Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

YUMURTA SEKTÖRÜ YİNE KRİZDE

İlimizden, Irak’a yapılan yumurta ihracatında ciddi anlamda bir süredir sorun bulunuyor. Irak yumurta ihracatını durdurdu. Irak’ın yüzde 80’lik yumurta ihracatını karşılayan Türkiye’deki yumurta üreticilerinin büyük bir bölümü bu durumdan olumsuz yönde etkilendi ve etkilenmeye devam ediyor. Bu şekilde giderse kısa ya da orta vadede Ülke genelindeki belirli ölçekteki firmaların dayanamayacağı ve iflas noktasına geldiği-geleceği yumurta piyasasında dillendiriliyor.
Peki bu duruma nasıl gelindi. Konunun ilgililerinden dinlediğimiz, sektörle ilgili bulunanlardan aldığımız kadarıyla ve dilimizin döndüğünce anlatmaya çalışalım.

 

İHRACAT KAPANINCA SIKINTI BAŞLIYOR

 

Aslında kriz üretimin ihracata giden yüzde 30’luk kısmında. Yani üretici 100 adet üretmiş olduğu yumurtanın 30 tanesini Irak’a ve diğer ihraç ettiği Ülkeler varsa oralara ihraç ediyor. Peki yüzde 30’luk bir kayıp nasıl olur da bir sektöre nefes aldıramaz? Bu sorusunun cevabı ise ihracattan gönderilmeyen yumurtanın iç piyasaya aktarılması sonucu arz talep dengesinin fazlalığı ile iç pazarda fiyatı afaki düşen yumurtanın satış fiyatı.
Bu durum üreticiler için doğal olarak hızlı bir şekilde düşen yumurta fiyatlarında kısa zamanda yumurta başı üretim maliyetinin altına inmesi durumunu yaşatıyor, sektör için kabus başlıyor ve üretici maliyetin altında satış yaparak, yüksek oranda zarara uğruyor.

 

SEKTÖR KENDİ KENDİNE EDİYOR

 

“Sektörü bu şekilde ekonomik olarak zora sokan etkenler nelerdir” sorusunun cevaplarını inceleyecek olursak, listenin üst sıralarında istikrarsız bir şekilde kapasite artırımına bağlı kontrolsüz büyümenin olduğunu görebiliriz. Öte yanda, sektör genelinde, planlı kapasite artırımının dışında; şu firma, şu kadar kapasite artırmış, biz de artıralım, şu firma, şu kadarlık kümes inşaatına başlamış, biz de başlayalım düşüncesine bağlı büyüme stratejisi, sektörün bugün çektiği ihracat vb gibi sıkıntıların önündeki en büyük kaynağı oluşturmakta. Özellikle son 10 yılda Ülke genelinde hızla büyüyen firmalar bu noktada bugün daha sıkıntı çekiyor.
Beri yanda ihracatın büyük bir kısmının Irak’a yapılmasından kaynaklı olarak, o Ülkeye yapılan ihracata dayalı büyüme hatasının da bir diğer önemli sıkıntı olduğunun altını önemle çizelim.

 

PEKİ, NE YAPILMASI GEREKİYOR?

 

Sektöre uzun yıllarını vermiş bazı isimlere göre 2010 yılı kapasite sayılarına dönüş yapmak çözüm gibi görünüyor. Bu fikir ne kadar mantıklı olsa da Ülke geneli sektördeki bazı aktörlerin büyüme hırsı bu hayalden uzaklaşılmasına sebebiyet veriyor.
Özellikle sektörün tümünün ortak zeminde strateji oluşturması, işbirliği yapması ve ortak akılla kapasite artırımlarını gözden geçirmeleri ve hırsa dayalı sektörel rakiplik ruhunu selametleri açısından geri plana atmaları ve kendi Sivil Toplum Kuruluşları gibi çatılar altında tümüyle bir araya gelerek tam sektörel birliğe dönüş yapmaları gerekiyor.
***
Öte yanda, dönem dönem, sektöre nefes aldırmama durumunu yaşatan ihracat pazarında, Ülke sayısını artırmanın yolunu bulmaları bu noktada, Devletin ihracat teşviklerinden tümüyle yararlanarak yeni pazar arayışlarına geçmeleri ayrıca iç pazar paylarını artırıcı nitelikte, toplumu daha fazla yumurta tüketimine özendirecek her türlü tanıtıcı reklam, proje ve materyali kullanmayı bir masraf gibi görmemeyi hızlıca anlamaları gerekiyor.
Ayrıca, aslında sektörün büyük bir bölümü için oldukça geç kaldıklarını gözlemlenen, Kurumsal yapı ve yönetime adapte olmaları gerektiğini, ufuklarını genişletmeleri konusunda ciddi şekilde konsantre olmaları gerektiğini, proje üretme odaklı, 3.kuşağa daha fazla sorumluluk vermeleri gerektiğini ve en önemlisi kendi pazarlama ağları ile kendi markalarını geliştirme konusunda profesyonel düşünceye entegre olmaları gerektiğini ayrıca hatırlatmakta yarar var diye düşünülüyor.

 

IRAK MESELESİ GELİP-GEÇİCİ

 

Görüldüğü kadarıyla Irak’a yapılan ihracat sorunu dış kaynaklı yapay bir kriz ve bir süre normale dönecek gibi. Bu noktada, Devletin ilgili birimlerinin devrede olduğu ayrıca biliniyor.
Son olarak Afyonkarahisar Valimiz Sayın Mustafa Tutulmaz’ın yakından takip ettiğini bildiğimiz, Gübre meselesi yani tavuk dışkısının bertaraf edilerek Bio Enerjiye dönüştürülmesi konusu İlimiz Doğa ve Çevre Temizliği açısından da önemli.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER