Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hasan Tahsin Günek
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

YUNAN ORDUSUNUN AFYONKARAHİSAR ŞEHİR MERKEZİNDEKİ MEVZİLENMESİ NASILDI? FOTOĞRAFLAR ANLATIYOR-2

Hıdırlık Tepesine Yerleştiler
Arşivlerdeki fotoğrafları incelemeye devam ettiğimizde, Yunan ordusunun şehir çevresinde mevzilendiği bir diğer önemli yerin Hıdırlık tepesi ve etekleri olduğu anlaşılmaktadır. Hıdırlık tepesi ve çevresindeki yunan birliklerinin barınma amaçlı olarak ahşaptan barakalar inşa ettikleri bazılarının da çadırlarda kaldıkları görülmektedir. Bu bölgedeki yunan birliklerinin zaman zaman atış talimleri yaptıkları da fotoğraf karelerine yansımıştır.

 

Sahipata-Fatih-Harb-İş İstikametinde Savunma Hattı Oluşturdular
Yunanlıların şehrin doğusundan gelebilecek Türk saldırılarına karşı bir savunma hattı oluşturmaya çalıştıkları bariz bir şekilde fotoğraflardan da anlaşılabilmektedir. Hıdırlık sırtlarından başlayıp Harb-İş-Fatih ve Sahipata Mahallelerine kadar uzanan savunma hattı, Kuzey ve Batı yönlerinde devam ederek demiryolu hatları ve istasyonlarını içine alarak Erkmen sırtlarında tamamlanmaktaydı.

 

Lise ve Hükümet Binalarına da El Koymuşlardı
İşgal sırasında Lise binalarına ve Hükümet binasına el koyarak binalara yerleştiler. Lise binasının çatısına haç işareti yerleştirerek burasının sağlık tesisi olarak kullanıldığını göstermeye çalıştılar. Yine lise çevresinde de çadırlar kurarak asker bulundurmaktaydılar.

 

Yunanlılar Hava Saldırılarına Karşı Önemli Tedbirler Almışlardı
Yunan ordusu Afyonkarahisar’ı işgal ettikten sonra Türk uçaklarının hava saldırılarına karşı tedbirlerde almıştı. Bu tedbirlerin en başında uçaklara karşı kullanılmak üzere günümüz uçaksavar bataryalarının ilk örnekleri diyebileceğimiz silahları yerleştirmek olmuştu. Bu uçaksavar topları özellikle yoğun mevzilenmenin ve kritik tesislerin olduğu yerlere konulmuştu. Bunlardan birisi İzmir istasyonu ile Memleket hastanesi arasına yerleştirilmişti.Çünkü bölge kritik öneme sahipti.

 

Bir diğer hava savunma amaçlı uçak savar bataryasının yerleştirildiği yer bugünkü derviş paşa mahallesi civarlarıydı. Çünkü Yunanlıların getirdikleri pekçok nakliye aracı, hasta ve yaralılar için cankurtaran araçları bu bölgenin yakınlarına park edilmiş vaziyette beklemekteydi. Ayrıca gene çevrede mevzilenmiş birliklerin hava saldırılarına karşıda emniyeti sağlanmaya çalışılmaktaydı.

 

Yunanlılar, Uçaklarının İnip Kalkması İçin Karakaya ile İzmir İstasyonu Arasına Havaalanı İnşa Ettiler

 

Afyonkarahisar’ın Yunanlıların eline geçmesini müteakip yunan hava gücü unsurlarının bir kısmı Uşak’taki havaalanından Afyonkarahisar’a nakledildi. Bu amaçla da yakın zamanda makinelerle kırılarak ortadan kaldırılan ve bugün mevcut olmayan“Karakaya” ile İzmir İstasyonu arasında ve daha çok İzmir İstasyonuna yakın bir yerde, Yunan uçaklarının iniş kalkış yapabilmeleri için bir alan oluşturdular. Buraların emniyetinin sağlanması amacıyla ileri koruma noktaları oluşturuldu. Aşağıdaki fotoğrafta bu noktalardan birisi görülmektedir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER