Yolk Kesesi Nedir Ne İşe Yarar?
Yolk kesesi, embriyonun gelişimi sırasında besin ihtiyaçlarını karşılayan ve özellikle kuşlar, sürüngenler ile bazı memelilerde görülen hayati bir yapıdır. Embriyoyu destekleyen bu kesecik, doğum ya da yumurtadan çıkış öncesi kritik rol üstlenir.
Hamilelik sürecinde kadın vücudunda birçok değişiklik meydana gelir. Bu dönemde aynı zamanda birçok yapı sıfırdan oluşum sürecine girer. Bu süreçte meydana gelen önemli değişimlerden birisi de yolk kesesidir. Yolk kesesi ya da yolk sacı olarak farklı terimlerde de kullanılmaktadır. Ancak uzmanlara göre yolk kesesi ile yolk sacı arasında bir fark yoktur. Her iki terim de aynı şeyi ifade etmektedir. Bu yapı bebeğin erken dönemdeki kan hücrelerinin oluşumunda rol oynamaktadır.
YOLK KESESİ NE İŞE YARAR?
Yolk kesesi, hamileliğin ilk haftalarında bebeğin gelişimi hakkında bilgi veren en erken yapılardan birisidir. Hamileliğin yedinci haftasında embriyo, gebelik kesesi içerisine yerleşir. Bu dönemde dış etkenlerden korunması adına embriyo, sıvı ile çevrelenir ve korumaya alınır. Embriyo bu süreçte c harfi şeklini alır. Bu dönemde yolk kesesi de oluşuma başlar. Bebeğin kan hücrelerinin oluşumunda etkili olduğu bilinmektedir.
YOLK KESESİ NE ZAMAN OLUŞUR?
Hamilelik sürecinde bazı anne adayları süreci rahat geçirirken, bazıları çeşitli sorunlarla karşılaşabilir. Bu nedenle gebelik kontrolleri büyük önem taşır. Özellikle yolk kesesinin takibi gebeliğin sağlıklı ilerleyip ilerlemediğini değerlendirmede önemli bir rol oynamaktadır.
Gebelik tespiti için en net yöntemlerden birisi kan testi ile yapılan ölçümlerdir. Kanda bakılan beta değeri gebeliğin varlığını ve ilerleyişini belirlemek için kritik rol oynar.