• Haberler
  • Siyaset
  • Yurdunuseven yatırımcıları Afyonkarahisar'a davet etti

Yurdunuseven yatırımcıları Afyonkarahisar'a davet etti

AK Parti Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar 2. OSB Bölgesi'nin İzmir karayolu üzerinde içerisinden hızlı tren hattının geçtiği yaklaşık 3 milyon metre kare planlandığını kaydetti. Yurdunuseven, '2. OSB'de ilk etap olarak 300 bin metrekare alan yatırıma açılacaktır. Biz yol haritamızı belirledik. Afyonkarahisar'ımıza tüm yatırımcılarımızı davet ediyorum' dedi   Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Afyonkarahisar [&hellip]

AK Parti Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar 2. OSB Bölgesi’nin İzmir karayolu üzerinde içerisinden hızlı tren hattının geçtiği yaklaşık 3 milyon metre kare planlandığını kaydetti. Yurdunuseven,
“2. OSB’de ilk etap olarak 300 bin metrekare alan yatırıma açılacaktır. Biz yol haritamızı belirledik. Afyonkarahisar’ımıza tüm yatırımcılarımızı davet ediyorum” dedi

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven TBMM’de Afyonkarahisar’ın ticareti, üretimi ve ihracatı hakkında detaylı bilgiler verdiği basın toplantısı düzenledi.
“AFYON MERMERİN BAŞKENTİ”
Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar’ın 14 bin 230 kilometre kare yüz ölçümüne sahip 18 ilçeli 737 bin nüfuslu bir il olduğunu söyledi. Şehrin, yolların buluşma noktasında doğal ve kültürel zenginlikleriyle bir turizm merkezi olmakla birlikte önemli bir ticaret şehri olduğunu aktaran Yurdunuseven, “Sektör çeşitliliği bakımından birçok zenginliğe sahip olan ilimizde; şekerleme, sucuk, pastırma, kiraz, vişne ve patates başta olmak üzere gıdaürünleri, doğaltaş, hayvancılık, toprak sanayi ve seracılık önde gelen sektörlerdir. Afyonkarahisar mermerin başkentidir. Dünyanın en zengin mermer yataklarının bulunduğu Alp Kuşağı’nda yer alan Türkiye, önemli mermer rezervine sahiptir. Bu rezervin dikkat çeken bir kısmı ilimizde bulunmaktadır. Yaklaşık 3 bin yıldır mermercilik yapılan ilimizde, bölgenin zengin ocaklarından çıkarılan mermer blokları, binlerce yıldır şehrimizde işleniyor ve gerek ülkemizin gerekse dünyanın birçok ünlü eserine doğal estetik değer katmaya devam ediyor. Bugüne kadar 139 ülke ile dünyanın birçok yerine ihraç edilen Afyon mermerinin, ilimiz ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Afyonkarahisar Türkiye’nin doğaltaş toplam ihracatında yüzde 11,54’lük paya sahip durumdadır. Türkiye’nin 2020 yılı doğaltaş ihracatı 1 milyar 736 milyon 683 bin dolar, Afyonkarahisar’ın 2020 yılı doğaltaş ihracatı 200 milyon 482 bin dolardır.” dedi.
“ET ÜRÜNLERİ ÖNEMLİ
GELİŞME GÖSTERDİ”
Afyonkarahisar’ın ekonomisine soluk veren bir diğer alanın yumurtacılık sektörü olduğunu kaydeden Yurdunuseven, “Yumurta üretiminde merkez konumda olan ilimiz, sektörün borsası durumundadır. Irak hükümetinin yumurta ithalatına yasak getirmesi sebebiyle ihracatta düşüş yaşansa da 2020 yılında 26 milyon dolar ile ilimizde mermerden sonra en fazla ihracatı gerçekleştirilen sektör yumurtacılık sektörü olmuştur. Tarım ve hayvancılıkta da ilimiz önemli bir yere sahiptir. Geleneksel hayvancılığın azaldığı ve buna karşılık modern hayvancılığın artmaya başladığı Afyonkarahisar’da, et ve et ürünleri üretimi önemli gelişme göstermiş, bu bakımdan ilimiz 2020 yılında 442 bin 181 büyük baş hayvan sayısı ile Türkiye’de 9. sıradadır. Diğer taraftan küçükbaş hayvan sayısı 1 milyon 235 bin olan ilimiz Türkiye’de 14. sırada yer almıştır. Hayvancılıkta süt sığırcılığı, küçük ve büyük baş hayvancılık, arıcılık ve tavukçulukta öncü iller arasında yer alan Afyonkarahisar, tarımsal üretim olan kiraz, vişne, salatalık, domates, patates ve haşhaş üretiminde Türkiye’de stratejik bir konumdadır. Afyonkarahisar’ımızda niteliklerine göre örtü altı tarım alanlarına baktığımız zaman yıldan yıla artış görülmektedir. Afyonkarahisar Tarım ve Orman İl Müdürlüğü verilerine göre 2010 yılında 170 dekar seramız bulunurken 2020 yılı sonu itibariyle bu rakam bin 300 dekara çıkmıştır. ATSO tahminlerine göre ise yaklaşık 2 bin dekar sera alanı bulunmaktadır.” diye konuştu.
“İHRACATTA AFYON
81 İL İÇİNDE 30. SIRADA”
Afyonkarahisar seralarında çoğunlukla domates üretildiğini aktaran Yurdunuseven, “2020 yılında 66 bin 80 ton domates üretimi gerçekleşmiştir. Bahsi geçen üretimimiz klasik seracılık ile değil termal kaynaklarımızı kullanarak topraksız tarım uygulaması ile yapılmaktadır. Termal kaynaklı topraksız seracılıkta da ülkemizde öncü konumundayız. Bu bakımdan ilimiz jeotermal sera domates üretiminde Türkiye’de 1. sıradadır. Afyonkarahisarımızı ihracatına bakıldığında; İlimizin 2020 yılı ihracatı 323 milyon 437 bin dolar olmuştur. 2019 yılında ihracatımız 368 milyon 387 bin dolar olmuştu. 2020 yılında 138 ülke 4 serbest bölgeye ihracat yapılmıştır. 2019 yılında toplam 134 ülke ve 6 serbest bölgeye ihracat yapılmıştı. İller sıralamasında Afyonkarahisar 2020 yılında toplam ihracatta geçen seneki yerini koruyarak 81 il içerisinde 30’uncu sırada yer almıştır.” şeklinde konuştu.
“AFYON VİŞNE ÜRETİMİNDE
TÜRKİYE BİRİNCİSİ”
İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar’ın sektörel rakamlara bakıldığında yumurta ihracatında 2020 yılında 26 milyon 25 bin dolarla Türkiye 6. sırada, haşhaş ihracatında geçen yıl 200 bin dolarla Türkiye de 5. sırada yer aldığını söyledi. Yurdunusuven, “İlimiz vişne üretiminde 45 bin 249 ton üretimle Türkiye de 1. sıra yer almıştır. Patateste 551 bin 453 tonluk üretimle ülkede 3. sırada yer alan ilimiz sucuk üretiminde ise yıllık 14 bin 331 bin tonluk üretim, pastırmada yıllık 548,9 ton, lokum üretiminde ise 9 bin 798 bin tonluk üretim gerçekleştirmiştir. İlimiz kaymat üretiminde yıllık 253 ton üretim yapmaktadır. Yıllık 3 milyon 622 bin tonluk tahıl üretilen ilimiz Türkiye de 10. sıradadır. Yıllık 468 bin 991 tonluk buğday üretimiyle ilimiz Türkiye 15’dir. Şeker pancarında yıllık 967 bin 568 ton üretimle
Türkiye 7. olan ilimizde geçen yıl yumurta tavuğu sayısı 16 milyon 282 bin olup ükede birinci sırada yer aldık. Et tavuşu sayısı 537 bin olurken, toplam tavuk sayısı 16 milyon 819 bin 139’dur. İlimizde günlük yumurta üretim sayısı 18 milyondur.” ifadelerini kullandı.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

