Yüksekokuldan Üniversiteye Yarım Asır Bu Kitapta

Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belkıs Özkara, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin temelini oluşturan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin tarihçesinin anlatıldığı bir kitabı kaleme aldı

Afyonkarahisar’ın kalkınmasının kilometre taşları arasında olan Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin temeli, 1974’te kurulan Afyon Maliye-Muhasebe Yüksekokulu’na dayanıyor.

Yüksekokuldan Üniversiteye Yarım Asır Bu Kitapta

Kocatepe Gazetesi’nin kurucularından Merhum İbrahim Küçükkurt ile dönemin Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Diler’in büyük emek ve gayret sarf ettiği Afyon Maliye-Muhasebe Yüksekokulu’ndan Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne doğru gelişen süreç, Prof. Dr. Belkıs Özkara’nın yazdığı “Yüksekokuldan Üniversiteye: Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin 50 Yılı” isimli kitapta ele alındı.

Kitapta AKÜ’nün Kurucu Rektörü, Merhum Şehabettin Yiğitbaşı’ndan itibaren AKÜ’nün tüm rektörlerine, Afyon Maliye-Muhasebe Yüksekokulu’nun müdürlerine, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin dekanları ve akademisyenlerine yer veriliyor. Kitap, o günlerde Afyonkarahisar’a üniversite okumak için gelen mezunların şehir hakkındaki görüşlerini de okuyucularla buluşturuyor.

Yüksekokuldan Üniversiteye Yarım Asır Bu Kitapta

“KURUM KÜLTÜRÜ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM”

Kitabın sunuş yazısını yazan AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Demirtaş, “Bölgenin en eski yükseköğretim kurumlarından biri olan ve Afyon Kocatepe Üniversitesinin çekirdeğini oluşturan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak 50 yıllık bir geçmişe sahip olmanın gururunu yaşıyoruz.

Fakültemiz, 1974 yılındaki kuruluşundan bu yana gerek akademik gerekse toplumsal katkılarıyla bölgesel ve ulusal ölçekte önemli başarılara imza atmış bir yükseköğretim kurumu olmakla birlikte on sekiz binin üzerinde mezun vererek ülkemizin kamu ve özel sektöründe önemli roller üstlenen bireyler yetiştirmiştir.

Bu miras, bugün bizleri daha büyük hedeflere yönlendiren sağlam bir temel sunuyor. Fakültemizin 50 yıllık tarihini anlatan bu kitap, fakültenin kuruluşundan günümüze kadar geçen sürede akademik dünyaya sunduğu katkıları, eğitimde sağladığı gelişmeler ve topluma kazandırdığı değerleri detaylı bir şekilde ele almayı amaçlıyor.

Kuruluş sürecinden bugüne kadar geçen dönemde yaşanan önemli olayları, elde edilen başarıları ve karşılaşılan zorlukları kayıt altına alan bu çalışmanın fakültemizin kurumsal kimliğini korumak ve kurum kültürünü gelecek nesillere aktarmak için önemli bir adım olduğunu düşünüyorum” dedi.

Yüksekokuldan Üniversiteye Yarım Asır Bu Kitapta

ÖZKARA’DAN ÜÇ ÖZEL TEŞEKKÜR

Prof. Dr. Belkıs Özkara ise “Teşekkür” yazısında şu vurguları yaptı:

“İlk teşekkür Afyon Yükseköğretim Kurumları Kurma ve Yaşatma Derneğini kurarak siyasi otoriteye baskı yapan ve Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ile bağlantı kurarak süreci başlatan Ahmet Tuncer ve İbrahim Küçükkurt'adır. 1973 yılında derneği kurarak başlattıkları süreci 1974 yılında Afyon Maliye Muhasebe Yüksekokulu'nun kurulmasıyla sonlandırmamış, Afyon Kocatepe Üniversitesi kuruluncaya kadar ve kurulduktan sonra da maddi ve sosyal desteklerini sürdürmüştür.

Özellikle Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi mezunu olması ve üniversitenin yönetiminde bulunan öğretim üyeleriyle yakın ilişkileri nedeniyle hem yüksekokulun hem de üniversitenin yönetimine gönüllü destek sağlamıştır. İkinci teşekkür, tüm yaşamı boyunca genelde eğitime ve özelde Afyon Kocatepe Üniversitesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne verdiği önemi maddi ve manevi destekleriyle gösteren Hulusi Diler'edir. Hulusi Diler Afyon Maliye Muhasebe Yüksekokulu'nun kuruluş sürecine ve sonraki 50 yılına şahitlik eden, hayattaki birkaç kişiden birisidir.

Yüksekokuldan Üniversiteye Yarım Asır Bu Kitapta

Afyonkarahisar'da yükseköğretim kurumları açılması konusundaki ilk desteğini ATSO Yōnetim Kurulu Başkanı olduğu dönemde haşhaş ekiminin yasaklanması sonrasında kendisini ziyaret eden Amerika Büyükelçiliği heyetine ‘Haşhaş Afyonkarahisar'ın geçim
kaynağıdır. Madem yasaklandı, o zaman Ortadoğu Teknik Üniversitesi gibi Afyonkarahisar'a da bir üniversite yapın’ diyerek göstermiştir.

1974 yılında Afyon Maliye Muhasebe Yüksekokulu'nun kurulması sürecinde Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi heyetine, okulun maddi ve mali ihtiyaçlarını karşılayacağına dair bir ‘150 bin liralık taahhüt senedi’ imzalamıştır. Okulun kurulmasından sonra her yardım kampanyasında ilk maddi destek sağlayanlardan birisi olmuştur.”

Yüksekokuldan Üniversiteye Yarım Asır Bu Kitapta

HAŞHAŞ YASAĞINDAN YÜKSEKOKUL GİRİŞİMİNE

Uluslararası baskılar dolayısıyla 1971 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla haşhaş ekiminin yasaklanması, haşhaşın yoğun olarak üretildiği Afyonkarahisar’da tepkilere neden olmuştu. O dönem Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olan Hulusi Diler’in şu cümleleri de kitapta yer alıyor:

“Haşhaş Afyonkarahisar'ın ekonomisinde çok önemliydi. Tohumları ezilerek kullanılır, yağı çıkarılır, küspesi hayvan yemi olarak kullanılır, sakızı ilaç sanayiine satılır, kapsülleri yakılır, sapları köylerde evlerin çatılarını kaplamak için kullanılırdı. Haşhaş ekiminin yasaklanması Afyonkarahisar ekonomisini olumsuz etkilemiştir. Ben kamuoyu oluşturmak için gazete çıkarıp dağıttırdım, Amerikan Büyükelçiliğine mektup yazdım.

Bu girişimlerim milletvekillerinin tepkisine yol açtı. Ardından Amerikan Büyükelçiliğinden ve Amerika'da ilaç şirketi sahibi olan senatörlerden oluşan bir heyet Afyonkarahisar'a geldi. Kamuoyu oluşturma girişimlerinden vazgeçmemiz halinde çeşitli yardımlarda bulunacaklarını söylediler.

Ben de o zaman Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin binalarını Amerikalılar yaptığı için, Afyonkarahisar'a bir üniversite yapın dedim. Üniversite Afyonkarahisar ekonomisi için çok büyük önem taşıyordu.”

Yüksekokuldan Üniversiteye Yarım Asır Bu Kitapta

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme