Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Yumurta fiyat artışı boğulan sektörün refleksidir”

“Yumurta fiyat artışı boğulan sektörün refleksidir”

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’nden yapılan açıklamada, yumurta fiyatının artışının tamamen artan maliyetler ve sektörün aylardır zarar etmesinden kaynaklandığı bildirildi

 

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) adına açıklamada bulunan Birlik Başkanı İbrahim Afyon, hammadde artışının dikkate alınmadan yumurta fiyatlarındaki artışa odaklanıldığının önemle altını çizerek, “Pazarlarda, yumurtanın artışı yönünde yapılan yorumlar, yem girdi maliyet artışlarını gölgede bıraktı. Bugün hammadde fiyat artışlarına dikkat çekmeden yumurta fiyatlarına odaklanmak 17 aydır zarar edip kapasite daraltan sektöre haksızlıktır. Fiyat artışı, tamamen artan maliyetler karşısında, 17 aydır zarar eden, boğulmak üzere olan sektörün, “Refleks Tepkisi”dir. Geçtiğimiz ay ve yıllarda çok daha fazla miktarda yumurta ihracatı yapılmaktaydı.” dedi.
“FİYAT ARTIŞININ İHRACATA
GİDEN YUMURTA İLE İLGİSİ YOK”
“İhracat için üretilen yumurta ile iç piyasa için üretilen yumurtanın yeri, üreticisi, müşterisi ayrıdır.” diyen Afyon, “Fiyat artışının ihracata giden yumurta ile alakası yoktur. İhracata giden yumurtanın da, içerde satılan yumurtanın da, üretim maliyeti aynıdır. İç piyasa fiyatını kontrol etmek, yumurta üreticinin maliyetini gözeterek, “Arz Kontrolünü” temin ile mümkündür. Ekonomisini düzeltemeyen yumurta üreticisi, pahalı hammaddeye ulaşabilmek için, peşin para ile TMO’dan veya çok daha yüksek bedele piyasadan “mısır” alabilmek için, çok ucuz bedele yumurtasını arz edecektir. 1 kişinin ucuz verdiği bedele tüm sektör mahkum olacaktır.” ifadelerini kullandı.
“İÇ PİYASADA DA DIŞ PİYASADA DA
YUMURTA MALİYETİNE PAZAR BULUYOR”
Birlik Başkanı İbrahim Afyon açıklamasında şöyle konuştu:
“2000 TL/tona dayanan mısır fiyatını düşürmeyeceği gibi akabinde, düşen yumurta fiyatı ile sektör, batışını ve sonunu hızlandıracak ve telafisi imkansız sonuçlar doğuracaktır. İster ihracat ister iç piyasa, yumurtalarımız şu an maliyetine pazar buluyor. Girdi fiyatlarımız yükselişte, önümüzü göremiyoruz. Yumurta fiyatlarının geri gelmesi veya girdilerimizin az daha yükselmesi hayvan kesimi dolayısı ile üretim azalmasıdır. Yarın ihtiyacımız olacak tavuklarımızı gereksiz kesmeyelim. Yumurta fiyatının yükselmemesi yem girdi maliyetlerinin yükselmemesine bağlıdır. Yükselen girdi, zarar eden sektör. Zarar eden sektör, kesilen tavuk. Kesilen tavuk, azalan üretim demektir. sonuç çok daha pahalıya yumurta yiyen halk olacaktır.”
>> Kocatepe Haber Merkezi