“2. OSB YATIRIMCILARI BEKLİYOR”

Afyonkarahisar sanayisi hakkında da bilgiler veren Yurdunuseven şöyle konuştu: “Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi, Valilik, Belediye Başkanlığı ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ile oluşturulmuş müteşebbis teşekkülün girişimleriyle, 27 Mart 1980 tarihinde kurulmuştur.
İlimizdeki 7 ilçede üretim aşamasına geçmiş 7 adet, toplamda ise 9 adet OSB bulunmaktadır. İlimizde üretim aşamasına geçmiş OSB’ler; İl merkezi, Bolvadin, Dinar, Emirdağ, İscehisar (Mermer İhtisas), Sandıklı ve Şuhut’ta ilçelerindedir. Üretime geçme aşamasında olan Dazkırı İhtisas ve Afyon II. Organize Sanayi Bölgesi’dir. Ayrıca, Merkez ilçede ikinci, Dazkırı’da ise Dokuma-Konfeksiyon İhtisas OSB kurulması için girişimler devam etmektedir. Ülke genelindeki 341 OSB’nin yüzde 2,6’sı Afyonkarahisar’da bulunması ilimizdeki sanayi gelişiminin yaygın olduğunu göstermektedir. Afyonkarahisar 2. OSB bölgesinde İzmir karayolu üzerinde içerisinden hızlı tren hattının geçtiği yaklaşık 3 milyon metrekare planlanmış, ilk etap olarak 300 bin metre kare alan yatırıma açılacaktır. Bu amaçla Valimiz Gökmen Çiçek önderliğinde TSO v.d paydaşlarla yaptığımız toplantıda yol haritamızı belirledik. Afyonkarahisar’ımıza tüm yatırımcılarımızı davet ediyorum.”

Bakmadan Geçme