Yol ve asfalt sorununu 3 yılda bitireceğiz
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, mahalle muhtarları ile bir araya geldi Başkan Yardımcıları ve Birim Müdürleri’nin de katıldığı toplantıda muhtarların talep, öneri ve sorunlarını dinleyen Başkan Çoban, “Yaptığımız hizmetlerde hiçbir mahalle ya da muhtara ayrıcalık yapmıyoruz. Taleplerinizi, endişelerinizi hatta eleştirilerinizi açıkça dile getirebilirsiniz. Biz her şeyi açık açık konuşmaktan asla gocunmayız. Bizim için iyi veya kötü [&hellip]
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, mahalle muhtarları ile bir araya geldi
Başkan Yardımcıları ve Birim Müdürleri’nin de katıldığı toplantıda muhtarların talep, öneri ve sorunlarını dinleyen Başkan Çoban, “Yaptığımız hizmetlerde hiçbir mahalle ya da muhtara ayrıcalık yapmıyoruz. Taleplerinizi, endişelerinizi hatta eleştirilerinizi açıkça dile getirebilirsiniz. Biz her şeyi açık açık konuşmaktan asla gocunmayız. Bizim için iyi veya kötü muhtar yoktur. Çünkü bu makam kin ve düşmanlık makamı değildir” dedi. Tüm muhtarların söz alarak düşüncelerini açıkça dile getirdiği toplantıda Başkan Yardımcılarına ve Birim Müdürlerine talimat veren Başkan Çoban, mahallelerin sorunlarının imkanlar ölçüsünde sırasıyla çözüme kavuşturulacağını ifade etti.
3 yılda yol ve asfalt sorunu kalmayacak
Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, ilk olarak alt ve üst yapı çalışmaları hakkında muhtarlarını bilgilendiren Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 2 yıl içinde 18 mahallenin içme suyu, kanalizasyon, yol ve kaldırım sorununun çözüldüğünü ifade etti. Görev süresi doluncaya kadar mahallelerimizde yol ve asfalt problemi kalmayacağının taahhüdünü veren Başkan Çoban, “3 yıl içinde mahallelerimizde yol ve asfalt problemi bırakmayacağız. Kendimizi ona göre hazırlıyoruz. Çalışmalarımızı hem merkez mahallelerimizde hem de merkez dışında kalan mahallelerimizde yapıyoruz. Şu anda içme suyu değiştirilmiş, kanalizasyon sorunları çözülmüş, yolları yapılmış 18 mahallemiz var. Biz göreve geldiğimizde sadece Mecidiye’nin üç sokağı yapılmıştı. 2 yılda 18 mahallenin tamamı bitirdik. İnşallah bu yıl Örnekevler, Dumlupınar ve Dervişpaşa Mahallelerine gireceğiz. Bu yıl içinde alt ve üst yapısını tamamladığımız mahalle sayısını 27’ye çıkarmayı planlıyoruz. Sırasıyla tüm mahallelerimizin sorunlarını çözeceğiz. Hepsini aynı yıl içinde yapmamız mümkün değil. O yüzden bu konuda sizlerden de sabır bekliyorum” dedi.
Asfalt şantiyesinin kapasitesi
80 tondan 280 tona çıkıyor
Yapılan asfaltların yanı sıra asfalt şantiyesinin de baştan sona yenilendiğini hatırlatan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, asfalt şantiyesinin kapasitesinin 80 tondan 280 tona çıkarılacağını ifade etti. Başkan Çoban, “Göreve geldiğimizde asfalt konusunda bazı sıkıntılarımız vardı. Asfalt şantiyemizdeki tüm makineleri yeniledik. 1988 model bir finişerle hizmet vermeye çalışırken, hemen iki tane finişer aldık. Bu seferde mevcut asfalt plentimizin kapasitesi yetersiz gelmeye başladı. Şu anki asfalt plentimiz saatte 80 ton asfalt üretebiliyor ve bu da yetersiz geliyor. 7 Mart’ta yapacağımız ihale ile saatte 200 ton kapasiteli bir asfalt plenti alacağız. Asfalt plentimizin maliyeti kırıcı ile birlikte yaklaşık 3 Milyon lira. Biz bu yatırımı yaptıktan sonra en az 50 yıl ilimizde asfalt plenti sorunu kalmayacak. Asfalt şantiyemizin kapasitesi saatte 80 tondan 280 tona çıkacak ve artık asfalt konusunda sıkıntı yaşamayacağız” diye konuştu.
