Yol yatırımının maliyeti 30 milyon lirayı bulacak
Afyonkarahisar Belediyesi Fen İşleri Müdürü Hüseyin Öztürk, Belediye olarak 2012 yılının sonuna kadar yolların iyileştirilmesi için yeni asfalt serimi, satih kaplama ve beton parke uygulaması yapacaklarını söyledi. Öztürk, bu işlemlerin toplam maliyetinin yaklaşık 30 milyon lira tutacağını vurguladı Ağır şartlarda geçirilen kışın ardından yollarda iyileştirme çalışması yürüten Afyonkarahisar Belediyesi, 2012 yılı sonuna kadar yeni asfalt [&hellip]
Afyonkarahisar Belediyesi Fen İşleri Müdürü Hüseyin Öztürk, Belediye olarak 2012 yılının sonuna kadar yolların iyileştirilmesi için yeni asfalt serimi, satih kaplama ve beton parke uygulaması yapacaklarını söyledi. Öztürk, bu işlemlerin toplam maliyetinin yaklaşık 30 milyon lira tutacağını vurguladı
Ağır şartlarda geçirilen kışın ardından yollarda iyileştirme çalışması yürüten Afyonkarahisar Belediyesi, 2012 yılı sonuna kadar yeni asfalt serimi, satih kaplama ve beton parke yöntemleriyle, yol konusundaki şikayetlerin yüzde 80’ini gidermeyi hedefliyor. Bu çalışmanın toplam maliyeti ise 30 milyon liraya yaklaşacak.
4 EKİP ÇALIŞIYOR
Afyonkarahisar Belediyesi Fen İşleri Müdürü Hüseyin Öztürk, yol iyileştirme çalışmaları kapsamında 4 ayrı ekibin görev aldığını belirterek bu ekiplerin çalışmalarını ara vermeden sürdürdüğüne dikkat çekti. Öztürk, “1 buçuk iki aydır, ürettiğimiz asfalt 38 bin ton civarında. Bu asfaltı hem finişerli biçimde kullandık, hem de geçen yıldan beri oluşan şikayetleri ortadan kaldırmak için geçici de olsa kısmi tamirlere devam ediyoruz. Ara vermeden çalışıyoruz. İki ekip halinde tamir çalışmaları devam ediyor, bu çalışma özellikle etraf mahallelerde yürütülüyor. 2 tamir ekibi, bir finişerli döküm ekibi var. 4’üncü ekip olarak da grayder ile serim ekibi çalışıyor” dedi.
150 BİN TON ASFALT
2012 sonuna kadar 150 bin ton asfalt üretmeyi ve üretilen asfaltı tüketmeyi amaçladıklarını kaydeden Öztürk, “Bu seneki hedefimiz asfaltta en az 150 bin ton asfaltı hem üretmek, hem tüketmek. Finişerle asfalt döktügümüz yerlerde 1 ton asfalt aşağı-yukarı 4 buçuk metrekare-5 metrekare civarında yapılıyor. Grayderle serimlerde bu 12-13 metrekareye kadar çıkabiliyor. Doğalgaz firmasının çalışacağını düşündüğümüz bölgelerde grayderle, daha ince, şimdilik kullanılabilir bir asfalt seriyoruz. Yatırım bittikten sonra bunu alt temel olarak kullanacağız, üzerine finişerle asfalt sereceğiz” diye konuştu.
ASFALTIN MALİYETİ
20 MİLYON LİRA
Altyapısı bitmiş yollarda çalışmaların farklı şekilde ilerlediğine dikkat çeken Öztürk, “Altyapısı bitmiş yerlerde sıkıştırılmış haliyle 7 santim civarında asfalt döküyoruz. 8 buçuk santim civarında atılıyor, sıkıştırıldıktan sonra 7 santim dolaylarında asfalt elde ediyoruz. 2012’de en az 150 bin ton asfalt yapacağız. Bunun maliyeti, serim işçiliği ile birlikte 20 milyon lira civarında. Bu ciddi bir meblağ. Bu çalışma devam edecek. Ankara yolundan, karayolları ağının bittiği yerden itibaren frize ile kazımaya başlayacağız. Orada trafiği tek yöne düşüreceğiz. Orada asfalt dökme çalışmasına başlayacağız. Bu, öncelikli olarak Jandarma Kavşağı’na kadar gelecek” ifadelerini kullandı.
BETON PARKE DE DÖŞENİYOR
Afyonkarahisar’ın yolları için toplam 500 bin ton asfalta ihtiyaç duyduklarını hatırlatan Öztürk, asfaltın yanı sıra beton parke döşeme yöntemiyle de yolların iyileştirileceğini vurguladı. Öztürk, şöyle devam etti:
“Yolların iyileştirilmesi ihtiyacını tamamen asfaltla karşılamıyoruz. İhale yöntemiyle beton parke yaptığımız pek çok yer var. Beton parke olarak ihalesini yaptığımız ve hâlâ çalışmaların devam ettiği Hattat Karahisari Mahallesi, Sahipata, İkinci Küçük Sanayi, Kasımpaşa Mahallesi, Dumlupınar İkinci Cadde, Veysel Karani Mahalleleri’nde şu anda müteahhit firmaların çalışmaları devam ediyor. Bunların toplam metrakere ölçümü 238 bin metrekare. Parke döşeme işi, biraz daha zaman alıyor.”
