YOTA eğitimi ilk kez Afyon’da verildi

Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şubesi Afet Birimi’nin çalışmaları ile Sağlık Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma ve Uygulama Enstitüsü işbirliği ile kısa adı YOTA olan “Temel Afet Bilinci ve Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması” eğitimi ilk kez Afyonkarahisar’da verildi 19 -20 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen YOTA eğitimine 63 kişinin katıldığı öğrenildi. Sağlık Müdürü [&hellip]

YOTA eğitimi ilk kez Afyon'da verildi

Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şubesi Afet Birimi’nin çalışmaları ile Sağlık Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma ve Uygulama Enstitüsü işbirliği ile kısa adı YOTA olan “Temel Afet Bilinci ve Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması” eğitimi ilk kez Afyonkarahisar’da verildi

19 -20 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen YOTA eğitimine 63 kişinin katıldığı öğrenildi. Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, eğitim vermek üzere Afyonkarahisar’a gelen Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi’nde görevli, Boğaziçi Üniversitesi YOTA Eğitmenleri Hakan Evsen ve Hakan Kantemiz’e teşekkür etti. Eğitim sonrasında katılımcılara Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Karadağ ve Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Dinçer tarafından sertifikaları verildi.
BİNA SAĞLAMLIĞI YETERLİ DEĞİL
Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici konu ile ilgili yaptığı açıklamada, doğal afetlerin özelliklede depremin Türkiye gerçeği olduğuna değindi. Dr. Yemenici; “Doğal afetleri önlemek mümkün değildir. Ama alınacak tedbirlerle afetin zararlarını azaltmak mümkündür. İlimizin coğrafî konumu dolayısıyla sağlık tesislerinin yapısal güvenliğiyle beraber yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması amacıyla da sağlık personelimize yönelik YOTA eğitimini düzenledik. YOTA sağlık hizmeti sunan binalar için önem arzetmektedir. Çünkü sağlık alanında yapılan yatırımın yüzde 15’ni yapısal unsurlar, geriye kalan yüzde 85’lik kısmını da yapısal olmayan unsurlar oluşturmaktadır. Dolayısıyla tek başına binaların sağlam olması tek başına yeterli olmamaktadır. Yapısal olmayan unsurlar için gerekli tedbirlerin alınması sağlık hizmetinin sürdürülebilirliği açısından önem arz ediyor.” dedi.
EĞİTİMLER DEVAM EDECEK
1999 Marmara Depreminden 1.500.000 kişi etkilendiğini, yıkılan binaların yüzde 5’nin sadece yapısal kaynaklı olduğunu ifade eden Dr. Necip Yemenici şöyle konuştu: “Marmara depremindeki yaralanmaların yüzde 50’si, ölümlerin ise yüzde 3’ü yapısal olmayan unsurlardan kaynaklanmıştır. Bu eğitimlerle öncelikli olarak deprem vb afetlerde sağlık hizmetlerinin devamı açısından oluşabilecek yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması ve zarar görebilirliğin en aza indirgenmesi amaçlanmaktadır. Bu eğitim Sağlık Bakanlığı Hastaneleri ve İl Sağlık Müdürlüklerine verilen eğitimlerin ilki olması dolayısıyla da büyük önem taşımaktadır. İl Sağlık Müdürlüğümüz koordinasyonunda yapılmakta olan İl Sağlık Afet Planı ve Hastane Afet Planlarıyla vatandaşlarımıza afetlerde de artacak sağlık hizmet ihtiyacının en üst düzeyde karşılanmasını hedefliyoruz. Afetlerde sağlık hizmetleri ile ilgili eğitimlerimizi 2013 yılı içerisinde de yoğunlukla devam ettireceğiz.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme