Yusuf Ağa vefat etti – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar'ın tanınmış iş adamlarından, Yusuf Ağa namıyla bilinen Özerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Özer vefat etti. Bir süredir solunum yetmezliğine bağlı hastalıklar nedeniyle Özel Park Hastanesi'nde tedavi gören ve önceki gece yaşama veda eden Yusuf Özer'in cenazesi yarın öğle namazını müteakip Özerler Camii'nden kaldırılacak. Cenaze törenine yurt içi ve yurt dışından çok sayıda katılım [&hellip]

Yusuf Ağa vefat etti

Afyonkarahisar’ın tanınmış iş adamlarından, Yusuf Ağa namıyla bilinen Özerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Özer vefat etti. Bir süredir solunum yetmezliğine bağlı hastalıklar nedeniyle Özel Park Hastanesi’nde tedavi gören ve önceki gece yaşama veda eden Yusuf Özer’in cenazesi yarın öğle namazını müteakip Özerler Camii’nden kaldırılacak. Cenaze törenine yurt içi ve yurt dışından çok sayıda katılım olması bekleniyor

Afyonkarahisar’ın ticari, siyasi, sportif ve toplumsal yaşamında etkin bir isim olarak derin izler bırakan Yusuf Özer, hayırseverliği ve Afyonkarahisar’ın önde gelen zenginlerinden olması nedeniyle “Yusuf Ağa” namıyla tanınıyordu. 1934 yılında Sinanpaşa’ya bağlı Serban Beldesi’nde (eski adı Savran) dünyaya gelen Yusuf Özer 10 yaşına kadar Serban’da yaşadıktan sonra 1944’de ilkokul 3. Sınıfta Afyonkarahisar merkezine taşınmıştı. Yusuf Özer’den 1 yıl sonra ailesi de Afyonkarahisar’a göç etti. Yusuf Özer’in babası merhum Kazım Özer (Kazım Ağa) Demokrat Parti’nin iktidar olduğu 1950’li yıllarda 10 yıl boyunca DP il Başkanlığı yaparak Afyonkarahisar’ın siyasi yaşamına yön verdi. Yusuf Özer 21 yaşındayken, Yıldız Hanım’la evlendi. 15 yıla yakın Afyon Ticaret ve Sanayi Odası’nda Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlığı görevinde bulunan Yusuf Özer Afyonkarahisar’da sanayi yatırımlarının öncüsü oldu. Yıllarca Afyon’u temsilen TOBB’un üst düzey yönetiminde de yer alan Özer 1960’lı yıllardan itibaren Afyonspor’da başkanlık ve yöneticilik yaptı. 1986’da Mehmet Yazar’ın öncülüğünde kurulan Hür Demokrat Parti’nin kurucuları arasında yer alan Özer’in, Menderes, Demirel, Özal gibi isimler başta olmak üzere siyaset ve ticaret hayatının üst düzey isimleriyle şahsi dostlukları bulunuyordu. Yusuf Özer 2010 yılında TBMM tarafından Üstün Hizmet ve Onur Ödülü ile onurlandırıldı. Bir çok hayır işinde katkısı bulunan Yusuf Özer sosyal yaşamda da, ilin gelişimi adına gerçekleşen hemen hemen her çalışmada yer aldı. Son olarak bağışladığı arsa üzerine inşaatı devam 24 Derslikli Endüstri Meslek Lisesi’ne ismi verilen Yusuf Özer, 2011 yılında da Esnaf Odaları Birliği tarafından “Yılın Ahisi” olarak seçilmişti.
KEPENEK DE GİYDİM, CUMHURBAŞKANLARIYLA DA OTURDUM
Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yayınlanan “Beldemiz Afyonkarahisar” dergisine verdiği bir röportajında geçmişinde sıkıntılarla dolu yıllar geçirdiğini belirten Yusuf Özer, çobanlarla hayvan da güdüp kepenekte de yattığını, cumhurbaşkanlarıyla başbakanlarla aynı masada yemekte yediğini söyledi.
