Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

“YÜCE DOSTA”

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed, Hicrî onbirinci yılın 12 Rebîulevvel pazartesi günü kuşluk vaktinde de Kelime-i Tevhid getirerek ve Rabbini kasıtla:”… Yüce dosta” diyerek Rabbine kavuştu. 63 Yaşında Vefat etti.
Vefat edeceği gün, Peygamberimiz sanki iyileşmişti. Müslümanlar Hz. Ebu Bekirin imamlığında sabah namazını kılıyorlardı. Peygamberimiz mescide açılan kapısını açtı. Onların namaz kılışlarını seyretti; yüzü aydınlandı. Tekrar odasına çekildi. Öğleye doğru ateşi tekrar yükseldi. Ateşini düşürmek için yanında bulunan kaptaki suya ellerini daldırıyor, yüzünü, boynunu ıslatıyordu. Bir taraftan da şöyle diyordu.
La ilahe illallah Ölümün de şiddetlisi var Allahım günahlarımı bağışla, bana merhamet et, beni yüce dosta kavuştur.
Kızı Fatıma çaresizlik için ağlıyordu. Peygamberimiz ona:
Üzülme kızım, baban bugünden sonra bir daha hiç acı ve üzüntü çekmeyecek dedi.
Peygamberimiz dilinden La ilah illallah cümlesini düşürmeyerek 13 Rebiulevvel 11 (8 Haziran 632) tarihinde Pazartesi günü vefat etti. Ölmeden önce son sözü: En Yüce Dosta! kelimeleri oldu.
Hz. Peygamber (asv), Veda Haccı’ndan Medine’ye döndükten sonra Üsame b. Zeyd komutasında bir orduyu Bizans üzerine sevketmeye niyetlendi ve genç komutanını çağırarak gerekli talimatı verdi. Ancak ordunun sefer hazırlıkları yapılırken Hz. Peygamber (asv)’in başlayan rahatsızlığı gün geçtikçe şiddetlendi ve O’nu bîtab bir şekilde yatağa düşürdü. Hastalığının ilk günlerinde namaz vakti olduğu zaman mescide çıkıp ashabına namaz kıldırıyordu. Ama 8 Rebîulevvel perşembe günü akşam üzeri geçirdiği bir baygınlıktan sonra o günün yatsı namazından itibaren imamlık, Hz. Peygamber (asv)’in emri ile Hz. Ebûbekir (ra)’e havale edildi. Hicrî on birinci yılın 12 Rebîulevvel pazartesi günü kuşluk vaktinde de Kelime-i Tevhid getirerek ve Rabbini kasıtla: “… Yüce dosta!” diyerek Rabbine kavuştu.
Hz. Peygamber (asv)’in cenazesinin hazırlanması, yıkanması, kefenlenmesi işlerini Hz. Ali (asv), Hz. Abbas, Abbas’ın oğlu Fazl, Üsame b. Zeyd gibi yakınları yerine getirdi.
Peygamberlerin vefat ettikleri yerde defnolunacaklarına dair Hz. Ebubekir (ra)in rivayet ettiği bir hadis dolayısıyla, Hz. Peygamber (asv)’in vefat ettiği Hz. Aişe (r.anha)’nin odasında bir kabir kazıldı. Bu arada Ashab-ı Kiram grup grup gelerek Rasul-ü Ekrem (asv) için cenaze namazı kıldılar. Oda küçük olduğundan küçük cemaatlar halinde kılınan cenaze namazı bir hayli uzun sürmüştü. Bu sebeple Hz. Peygamber (asv)’in naşı ancak çarşamba günü gece vakti kabre indirilebildi.
Yüce Allah cümlemizi şefaatine nail eylesin…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER