• Haberler
  • Gündem
  • 'Yumurtacılık sektörünün sorunlarına çözüm bulunmalı'

'Yumurtacılık sektörünün sorunlarına çözüm bulunmalı'

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, yumurtacılık sektörünün yaşadığı sorunlar hakkında basın açıklaması yaptı.'YUMURTA SEKTÖRÜDURMA NOKTASINA GELDİ'Serteser, açıklamasında, 'Yumurtacılık, ilimizin ihracatında mermerden sonra ikinci sektördür. Yumurtacılığın borsası Afyonkarahisar'dır. İlimiz 2018 yılında 79 milyon dolar ile Türkiye'de en çok yumurta ihracatı yapan il konumundadır. Yumurta ihracatımızın büyük bir kısmı Irak'a yapılmaktadır. [&hellip]

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, yumurtacılık sektörünün yaşadığı sorunlar hakkında basın açıklaması yaptı.
“YUMURTA SEKTÖRÜ
DURMA NOKTASINA GELDİ”
Serteser, açıklamasında, “Yumurtacılık, ilimizin ihracatında mermerden sonra ikinci sektördür. Yumurtacılığın borsası Afyonkarahisar’dır. İlimiz 2018 yılında 79 milyon dolar ile Türkiye’de en çok yumurta ihracatı yapan il konumundadır. Yumurta ihracatımızın büyük bir kısmı Irak’a yapılmaktadır. Son dönemde, Merkezi Irak Hükümeti tarafından yumurta ithalatının izine bağlanması ve ithalatı azaltmaya yönelik hamleler yapılması, yumurta sektörüne büyük bir darbe vurmuş ve sektörü durma noktasına getirmiştir. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak yumurtada geçici süre de olsa KDV’nin kaldırılmasını talep ediyoruz. İhracata yönelik devlet yardımları kapsamında DFİF ödemeleri, mahsuplaşmadan ivedilikle ihracatçıya yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.
“KALICI ÇÖZÜMLER BULUNMALI”
 Serteser açıklamasında sözlerine şöyle devam etti:
“Afyonkarahisar TSO, 2006’da yaşanan kuş gribi dönemindeki gibi devletin destekleme alımı yapmasını istemektedir. Gümrük kapısını kapatan Irak’a ihraç edilen yumurta, 20 milyon hayvandan üretilmektedir. 20 milyon hayvan, hayvan başına 10.00 TL ödeme yapılarak satın alınırsa, sektörün yaşadığı sorun için bir ara çözüm bulunacaktır. Yumurta sektöründe ivedilikle üretim planlaması yapılmalı ve kalıcı çözümler bulunmalıdır. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) kanalı ile üreticiye vadeli mısır satışı yapılmalıdır. Kamu bankaları vasıtası ile sektördeki üreticilere düşük faizli kredi sağlanmalı, mevcut kredilere yapılandırma yapılarak vadelerin süresi uzatılmalıdır. Elektrik ve SGK ödemelerinde indirime gidilmelidir. Bize gelen talep görüş ve önerileri, başta üst kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olmak üzere ilgili Genel Müdürlükler ve Bakanlıklar ile paylaşıyor, şehrimiz ve ülkemiz adına en yararlı sonucun alınması için gayret gösteriyoruz.”

Bakmadan Geçme