Hayatındaki ilk dönüm noktasının, rahmetli babasının Eskişehir’de satın aldığı fabrikada çalışmaya başlamak olduğunu ifade eden Özer, bu fabrikada uzun bir süre çalıştığını ve kauçuk ustası olduğunu söyledi. “Kauçukta benim üstüme usta yoktur” diyebilecek kadar ustalığına güvendiğini ifade eden Yusuf Özer, hayatının dönüm noktası olan o yıllarda kendisini bugünlere getiren ticareti öğrendiğini ifade etti. Afyonkarahisar’a sanayiyi öğrettiğini kaydeden Özer; “Afyonkarahisar’a sanayiyi ben öğrettim. Afyon’da sanayinin duayeni benim. Çünkü ben bu yola çıktığımda, Afyon’da bir tane fabrika ve sanayici yoktu. İlk fabrikayı biz kurduk. Afyon’da daha çarık bile yokken biz lastiği getirdik.”dedi. Başarısının sırrının dürüstlük olduğunu ifade eden Özer, bugüne kadar kimseye yanlış yapmadığını söyledi. Ağalık ünvanının kendisine dedesi ve babasından geçtiğini belirten Yusuf Özer, ağalığın parayla, servetle olmayacağını ifade etti.
MEMLEKET SEVDASI AĞIR BASTI
İş hayatında istediği yerde olmadığını ifade eden Yusuf Özer; “Aslında istediğim yerde değilim. İstanbul’da 30 sene kaldım. Orada krallar gibi yaşıyordum ve işlerim çok iyiydi ama memleket sevdasından dolayı Afyonkarahisar’a iş yapmayı tercih ettim. İstanbul’da olsaydım daha da büyürdüm. Afyon’a gelince çapımız küçüldü. Orada Avrupa’da gibiydik, buraya gelince daraldık. İstanbul’da olsaydım bugün ülkenin sayılı 5–10 işadamı arasında olurdum.” şeklinde konuştu.
“AFYON’A BİR TEK YANLIŞIM OLMADI”
Merhum Yusuf Özer, kendisine verilen “Yılın Ahisi” ünvanı için düzenlenen törende de kendisini şöyle ifade etmişti:
“ Okumayı bir türlü beceremedim. Orta okula gittim oradan kovdular, sanat okuluna gittim oradan kovdular. Nihayetinde ben Eskişehir’e gittim, orada babam rahmetlinin lastik fabrikasında işe başladım. 1948’den beri gece gündüz çalışırım. Ben bir tek yanlış yapmadım Afyon’a. Ne ticari hayatımda, ne iş hayatımda. Afyon’da emekli olan işçilerin yarısı bendendir. İşçilere karşı, çalışanlarıma karşı, camiada elimden ne gelse yaptım” dedi.
“MEMLEKETTEN GÖTÜRMEDİM,
MEMLEKETE GETİRDİM”
Kendisinin Afyonkarahisar’a hizmet için İstanbul’dan geldiğini belirten Özer, “Ben bir tek şey yapmadım: memleketten götürmedim. Varsa bir kişi, memlekette şu vardı, şunu götürdün diyen varsa, kurşunu beynime çaksınlar, benim bir tek kazandığım şey, namusum. Ben İstanbul’dan Afyon’a, sırf Afyon’u sevdiğim için geldim. İstanbul’da yalıda oturuyordum, dört dörtlük muhitim vardı. Ben buraya geldim, zanaatı başlattım. Arkadaşlarıma örnek oldum. Sanayi kurduk, onu devam ettiriyoruz. Yaşım 78, hâlâ çalışıyorum. Bu arada Kosova’da bir yer açtık, orada da 400-500 kişi çalışıyor. Allah, memlekete, millete hayırlısını versin. Ömrüm boyunca yanlışlık yapmadım Afyon’a. Bunun tersini söyleyen biri varsa, servetimi bağışlarım. Valiler, belediye reisleri hepsi dostumdu. Bir kuruş birinden fayda umduysam zehir zıkkım olsun. Onlar bana bir madalya verdiler. Ben onu gururla taşıyorum.”