“SIKINTILARIN ÇOĞU AŞILACAK”
Vatandaşın kışın sıkıntı çektiğini, bu durumun farkında olduklarını kaydeden Öztürk, 2012’de yürütelecek çalışmalarla sıkıntıların büyük oranda aşılacağının altını çizdi. Öztürk, “2012 yılında hedeflerimizi yerine getirirsek vatandaşın şikayetinin yüzde 80’inini gidereceğimizi düşünüyorum. Bu sık��ntının bir kısmı satih kaplama ile, bir kısmı yeni asfalt ile, bir kısmı da beton parke ile giderilecek. Parkenin toplam maliyeti, genel ihale tenzilatlarını dikkate alarak söylüyorum: Ortalama bir metrakare parke 15 lira. Toplamda 7-7 buçuk milyon maliyet çıkıyor. Satih kaplama, beton parke ve asfalt olarak 2012 hedefinin maliyeti 30 milyon liraya yaklaşıyor” dedi. (Kocatepe)
Eleştirilere açıklık getirdi
Afyonkarahisar Belediyesi Fen İşleri Müdürü Hüseyin Öztürk, vatandaşların yol yapımı sırasında yönelttiği eleştirilere saygı duyduğunu belirtti. Öztürk, eleştirilen konulara açıklık getirdi
Afyonkarahisar Belediyesi Fen İşleri Müdürü Hüseyin Öztürk, yol iyileştirme çalışmaları sırasında vatandaşların bazı eleştiriler yönelttiğini, eleştirilere saygı duyduğunu söyledi. Öztürk, eleştiri konuları hakkında şu açıklamaları yaptı:
-“Yollar balık sırtı yapılmıyor” eleştirisi: “Yağmur suyu olan yerlerde mevcut menfezlerimiz var. Yolun eğimini menfezlere gelecek şekilde ayarlıyarak döküyoruz. Yolun geniş olduğu, yolun sağ ve solunda menfezlerin olduğu yerlerde balık sırtı olarak çalışıyoruz.Ama yol ortalarında refüj olan yerlerde su toplama noktalarımız var, Yeşilyol ve Ambaryolu’nda olduğu gibi. Yüzde 2’lik bir eğim vererek, suyun toplama noktasına gitmesini sağlıyoruz. Örneğin Ankara yoluyla ilgili Kanalizasyon Servisi’ndeki arkadaşlarımız şu anda yağmur hattı ihalesine çıktılar. Ankara yolunun yağmur hattını döşeyecekler. Biz, yağmur hattına eğim vererek asfaltı sereceğiz.”
-“Yağmur sularının tahliyesi için oluklar yok” eleştirisi: “Suların tahliyesi için oluklar da yapılabilir. Yol kenarına su olukları yaparak suları menfeze taşıyabiliriz. 20 santimetrelik bir su oluğu ile, yağmur kanalı ile bütün sorunu çözmüş olamazsınız. Yoldaki eğimin, suyu o kanala taşımış olması gerekiyor. Özellikle Atatürk ve İnönü Caddeleri’nde bu uygulamayı yapmayı düşünüyoruz.”
-“Yollar yapılırken, bekletiliyor. Ortalık toz-toprak oluyor” eleştirisi: “Kazdığımız yollardaki çalışmaların tamamında daha önceki yıllarda altyapı çalışmaları tamamlanmış, geçen sene sonunda kapanmış bazı yerler var. Bunu ancak üstte, kurumuş yolu gördükten sonra altta daha önceki dolgu malzemesinin olduğunu, bu nedenle oynama olduğunu görüyoruz. Yol üzerinde kazıma yaparken her ne kadar 15-20, hatta 30 santimetre alsak da o noktalara geldiğimizde o oynayan yerleri de boşaltıyoruz. Oralara yeniden dolgu yapıyoruz. Burayı trafiğin akışına bırakarak bir müddet yolun oturmasını bekliyoruz. Bunu başka türlü de yaparız. Bunu doğrudan alt temelden alarak, finişerle üst temel malzemesini dökerek, tekrar finişerle asfaltı geçerek yapabiliriz. Ama bu, şu an yaptığımız çalışmanın en az iki katı kadar daha zaman anlamına geliyor. Zamanla yarışıyoruz. Bu sırada da vatandaşın en az mağdur olacağı yöntemi kullanmak istiyoruz. Kalite değerlendirmesi yapıyoruz. 30 senelik de bir yol yapabilirsiniz, bazı şeylerden fedakarlık ederek 25 sene de aynı yolu kullanabilirsiniz. 5 yıl da ortalama konforla o yolu kullanabilirsiniz.” (Kocatepe)
“3 yıldır sezonu kapatmıyoruz”
Afyonkarahisar Belediyesi Fen İşleri Müdürü Hüseyin Öztürk, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın seçilmesinden bu yana çalışmaların yoğunlaştığını söyledi. Öztürk, “Ben yıllardır Belediye’de görev yapıyorum. Mayıs dolaylarında çalışma sezonunu açardık, sonbaharla birlikte sezonu kapatırdık. Sayın Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’la birlikte 3 yıldır sezonu kapatmıyoruz” dedi. (Kocatepe)