Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi

Yunan Mezalimi – Kocatepe Gazetesi

Kocatepe Gazetesi 16 Şubat 2010 Salı 02:00:00
  Afyonkarahisar Valiliği’nin 16 Ekim 1338 (1922) tarihli raporu:
– Yunanlılar son defa Afyonkarahisar merkezine 12 Temmuz 1338’de işgal etmiş; kuvvetlerini Sandıklı, Çivril, Bolvadin ve Aziziye (Emirdağ) kazalarına yaymışlar, Sakarya Muharebesi neticesinde Bolvadin, Aziziye, Sandıklı kazalarından çekilmişler, merkez vilayet köylerinden 115, Çivril’den 112 köyü, 27 Ağustos 1922 tarihine kadar işgal altında bulundurmuşlardır.
– Akviran köyüne girdiklerinde Ezan-ı Muhammedi okumak üzere minareye çıkan müezzini “Sen Kuvva-yı Milliye’yi davet ediyorsun” diye onu ve 25 kişiyi öldürerek köyü yakmışlardır.
– Köy ve kasaba halkını hapsetmiş, dövmüş, bir çok kişiyi köyden uzaklaştırmışlardır.
– İstihkam kazanmak için Müslüman ahaliyi zorla sevketmişler, bütün tahkimatları angarya yoluyla Müslümanlara yaptırmışlardır.
– Köyleri yakmışlar, bir kısım halkı mitralyöz ateşine tutmuş, kasatura ve süngülerle kadın, çoluk çocuk önüne geleni imha etmişlerdir.
– Deper (Ataköy), Kışlacık, Kalecik-i Kebir (Büyük Kalecik), Kalecik-i Sagir (Küçük Kalecik), Çakır, Çudarlı (Çavdarlı), Doğanlar, Polacık, Süklüme, Ruger, Sarıcaoğlu, Lepken, Beyköy, Eğrit (Anıtkaya), İhsaniye köylerini tamamen yakmışlardır.
– Namuslu kız ve kadınların zorla ırzına geçmişler, bunları siperlere nakleyliyerek orada kendilerine çeşitli hakaretler yapmışlardır.
– Kasabada zaten mahdut olan çeşmeleri tutarak, suya giden Müslüman kadınlara su vermemek, Ermeni çocuklarına taşlatmak suretiyle Müslüman halkı su almaktan bile men etmişlerdir.
– Zenginleri hapsedip nakit para, ziynet gibi kıymetli eşyayı gasbetmişlerdir.
– Bir çok köylerden ev kerestelerini alarak, Akçin, Sipsin, Selimiye, Bavırdı (Alanyurt), Alcalı, Kumartaş (Erenler), Bostanlı, Eksieymir, Susuz, Aylak (Ablak), Eydemir köylerinin kerestelerini alarak tahribat yapmışlar, köylüleri açıkta bırakmışlardır.
– Meyveli, meyvesiz ne kadar ağaç varsa kesmişler, bağların kütüklerini bile sökmüşlerdir.
– Eğret (Anıtkaya) köyünde köylülerin harmanını ateşe vermişlerdir.
– Karahisar’ı terk ederken Ermeniler’e “Şehri terk ediniz, Balmahmut’a kadar gidiniz, orada harp edeceğiz” diyerek Ermeni halkı alıp götürmüşlerdir.
– Karahisar’ı terk ederken, İmaret Camii’ne Müslümanlardan 600 kişiyi hapsetmişler, diri diri yakmak istemişlerdir. Fakat ordumuzun yetiştiğini haber alan kadınlar camiye hücum etmişler, kilitlerini kırarak erkekleri kurtarmışlardır.
– Müslümanların ne kadar dükkanı varsa, hepsine el koyarak Rum ve Ermeniler’e vermişlerdir.
– Bir çok hastalıklı ve frengili Rum kadın ve erkekleri getirmişler, Müslüman halktan kadın ve erkekleri zorla bunlarla temasta bulundurmuşlar ve hastalık aşılamışlardır.
İmza
Karahisar-Sahip Mutasarrıfı
Ali Rıza

Daha önce Afyon’daki Ermeni mezalimini yazmıştık. Bugün de o zamanın mutasarrıfı Ali Rıza Bey’in resmi raporunu noktasına virgülüne dokunmadan yazdık. Afyon, rapordaki durumda iken 27 Ağustos’ta Afyon’a giren kahraman Türk Ordusu tarafından kurtarılmıştır.
Bu yazımızı ulusal medyada ordumuzu değiştirmeye kalkan, hemen her gün ağzından salyalar akarak ordumuza hakaret eden Rum ve Ermeni kalıntılarının okumasını çok istedik!

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti