Yönetmelik, sigorta sektörüne yön verecek

Afyonkarahisar’ı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde kurulan Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi’nde temsil eden Bekir Özerdem, Sektör Meclisi’nde sigortacılığı ilgilendiren bir yönetmelik taslağının ele alındığını söyledi. Özerdem, bu yönetmelik taslağının geçmesi halinde acentelerin birçok avantaj sağlanacağını kaydetti Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde sigorta sektörüne yön vermek amacıyla kurulan Sigorta Acenteleri Sekter Meclisi’nde Sigorta Acenteleri [&hellip]

Yönetmelik, sigorta sektörüne yön verecek

Afyonkarahisar’ı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde kurulan Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi’nde temsil eden Bekir Özerdem, Sektör Meclisi’nde sigortacılığı ilgilendiren bir yönetmelik taslağının ele alındığını söyledi. Özerdem, bu yönetmelik taslağının geçmesi halinde acentelerin birçok avantaj sağlanacağını kaydetti

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde sigorta sektörüne yön vermek amacıyla kurulan Sigorta Acenteleri Sekter Meclisi’nde Sigorta Acenteleri Taslak Yönetmeliği görüşüldü. Afyonkarahisar’ı Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi’nde temsil eden Özerdem Sigorta Acentesi yetkilisi Bekir Özerdem, Yönetmelik hakkında bilgi verdi. Özerdem, “Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi tarafından Ankara’da Yönetim Kurulu ve Sektör Meclisi üyeleriyle Sigorta Acenteleri Taslak Yönetmeliği görüşmeleri yapıldı. Şu an itibariyle taslak genel anlamda bir şekle şemale girdi, rötüşlar yapılıyor. 5684 sayılı yasa çıktıktan sonra sigortacılık mesleği ulusal anlamda iyi bir statü kazandı, bu kazanım da takdirle karşılandı. Bu taslakta da yaklaşık 30’a yakın madde var. Hazine Müsteşarlığı tarafından ilgili Bakanlık’a sunulacak ve etkili olacaktır” dedi.
Acenteler mağdur olmayacak
Yönetmeliğin en önemli kısmının portföy düzenlemesi olduğuna dikkat çeken Özerdem, “Sigorta acentelerinin şu andaki taslaktaki en iç açıcı bölümü. Portföy tazminatının da bu taslakta yer almasıdır. Portföy, sigorta acentesinin sene sonuna kadar yapmış olduğu üretimin tamamı. Bu üretimin içerisinde tüm sigorta branşlarındaki dağılımların genel tutarı bulunuyor. Acentelerin, farklı zamanlarda iflas etmeleri, ölmeleri, bir şekilde işten çekilmeleri anında bu portföyleri bir şekilde bitiyor. Bu taslakta bu portföyü bazı şartlara uyması halinde koruma garantisi var. Bu taslak, portföyün dağılmasına müsaade etmiyor. Sigorta acentesinin mağdur edilmemesini bu portföy tazminatı sağlıyor. Bu büyük acenteler için önemli bir avantaj” diye konuştu.
Önüne gelen
acentecilik yapamayacak
Sigortacılık Kanunu’nun çıkması, Sigorta Sektör Meclisi’nin kurulması gibi girişimlerle artık her önüne gelenin sigorta acentesi açması döneminin geride kaldığını belirten Özerdem, Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’nin de bu doğrultuda bir düzenleme olduğunu kaydetti. Özerdem, “Sigorta şirketleri, Hazine Müsteşarlığı, sigorta acenteleri, İcra Komitesi, SEGEM, TOBB çerçevesi içinde yapılması gerekenlerin elbirliğiyle yapılmasını amaçlayan, olması gerekeni sağlamayı amaçlayan bir taslak. Zaten belirli bir düzenleme var. Tabiri caizse önüne gelen sigorta acenteliği yapamıyor. Sigorta acenteliği yapan insanlar, ek olarak başka hiçbir iş yapamıyor. Sadece sigorta acentesi isen sigorta acenteliği yapabiliyorsunuz. Bu durumu daha da güçlendirecek düzenlemeler var. Genel anlamda bakıldığı zaman bu konuda uzmanlaşan kişilerin sigortacılık acenteliği yürütmesini sağlamak. Konusunda söz sahibi olanlar ayakta kalmaya devam edecek.
Önüne gelen sigorta acentesi olamayacak” ifadelerini kullandı.
Altyapı ve birikim vurgusu
Özerdem, sigorta acenteliği için aranacak şartları ise şöyle sıraladı:
“4 yıllık yüksekokul Ya da 2 yıllık sigortacılıkla ilgili yüksekokuldan mezun olunması, teknik personel ünvanının taşınması, acentenin faaliyetleri için teknik, idari altyapı ile insan kaynakları bakımından yeterli olması. Sigortacılıkla ilgili kurum ve kuruluşların meslekle ilgili bölümlerinden en az iki yıl mesleki deneyime sahip olması. Bunlar gerçek kişi acenteleri için gerekli olan donanımların bazıları. Tüzel kişi acenteleri için de önemli maddelerden bir tanesi acentedeki faaliyetler için altyapı açısından hazır olması gerekiyor. Eskiden acente olabilmek için ödenmiş sermayeden mal varlığı gereği yok idi. Ama şimdi sermaye ve mal varlığının mutlaka en az 25 bin lira olması gerekiyor.”
Talep gelirse Afyon’da
toplantı yapılabilir
Öte yandan Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi’nin Afyonkarahisar’da daha önce bir toplantı gerçekleştirdiğini belirten Bekir Özerdem, ciddi bir talep gelmesi hâlinde kapsamlı bir toplantı yapılabileceğini belirtti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme