Yol ücreti 1 lira mı, 1 buçuk lira mı?

Afyonkarahisar’a bağlı Nuribey Beldesi’nde, belde ile Afyonkarahisar arasında yolcu taşımacılığı yaparak geçimini sürdüren araç sahipleri, zor günler geçiriyor. Nuribey Taşımacılık’ın sahibi Ali Derin, belde belediyesinin haksız rekabet uyguladığını, bu nedenle yolcu alamadıklarını söyledi. Nuribey Belediye Başkanı Hazım Kaya ise, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın tarifelerine göre yolcu taşıdıklarını bildirdi Afyonkarahisar’a bağlı Nuribey’de yolcu taşımacılığı yapan [&hellip]

Yol ücreti 1 lira mı, 1 buçuk lira mı?

Afyonkarahisar’a bağlı Nuribey Beldesi’nde, belde ile Afyonkarahisar arasında yolcu taşımacılığı yaparak geçimini sürdüren araç sahipleri, zor günler geçiriyor. Nuribey Taşımacılık’ın sahibi Ali Derin, belde belediyesinin haksız rekabet uyguladığını, bu nedenle yolcu alamadıklarını söyledi. Nuribey Belediye Başkanı Hazım Kaya ise, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın tarifelerine göre yolcu taşıdıklarını bildirdi

Afyonkarahisar’a bağlı Nuribey’de yolcu taşımacılığı yapan Nuribey Taşımacılık’ın 7 üyesi, geçim sıkıntısıyla karşı karşıya. Beldeden Afyon’a ulaşımı sağlayan ve 7 araca sahip olan Nuribey Taşımacılık’ın yanı sıra Nuribey Belediyesi’nin de 3 araçla hizmet vermeye başlaması, fiyatlara yansıdı. Yolcu taşıma ücretleri düştü, bu durumdan vatandaş memnun oldu. Ancak bu sefer rekabet koşullarına uyulmaması sorunu gündeme geldi. Nuribey Taşımacılık’ın sahibi Ali Derin, 2012’nin Şubat ayının sonundan bu yana “haksız rekabet” nedeniyle mağdur olduklarını söyledi. Derin, “Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın belirlediği fiyatlara göre Nuribey-Afyonkarahisar arasında 2 liraya yolcu taşıyabiliyoruz. Ancak Bakanlık, yüzde 30 indirim yapma hakkı tanıdı. Bu nedenle 1 lira 40 kuruşa yolcu taşıdığımızda herhangi bir ceza almadan taşımacılık yapabiliyoruz. Ancak kısa süre önce Nuribey Belediyesi ile anlaşma yapıp 1 liraya yolcu taşımaya karar verdik. Yolcu tarifesine uyulmadığı için hem Belediye’nin araçlarına hem de araçlarımıza ceza kesildi. yolcu tarifelerine uymamanın cezası 679 lira. Biz taşıma ücretimizi 1 lira 40 kuruşa çıkardık. Fakat Belediye hâlâ 1 liraya yolcu getirip götürüyor” dedi.
“1 lira alınıp 1,5 lira
kesiliyor” iddiası
Belediye’ye bağlı 3 ulaşım aracının ceza yemeye devam ettiğini kaydeden Ali Derin, “Biz, sabah 6.45’te araçlarımızı yoluculuğa hazır hâle getiriyoruz. Ama diğer araçlar 1 liraya taşıdığı için bizim araçlarımıza kimse binmiyor. Biz 1 kişi bile olsa Afyon’a doğru hareket ediyoruz.” diye konuştu.
Rekabet Kurumu’na başvurdular
Beldedeki haksız rekabeti gündeme getirmek ve sonlandırmak istediklerini kaydeden Ali Derin, “Biz bu konuda yetkililere başvurduk. Rekabet Kurumu’na da başvurduk. Rekabet Kurumu’ndan netice bekliyoruz. 1 lira 50 kuruşa yolcu taşıdığımızda bile asgari ücretlinin parası kadar ancak para alabiliyorduk. Hat bize ait, plaka bize ait ama geçinmekte zorlanıyorduk. Belediye, 1 liraya taşıyınca hiçbir şekilde yolcu taşıyamaz olduk” ifadelerini kullandı.

“Bakanlık tarifelerine uyuyoruz”

Nuribey Belediye Başkanı Hazım Kaya, “haksız rekabet” iddiasının doğruyu yansıtmadığını savundu. Kaya, Belediye ile Nuribey Taşımacılık arasında “yolcunun 1 liraya taşınması” konusunda anlaşmaya varıldığını, ancak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Antalya’daki Bölge Müdürlüğü’nden ikaz geldiğini söyledi. Kaya, “Bakanlığın Bölge Müdürlüğü’nden ikaz gelince biz de normal fiyatlarda yolcu taşımaya başladık. Biletleri daha önce bastırmıştık. Elimizde kalan biletleri yolculara bir tam, bir öğrenci şeklinde veriyoruz” dedi.

Önce ret, sonra kabul

Nuribey Belediyesi’nin Nuribey ile Afyonkarahisar arasında 3 araçla yolcu taşıması talebi, 6 aylık süre içinde önce reddedildi, sonra onaylandı. Afyonkarahisar Valiliği İl Trafik Komisyonu’nun 12 Haziran 2011 seçimlerinden 3 gün önce, 9 Haziran 2011’deki toplantısında gündeme gelen “Nuribey Belediye Başkanlığı, Ulaştırma Bakanlığı’na hitaben 07.04.2011 tarih ve 2011/400 sayılı yazıları ile Belediye Başkanlığı adına kayıtlı 3 adet araç ile Nuribey Kasabası ile Afyonkarahisar İl Merkezi arasında Güzergah İzin Belgesi ile karayolu taşımacılığı talebi” reddedildi.
Afyonkarahisar Valiliği İl Trafik Komisyonu’nun 8 Aralık 2011 tarihli toplantısında ise “Antalya Ulaştırma Bölge Müdürlüğü 09/04/2011 tarih ve 19033 sayılı yazıları ile Nuribey Belediye Başkanlığı 3 adet taşıt ile Nuribey Kasabası-Afyonkarahisar arasında yolcu taşımacılığı talebine 2011/26 sayılı İl Trafik Komisyon Kararı ile Alt Komisyon tarafından değerlendirildikten sonra karara bağlanması yönünde karar alınmıştır. Talebin tekrar değerlendirilerek karara bağlanması” teklif ise kabul edildi.(Kocatepe)

Bakmadan Geçme