Sit alanlarında kolaya kaçmadık,
mücadele ettik ve izni aldık
Alt ve üst yapı çalışmalarında Kentsel Sit Alanı içinde yer alan mahallelerde bazı sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Başkan Çoban, kolaya kaçmayıp bunları da çözüme kavuşturduklarını dile getirdi. Bu mahallelerdeki yollarında yapılacağının altını çizen Burhanettin Çoban şöyle konuştu; “Kentsel Sit Alanı içinde yer alan mahallelerimizden gerek muhtar arkadaşlarımız gerekse de vatandaşlarımız gelerek ‘bizim mahallelerimizde de bu çalışmalar yapılsın’ şeklinde müracaatta bulundular. Fakat Eskişehir Kültür Varlıkları Koruma Kurulu bu mahallelerde çalışmaya izin vermiyor. Sit alanı içinde olan mahallelerimizin yolları için kolaycılığa kaçıp, Eskişehir Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan gelen yazıyı sizlere göstermedik. Kurul bize ‘bu mahallelerde yol ve kaldırım taşlarını yapamazsınız’ dedi. Biz alternatif üretmek için. Bazalt ocağı bulduk ve burada taşları ebatlar şeklinde kestirerek 50 metrelik yer döşedik, bunu Kurula göstererek izin aldık. Yoksa işin kolayına kaçıp, muhtara ‘bakın bu Kurul’un yazısı izin vermiyorlar’ diyebilirdik. Bizim amacımız işten kaçmak değil, nerede ne sorun varsa o soruna çözüm üretmek.”
Bu konuda hazırlıkların yapıldığını ve bir bazalt fabrikası kurulacağını ifade eden Başkan, 3 yıl içinde Kentsel Sit Alanı içinde yer alan ve 100 bin metrekarelik alanı kapsayan tüm mahallelerin yollarının yapılacağını söyledi.
Popülist yaklaşmıyor,
yer altına da yatırım yapıyoruz
Yer altına yapılan yatırımların görünmediğini aktaran Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, yer altı yatırımına da Milyonlarca lira harcandığını ifade etti. Başkan Çoban, “Yer altına yapılan yatırımları kimse görmez. Mesela sadece Dumlupınar Mahallesi’nin alt yapısına yaklaşık 1 Milyon lira para harcadık. Bunu kimse görmüyor. O para ile 10 tane park yapılır. O zaman ‘sağ olsun 10 tane park yaptı’ derler. Halbuki vatandaşımız yer altında 50 yıllık borulardan su içiyor. Biz burada popülist yaklaşarak sadece görünecek hizmetler yapmıyoruz. Vatandaşlarımızın sağlığı için yer altına mil-yonlarca lira yatırım yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Çalışma olan mahallelerde anlayış bekliyoruz
Şuana kadar pek çok mahalleye alt ve üst yapı hizmeti götürüldüğünü anlatan Başkan Çoban, çalışma yapılan mahallelerde de vatandaşlardan anlayış beklendiğini dile getirdi. Belediye Başkanı Çoban, “Bazı mahallelerimizde muhtarlar daha işin başladığı gün çok toz, toprak oluyor diye bize şikayete geldi. Alt yapı hizmetlerinde toz toprak mutlaka olacak. 40-50 yıldır hizmet gitmeyen mahallelere hizmet götürüyoruz. Şikayet konusu ‘yollar bozuluyor, toz toprak oluyor’ şeklinde. Burada ben muhtarlarımızdan ve mahalle sakinlerimizden anlayış bekliyorum. Bu hizmetler yapılırken bunlar mecburen yaşanıyor. Dünyanın her yerinde bu böyledir. Alt yapısı değişen mahallenin bir süreliğine yolunun bozulmaması mümkün değildir.
