Yurter termal enerji ile cips üretti

Afyonlu Nusret Yurter Türkiye’de jeotermal enerjinin bol olmasından yola çıkarak meyve ve sebzelerin kurutulmasında alternatif bir çalışma ortaya koydu. Termal suyun oluşturduğu enerjiyi 34 çeşit meyve ve 34 çeşit sebzenin kurutulmasında kullanan Girişimci İşadamı, bugün Ankara Kızılcahamam’da kurduğu meyve kurutma fabrikası ile birçok insana örnek olacak çalışmaya imza attı. Yurter 2003 yılında yapılan seçimlerde AK [&hellip]

Yurter termal enerji ile cips üretti

Afyonlu Nusret Yurter Türkiye’de jeotermal enerjinin bol olmasından yola çıkarak meyve ve sebzelerin kurutulmasında alternatif bir çalışma ortaya koydu.

Termal suyun oluşturduğu enerjiyi 34 çeşit meyve ve 34 çeşit sebzenin kurutulmasında kullanan Girişimci İşadamı, bugün Ankara Kızılcahamam’da kurduğu meyve kurutma fabrikası ile birçok insana örnek olacak çalışmaya imza attı. Yurter 2003 yılında yapılan seçimlerde AK Parti’nin Afyonkarahisar Belediye Başkan aday adayı olmuştu
Nusret Yurter, Türkiye’nin belki de en az kullanılan termal sularının nelerde kullanılabileceğinin bugün en iyi örneğini o verdi. Sadece eklem ağrıları, romatizma, mide rahatsızları, stres değil termal suyun oluşturduğu enerji ile ne yapabilirime kafa yoran Yurter bugün Kızılcahamam’da kurduğu meyve kurutma fabrikası ile birçok insana örnek olacak çalışmaya imza attı. Kendi geliştirdiği ve patentini aldığı ısı tünellerinde günlük ortalama 2 ton meyve kurutabilen Yurter’in bu gayreti sonuç verdi. İlk ürünler ABD’ye satıldı. Avrupa pazarına açılmak için görüşmeler devam ediyor. Türkiye’de ise marketlerde, okullarda ve alışveriş merkezlerinde kurutulmuş, karpuz, armut, elma, çilek, ananas, kavun, portakal, kivi, domates satışa sunuldu. Hedefinde ise jeotermal enerjinin bulunduğu bölgelerde bu fabrikadan yapıp bölgesel istihdam sağlamak. Bir kasa meyveyi bir tabağa sığdıran bu sistemde meyveler hem taze hem de kuru.
Kendi değimiyle ‘sıcak su çocuğu’ olan Afyonlu Yurter Türkiye’nin meyve sebze ile jeotermal enerjinin bol olduğu bir ülke olmasından yola çıkarak bu enerjiyi meyveleri kurutmakta kullanmaya başlıyor. Avrupa’da özellikle İngiltere’de cipslerin yasak olması, insan sağlığını etkileyen ve kanserojen madde içiren hazır besinlerin yasaklanmasıyla birlikte bunun sağlıklı yolunu araştırıyor. Üç yıldır Kızılcahamam’da yürüttüğü çalışma ile meyve ve sebzeleri aflatoksinsiz ve katsız kurutmayı başarıyor.
“34 ÇEŞİT SEBZE VE 34 ÇEŞİT MEYVE 4 MEVSİM TÜKETİLEBİLECEK”
Yurter, Aralık 2009 tarihinde tarım bakanlığından üretim izni alınca ürünler artık Dünya pazarına açıldı. Üstelik yürüttüğü bu çalışma ile katıldığı yarışmada 3 bin 500 proje arasından finale kalma başarısını gösterdi. Afyonkarahisar, Kırşehir, Nevşehir, Sivas, Çanakkale, İzmir ve Isparta gibi illerde bu fabrikadan 100 adet kurup bölgesel istihdamı sağlamayı amaçlıyor. Bu çalışmanın ürünleri olan 34 çeşit sebze ve 34 çeşit meyve yüzde yüze yakın sağlıklı kurutma sayesinde her mevsim istendiğinde aynı besin değerinde tüketilebilecek. Yazın ortasında portakal serinliği ya da kışın ortasında karpuz yenilebilecek. En önemli yanlarından biriside Cips ve kolanın yasaklandığı İngiltere gibi artık okullarda çocuklar bu meyve kuruları ile sağlıklı beslenebilecek.
“ÇİFTÇİNİN KALKINMASINA
DESTEK OLUYORLAR”
Ankara’nın Termal sularının bol olduğu Kızılcahamam’da belediyenin katkılarıyla 4 dönüm arazi üzerine kurulan işletmenin genel müdürü Erinç Yurter yatırımlarına destek veren Belediye Başkanı Coşkun Ünal’a teşekkürü ihmal etmiyor. Yurter yaklaşık 65 derece sıcaklıkta ve 15-48 saat aralığında kuruyan meyve ve sebzelerin güneş ışığı görmeden ve zararlı ışınlara maruz kalmadan kuruduğunu anlatıyor. Biri gıda mühendisi olmak üzere ihtiyaca göre 25 kişiye kadar personel çalışan işletmede her meyve ve sebzenin zamanında ve organik olduğuna dikkat çekiyor. Günlük 2 ton meyve sebze kurutulabilen tesisin bölge çiftçisine alım garantili yetiştiricilik yaptırdığının altını çizen Genel müdür Yurter, “Bu yıl Kızılcahamamlılar domates alıp almayacağımızı sorarak ekim yaptı. Her ürünü en iyi mevsiminde ve yöresinden alıyoruz. Portakalı Antalya, İzmir ve mersinden. Karpuzu Kazan, Yenikent, Temelli, Adana ve Diyarbakır’dan. Domatesi Ankara’nın köylerinden temin ediyoruz. İşletmemiz çiftçiyi onlarda bizi besliyor. Amacımız Türk insanın sağlıklı meyve sebze yemesine katkıda bulunurken, boşa giden jeotermal sularımızı değerlendirmek.” şeklinde konuştu.
Günümüzde diyetisyenlerin sağlıklı beslenme adına tavsiye ettikleri tüm ürünleri üreten işletmede kurutulan meyveler özellikle çocuklar ve yaşlıların beslenmesinde büyük destek sağlıyor. Mevsim ürünlerini renklendirici, tadlandırıcı kullanmadan ve istenilen nem oranında kurutulan ürünlerin oda sıcaklığındaki raf ömrü ise 1 yıl. 30,150 ve 200 gramlık paketler halinde satışa sunulan bu ürünün bir ilginç yanı ise örneğin bir kilo karpuz kurusu için 25-30 kg arasında yaş meyve kullanılıyor olması. Yakında kurulacak paketleme sistemiyle her şeyi tamamlanacak tesis tarım bakanlığından geçer not almış bile. (Cihan)

Bakmadan Geçme