettik. İlim Yayma Cemiyeti bilinen manada bir tarikat ya da cemaat değildir. Özellikle ve öncelikle İslami esaslara bağlı onun, bunun, şunun kitaplarıyla değil Allah’ın kitabı Kur’an-ı Kerim’den dini öğretmeyi hedefleyen insanı ve ahlaki tüm fikirlere açık bir cemiyettir. Bu ilkeler çerçevesinde ilim tahsil etmek isteyen öğrencilere yönelik çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar kapsamında okul öncesi, temel eğitim, lise ve üniversite öğrencilerine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Kız öğrencilerimize yönelik, erkek öğrencilerimize yönelik çalışmalar yapılıyor” dedi.
ABDÜLHAMİT GÜNDEM
OLUŞTURAN SULTAN
“Sultan 2. Abdülhamit Han” başlıklı konferansı AKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaramış verdi. Konferans organizasyonu için İlim Yayma Cemiyetine teşekkür eden Ahmet Yaramış, cemiyetin 1950’li yıllardan itibaren Türkiye’nin milli ve manevi kalkınmasına büyük hizmetlerde bulunduğunu kaydetti. Sultan 2. Abdülhamit Han’ın yaşadığı dönem nedeniyle halen daha günümüzde de çok tartışılan bir Osmanlı padişahı olduğunu söyleyen Yaramış; “Sultan 2. Abdülhamit Han’ın belki günümüzde yaptığı faaliyet ve icraatlar yönü ile Osmanlı padişahları içerisinde en fazla gündemi oluşturan bir padişahtır. Otto von Bismarc çok önemli Alman bir devlet adamıdır. 1870’de Almanya’nın birliğini sağlayan, 1890’da Almanya’nın büyük bir dünya devleti olmasında büyük emeği geçmiş olan 19. yüzyılın 2. yarısının en büyük devlet adamlarından birisidir. Bismarc, 2. Abdülhamit Han’la ilgili ‘Dünya da 100 gram akıl varsa bunun 90 gramı Abdülhamit Han’da, 5 gramı bende, kalan 5 gramı da diğer dünya siyasilerindedir.’ demiştir. Bir yabancı açısından Abdülhamit Han’ın değerlendirilmesi açısından bu söz önem taşır” diye konuştu.
ÇOK YÖNLÜ PADİŞAH
Prof. Dr. Ahmet Yaramış, Sultan 2. Abdülhamit Han’ın Tanzimatın ilanından kısa bir süre sonra 1842 yılında dünyaya geldiğini belirtti. Babasının Sultan Abdülmecid olduğunu hatırlatan Yaramış; “Sultan Abdülmecid çok şanslı bir padişahtır. Dört evladının da padişah olması şerefine nail olmuş bir babadır. Bu padişahların, 5. Murad, 2. Abdülhamid, Mehmet Reşat ve Sultan Vahdettin olduğunu kaydeden Yaramış; “Abdülhamid Han, Sultan Mehmed Reşat’ın küçüğüdür. Sultan Abdülaziz döneminde ikinci veliaht olarak bulunmuştur. Padişah olma sırasında genelde ikinci sırada olan şehzadelerin ömürler vefa etmemekteydi. Onun da aslında böyle bir beklentisi bulunmamaktaydı. Gençliğini okuyarak, araştırarak, kendisini yetiştirerek geçirmiştir. Batı dillerinden iyi derece de Fransızca’nın yanındna Arapça ve Farsça’yı bilmektedir. Bunun yanı sıra özellikle de batı musikisine düşkün bir padişahtır. Kendisi piano öğrenmiştir. Zaman zaman sarayında tiyatro sergiletmiştir” şeklinde konuştu.
DEĞERLERİ ÖZÜMSEYEN SULTAN
Sultan 2. Abdülhamit Han’ın hem batı hem de doğunun değerlerini çok iyi tanıyan bir padişah olduğunu belirten Yaramış şöyle konuştu: “Abdülhamit Han tüm değerleri özümsemiş bir devlet adamıdır. Kuru kuruya batı düşmanlığı yapan bir kimse değildir. Amcasız Sultan Abdülaziz ile 1867’de Avrupa’ya giderek batıyı yakından tanıma imkanı bulmuştur. Daha önce de Mısır’a düzenlenen bir seyahate katılmıştır. O dönemde ülkesinin önemli bir vilayeti olan Mısır’a gitmiştir. Mısır’da ki ve Osmanlı’da ki durumu böylece görme imkanı bulmuştur. Sultan Abdülhamid padişah olduktan sonra İstanbul dışına çıkmamıştır. Bu durum da ilginçtir.”
PROF. DR. AHMET YARAMIŞ KİMDİR?
Prof. Dr. Ahmet Yaramış 1968 yılında Çorum’un İskilip ilçesinde dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Tarih Bölümünden 1990 yılında mezun olan Yaramış, yüksek lisansını Gazi Üniversitesi’nde doktorasını “Yakın Çağ Tarihi” konusunda Ankara Üniversitesi’nde tamamladı. 2008 Yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi olarak göreve başladı. Aynı üniversitede 2014 yılında profesörlük ünvanını aldı. Halen AKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü görevini yürüten Prof. Dr. Ahmet Yaramış, evli ve dört çocuk babasıdır. Yaramış’ın bir kitabı, sayısı 20’yi aşan kitap bölümü, ulusal ve uluslararası makale ve bildirileri bulunuyor.
>> Burcu AYDIN’ın özel haberi

Bakmadan Geçme