Çocuklarımızın geleceği önemli
Seçim öncesi verdiği vaatler arasında yer alan Bilgi Evleri projesinde gelinen aşamayı da değerlendiren Başkan Burhanettin Çoban şunları söyledi; “Park, bahçe, yol, kaldırım ne kadar önemliyse çocuklarımızın geleceği çok daha önemli. Bugün bende bir çok yerde karşılaşıyorum. Maalesef dershaneye gidemeyen pek çok çocuğumuz var. Biz bu sorunu ortadan kaldırmak için seçim öncesi vaatlerimizden olan Bilgi Evleri projemizi hayata geçirdik. İlkini Karaman Mahallesi’nde açtığımız Bilgi Evi büyük ilgi gördü. İkincisini ise İkinci Belediye Şehir Çarşısı’nda yer alan binamızda açacağız. Üçüncüsünü Hürriyet İlköğretim Okulu’nun bahçesinde yapacağız. Projesi hazır, şu anda ihale hazırlıkları başladı. Oraya çok kapsamlı bir Bilgi Evi yapacağız. Dördüncüsünü Harbiş Pazar yerinin bulunduğu alanda yer alan binada açacağız. Beşincisini Karşıyaka Mahallesi’nde yapacağız, altıncısını Uydukent’te ve yedincisini ise Sahipata Mahallesi’nde açacağız. Dolayısıyla 7 ayrı bölgede çocuklarımıza dershane imkanı sağlayacağız. Çocuklarımız bilgisayarı olan, projeksiyon cihazı olan, akıllı tahtası olan modern sınıflarda dershane eğitimi alacaklar. Konu çalışma kitaplarından yaprak testlere kadar normal bir dershanede ne eğitim veriliyorsa aynı eğitimi çocuklarımıza vereceğiz. Ayrıca burada eğitim alıp da başarılı olan öğrencilerimize de bir takım vaatlerde bulunacağız. Biraz aşk, şevk gelsin diye onları da bu sayede teşvik edeceğiz” dedi.
Doğalgaz konusuna açıklık getirdi
Bazı muhtarlardan gelen doğalgaz talepleri konusuna da açıklık getiren Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, doğalgaz şirketinin hattını belirli bir plan dahilinde döşediğini, Belediye’nin bu konuda herhangi bir yaptırımının söz konusu olmadığını anlattı. Başkan, “İlimize doğalgaz iki yıl önce geldi. Sözleşmeye göre 5 yıl içinde bütün şehrin tamamlanması gerekiyor. 3 yıl içinde bütün mahallelere girecekti. Fakat sözleşmedeki süresi 2 yıl uzatıldı. Şu anda 5 yıl içinde şehrin tüm mahallelerine hattını ulaştırmak zorunda. Bizim doğalgaz şirketine herhangi bir yaptırımımız söz konusu değil. Yani şu mahalleye önce gir deme şansımız yok. Sadece rica ederek talepte bulana-biliyoruz. Bir de şu var doğalgaz giren mahallelerimizin bir çoğunda hala kömür kullanılıyor. En merkezi Karaman Mahallesi’nde bile hem doğalgaz hem de Afjet olmasına rağmen hala kömür kullanan apartmanlar var” diye konuştu.
Muhtarlara bilgisayar sözü
Toplantıda birde muhtarlara bilgisayar sözü veren Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 40 adet bilgisayar siparişinin verildiğini açıkladı. Başkan Çoban, “Afyonkarahisar’da 81 mahallemiz var. Bazı mahalleleri-miz çok küçük bazı mahallelerimiz büyük. Büyük mahallelerimize bir bilgisayar, çok küçük ve yakın olan mahallelerimize ortak kullanabilecekleri bir bilgisayar vereceğiz. 40 tane bilgisayar siparişini verdik. İnşallah en kısa sürede bu bilgisayarları dağıtacağız. Ayrıca Bilgi Evi oluşturduğumuz yerlerde Muhtar Odası’da yapı-yoruz. Örneğin Harbiş’te, Uydukent’te yapıyoruz. Yine Karşıyaka Mahallesi’nde böyle bir yapı oluşturacağız” dedi. Başkan Çoban konuşmasının son bölümünde toplantıya katılan muhtarlara teşekkür ederek; “Kapımız, yüreğimiz, gönlümüz sizlere her zaman açık. Tüm Belediye arkadaşlarımızla beraber sizlere hizmet etmek için buradayız” diye sözlerini tamamlandı. Toplantıda tüm muhtarlar sırasıyla söz alarak mahallesinde bulunan eksiklikleri ve sorunları dile getirdi. Başkan Çoban, muhtarların tüm sorularına tek tek yanıt vererek, imkanlar ölçüsünde tüm sorunların çözüleceğinin altını çizdi. Toplantı sonunda Türkiye Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Süleyman Akagündüz, Başkan Çoban’a böyle bir toplantıyı organize ederek muhtarları dinlediği için teşekkür plaketi takdim etti.