• Haberler
  • Genel
  • Yumurtacılar haksız rekabetten yakınıyor – Kocatepe Gazetesi

Yumurtacılar haksız rekabetten yakınıyor – Kocatepe Gazetesi

Afyon Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Çelikten, Yumurta Sektörü Değerlendirme Toplantısı'nda sektörün sorunlarını masaya yatırdı. Çelikten, yumurtacılık sektörünün pek çok sorunu olduğunu belirterek 'Kayıt dışı salma tavukçuluğun giderek yaygınlaşması, köy yumurtası, gerçek yumurta, doğal yumurta, horozlu yumurta, gezen tavuk yumurtası gibi yumurta ve etiketleme tebliğine aykırı beyanlarla, hem de yüksek fiyatlarla rahatça pazarlanması haksız rekabet [&hellip]

Afyon Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Çelikten, Yumurta Sektörü Değerlendirme Toplantısı’nda sektörün sorunlarını masaya yatırdı. Çelikten, yumurtacılık sektörünün pek çok sorunu olduğunu belirterek “Kayıt dışı salma tavukçuluğun giderek yaygınlaşması, köy yumurtası, gerçek yumurta, doğal yumurta, horozlu yumurta, gezen tavuk yumurtası gibi yumurta ve etiketleme tebliğine aykırı beyanlarla, hem de yüksek fiyatlarla rahatça pazarlanması haksız rekabet yaratmakta, işletmelerin etrafında biyogüvenlik riski, kanatlı sağlığı ve gıda güvenliği riske atılmaktadır” dedi.
KDV SORUNU VAR
Yumurtada pazarlama ağının zayıf olduğunu, bu nedenle tüketimin olumsuz etkilendiğini kaydeden Çelikten, “Üretim planlamasının yapılamaması, Birliklerin yetkisinin olmaması, Üretimin GTHB il müdürlüklerince kurulu kapasitenin Biyogüvenlik kanunu sağlayan üreticilere gerekirse üretim kısıtlaması getirmesi, KDV’nin düşürülememesi, sektörde tüm alımlar fiyat artı KDV, satışlar KDV dahil fiyatlar olduğu için,  tüm alımlarda  KDV yansımakta, fakat satış fiyatları yüzde 8 KDV oranı ile çıkış yapılmaktadır. Bu ise, yüzde 8 oranında direk maliyete etki etmekte olup, zaten dar boğazdan geçmekte olan sektörün sıkıntısını hat safhaya çıkarmakta olup bundan sonraki süreçte de sektörün sırtında çok önemli bir yük teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı.
KUZEY IRAK DA SIKINTILI
Çelikten, sektörde yaşanan diğer sıkıntı ve sorunları şöyle sıraladı:
-Yumurtanın tüketiminin artırılmasına dönük ulusal bilimsel ve planlı kampanyaların yetersizliği.
-Salgın hastalıkların oluşturduğu ekonomik kayıplar ve ihbarı mecburi hastalıkların tarım sigortası kapsamı dışında tutulması.
-Üretim maliyetlerinin yüksekliği, damızlık, yem hammaddeleri, aşı ve ilaçta dışa bağımlılık
-Yetkisiz kişilerin gıdalara ve yumurtaya dönük kamuoyunda yarattığı olumsuz algı ve önü alınamayan bilgi kirliliği.
–Yumurtlama tarihinin oluşturduğu iç piyasa ve ihracat yapılacak ülkelerdeki farklı uygulamalar. Yumurtaların üzerine yazılacak Üretim Tarihi ve Son Tüketim Tarihi her ülkenin talebine göre farklı uygulanmakta olup, özellikle Kuzey Irak’a Türkiye’den gönderilen ürünler 30 günlük olma zorunluluğu, fakat diğer ülkelerin ise 90 gün uygulanıyor. Bu durum ise, ihracat yaptığımız pazarlara satış olanaklarımızı kısıtlanıyor.
– Gümrük sorunları çifte vergilendirme, Son 2 yıldır ülkemizden sevk edilen yumurta ihracatlar da, Kuzey Irak peşmerge bölgesinde vergi alınmakta idi. 2016 yılında ise, Peşmerge bölgesinde alınan vergiye ek olarak Merkezi hükümet de aldığı kararla vergiye tabi tuttu. Bu da talepkar olan ihracatı baltaladı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme