• Haberler
  • Genel
  • 'Yumurta üreticisi zor durumda' – Kocatepe Gazetesi

'Yumurta üreticisi zor durumda' – Kocatepe Gazetesi

Güral Afyon Otel'de konuşan Afyonkarahisar Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Sait Evrenkaya, zor durumda olduklarını, zarar ettiklerini söyledi Tavuk gübresinin kurutulması ve çeşitli sektörle kullanılması ile ilgili seminer düzenlendi. Güral Afyon Otel'de düzenlenen seminere yumurta üreticilerinin yanı sıra İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer de katıldı. Seminerde konuşan [&hellip]

“Yumurta üreticisi zor durumda”

Güral Afyon Otel’de konuşan Afyonkarahisar Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Sait Evrenkaya, zor durumda olduklarını, zarar ettiklerini söyledi

Tavuk gübresinin kurutulması ve çeşitli sektörle kullanılması ile ilgili seminer düzenlendi. Güral Afyon Otel’de düzenlenen seminere yumurta üreticilerinin yanı sıra İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer de katıldı. Seminerde konuşan Afyonkarahisar Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Sait Evrenkaya, yumurtacıların zor durumda olduğunu belirtti. Evrenkaya, “Gübre ile ilgili sıkıntılarımız son 5 yıldır hem üretenler hem kamu anlamında bunaltmış pozisyonda. En yoğun denetlemelerin yapılmış olduğu, bizim de zarar ettiğimiz bir dönemde olması, bizim çalışmalarımıza bir yavaşlık getirmiyor. Araştırmalarımız devam ediyor ama bir taraftan da sıkıntı yaratıyor. Üreticilerimiz görüyorlar” dedi.
“SIKINTILARIMIZI PAYLAŞACAĞIZ”
Yumurta üreticilerinin dışarıdan bakıldığında zengin gibi görüldüğünü hatırlatan Evrenkaya, “Üretici zarar eder pozisyonda. Daha önceki süreçte kredisi yenilecek olan ortaklarımız var, ciddi sıkıntılar yaşarlar bankalarla; hammadde bulmakta güçlük çekerler, bunu çok fazla dillendirmeyelim dedik ama bıçak kemiğe dayandı. Bundan sonraki süreçlerde üreticilerin hangi konularda ne denli sıkıntılar yaşadıklarını medyayla da paylaşacağız. Bütün kamu ve siyasilerle de paylaşacağız” ifadelerini kullandı.
HOLLANDA HÜKÜMETİ ONAYLADI
Evrenkaya’nın konuşmasının ardından Dorset Yeşil Makineler Ticari Müdürü Itır Adıgüzel, tavuk gübresinin kurutulması ile ilgili bilgiler verdi. Adıgüzel, “Dorset kurutucular, kümeslerdeki sıcak havanın yardımıyla gübreyi kurutmak için sıkça kullanılır. Bu tesislerin çoğu kümeste ön kurutma yapmaz, bu sayede elektrik maliyetlerinden önemli oranda tasarruf edilir. Proseste kullanılan kümes havası genellikle yaklaşık 20 derece sıcaklığa sahiptir. Bu sıcaklık, üretilen gübreyi kurutmak için yeterlidir. Yine de, sıcaklık ne kadar yüksek ve havanın nemi ne kadar düşükse, kurutma prosesi o kadar iyi olacaktır. Tavuk gübresi, ister kurutulmuş ister pelet şeklinde olsun, mükemmel ve çok popüler bir bitki besin maddesidir.
Dorset kurutma sistemi, Hollanda hükümeti tarafından, ince parçacık ve amonyak emisyonlarını sınırlayan bir teknoloji olarak onaylanmıştır. Kümes havasının parçacık içeriği (yaklaşık yüzde 70 -80) azaltılır. Tavuk çiftlikleri bunun için bir teşvik alabilir” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme