• Haberler
  • Gündem
  • Yumurtadaki düşüş vatandaşa yaradı – Kocatepe Gazetesi

Yumurtadaki düşüş vatandaşa yaradı – Kocatepe Gazetesi

Üstün Çiftliğinin sahibi Bakkallar Odası Başkanı Cengiz Üstün, yumurta sektörünün sıkıntıda olduğunu belirterek, çözüm önerileri ile piyasayı rahatlatmak adına yaptıklarını Kocatepe Gazetesi muhabiriyle paylaştı.Burcu Aydın: Yumurta sektöründeki sıkıntıların tüketiciye yansımaması adına ilçe pazarlarındaki yumurta satışları dikkat çekiyor. Konuyla ilgili neler söylersiniz?Cengiz Üstün: Mayıs ayının ilk haftası itibariyle bilindiği üzere Irak'a yumurta ihracaatı kapanmıştı. Yumurta üreticisi [&hellip]

Üstün Çiftliğinin sahibi Bakkallar Odası Başkanı Cengiz Üstün, yumurta sektörünün sıkıntıda olduğunu belirterek, çözüm önerileri ile piyasayı rahatlatmak adına yaptıklarını Kocatepe Gazetesi muhabiriyle paylaştı.
Burcu Aydın: Yumurta sektöründeki sıkıntıların tüketiciye yansımaması adına ilçe pazarlarındaki yumurta satışları dikkat çekiyor. Konuyla ilgili neler söylersiniz?
Cengiz Üstün: Mayıs ayının ilk haftası itibariyle bilindiği üzere Irak’a yumurta ihracaatı kapanmıştı. Yumurta üreticisi firmalarda fiyatlar düşmesine rağmen sözkonusu firmalarda yüksek fiyata yumurta satışına devam ediyorlardı. Durum günümüze kadar bu şekilde devam etti. Yani yumurtayı ucuza almalarına rağmen yüksek fiyata satıyorlardı. Her ne kadar esnaf ya da pazarcı yumurtayı düşük fiyata da satsa sözünü ettiklerim fiyatı düşürmediklerinden pazarlarda daha geniş kitlelere ulaşabilmeyi hedefledik. Yumurtayı pazarlara yansıttık ki bir çok insan görsün istedik. Öğrendik ki birçok insanımız iki katı fiyata yumurta satın alıyormuş. Üreticiden, satıcıya, tüketen vatandaşa kadar mağduriyet yaşanmaması, hesaplı sağlıklı yumurta tüketimi için böyle bir yola başvurduk. Üç harfli olarak tanımladığım Türkiye genelinde yaygın marketlere de verebilirdik. Ama biz vatandaşımızın yumurtayı ucuz fiyata daha çok alabileceğini ön görüyoruz. Bizim için yani satıcılar ve onlar yani vatandaşımız için bunun iyi olacağını ön gördük.


Burcu Aydın: Vatandaşın toplumun genel itibariyle yumurta tüketimine bakışı nedir?
Cengiz Üstün: Hava sıcaklığının yükselmesiyle birlikte yumurta tüketiminde biraz düşüş yaşanıyor. Ama genel anlamda Türkiye olarak biz Avrupa insanı kadar yumurta yemiyoruz. Yumurta bilindiği üzere tek başına tüketimin yanında tatlılarda ve pek çok yemek çeşidinde hamur işlerinde de kullanılmaktadır. Dolayısıyla bizim Türkiye tüketim ve üretimi çok olmasına rağmen Avrupa’ya nazaran tüketimde de bilinçsizlik ve düşüş var.
Burcu Aydın: Üreticiden, satıcıya, tüketen vatandaşa kadar ayrıca etkili ve yetkili çevrelere yumurta sektöründe yaşanan sıkıntının çözümü için neler öneriyorsunuz?
Cengiz Üstün: Sektörün çok büyük sorunları var. Orta vadede çözülmesi gereken ihracaat kapısının kapanması dışında büyük sorunlar var. Bu sorunlar geçmişten bu tarafa üst üste geldi. Sorunlardan bir tanesi de yumurta üreticisi için KDV girdilerinin yüksekliğidir. Yumurta üretiminde bizim en büyük girdimiz yemdir. Dolayısıyla KDV oranımız yüzde 8’den yüzde bire indirilmesi gerekiyor. Bu durumu yetkililere bildirdik. Üreticinin en büyük problemi şu anda KDV’dir. Yumurta üreticisi yüzde bir oranda KDV uygulaması ile kalkınabilir. En büyük problem budur. İkinci olarak da planlama dâhilinde bir üretimdir. Diyelim Türkiye de 50 milyonluk bir tüketim var. Tüketim planlamasının yapılması şarttır. Bu planlama dâhilinde herkes tavuk yapmamalıdır. Yıllardan beri maalesef planlamamız eksiktir. Orta ve uzun vadede gereken planlamaların yapılmalıdır. Yumurta ihracatının kapanışında ki en büyük etken ABD’nin ekonomik savaşları doğrultusunda ki siyasi kararıdır.
>> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Bakmadan Geçme