AFYON’UN TEK HOLDİNGİ:
ÖZERLER HOLDİNG
Merhum Yusuf Özer’in yönetim kurulu başkanı olduğu ve temelleri 1948’li yıllarda bir lastik ayakkabı fabrikası olarak Eskişehir’de atılan Özerler Holding A.Ş. günümüzde dünyaya ihracat yapan bir holding olarak faaliyetlerine tüm hızıyla devam etmektedir. Fabrikalar, 1974 yılında büyük ve modern fabrikalara; Kazım Özer ve kardeşleri kolektif şirketinden Özerler Ayakkabı ve Lastik Sanayi A.Ş.’ye dönüştü. 1976’da kurulup 1977’de üretime başlayan Özerband; kauçuk grubunda Özerler’in lokomotif şirketi ve uluslararası markası oldu. Mermer üretimi, Özerler’in ikinci büyük yatırımı oldu. Mermer üretimi yapan Afyon Santaş Mermer Ve Fayans San. Ve Tic. A.Ş. 1985’te kuruldu. Özerlastik; Derby markasıyla krep çizme, Gislaved markasıyla ökçeli iskarpin, Kobalt markasıyla lastik çizme üretmeye başladı. Şirketlerde, planlama ve kaynak yönetimi yapacak bir üst yapı kurumuna ihtiyaç duyuluyordu. Bu ihtiyacın karşılanması için 1986’da Özerler Holding A.Ş. kurularak şirketin kurumsal çalışma sistematiğini yeniden düzenledi.
Özerler Holding bünyesinde barındırdığı firmalar: ÖZERBAND- Özer Konveyör Band Sanayii ve Ticaret A.Ş. ÖZERLASTİK- Özer Ayakkabı ve Lastik Sanayii ve Ticaret A.Ş. AFYON SANTAŞ- Afyon Santaş Mermer ve Fayans Sanayii A.Ş.
Afyon’un en önemli yatırımlara sahip ailelerinden Özerler’in, tekstilden turizme, sanayide kullanılan yürüyen bant üretiminden mermere kadar toplam 7 sektörde yatırımları var. Türkiye’nin en büyük lastik ayakkabı üreticisi olan Özerler Holding, Kordsa’dan sonra ikinci kord bezi üreticisi konumunda.
FABRİKALAR ARDI ARDINA GELİYOR
Afyon ve bölgesinde şu anda yüzlerce çalışanı ile faaliyet gösteren Özerler Holding’in kuruluşu 1940’lı yıllara dayanıyor. Holdingin temelleri Kazım, Mustafa ve Mehmet Hamdi Özer tarafından, 1946 yılında, lastik atölyesi kurulmasıyla atıldı. Özer Kardeşler, o yıllarda hurda kauçuk hamurlarını kalıplara dökerek halk arasında “kara lastik” olarak tabir edilen lastik ayakkabıyı ürettiler. Bu atölyelerin modern fabrikaya, Kazım Özer Lastik Ayakkabı firmasının Özerler Ayakkabı ve Lastik Sanayiye dönüşmesi ise 1974 yılında gerçekleşti. Özer Kardeşler, sanayileşmenin ilk adımını ayakkabı ve lastik üretimine girerek attılar. Ardından da Özerler Holding’in lokomotif şirketi ve uluslararası markası olacak Özerband’ın kurulması geldi. Bunu, ikinci büyük yatırım alanı olan mermer izledi. Mermer grubundaki ilk fabrikayı 1985 yılında Afyon’da kuran aile, bir sonraki yıl gıda sektörüne girerek Özçiçek markasıyla ayçiçeği üretimine yöneldi. Yatırım atağını sonraki yıllarda İzmir’deki tekstil tesisi izledi.
KORDSA’NIN AFYONLU RAKİBİ
Özer Holding’in lokomotif şirketi olan Özerband, Türkiye’nin alanında önde gelen üreticilerinden biri. Şirketin tesislerinde günde 2 bin 400 metrekare konveyör bant üretimi gerçekleştiriliyor. Fabrikada ayrıca tekstil ve çelik dokulu bant üretimi de yapılıyor. Üretiminin yüzde 50’si, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 30 ayrı ülkeye ihraç ediliyor.
Özerler Holding’in İzmir’deki tekstil fabrikasında ise günde bin 500 metre endüstriyel bez üretimi yapılıyor. Türkiye’nin tüm branda ihtiyacının yüzde 30’unu karşılayan tesis, Türkiye’nin Kordsa’dan sonraki ikinci büyük endüstriyel bez fabrikası. Özer Tekstil, üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini başta İtalya olmak üzere Almanya, Bulgaristan, Yugoslavya, İspanya, Mısır, İran ve Hindastan’a ihraç ediyor. Müşterileri arasında ise lastik devi Pirelli gibi firmalar yer alıyor. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme