• Haberler
  • Genel
  • Yol ortasındaki mezar görünleri şaşırtıyor

Yol ortasındaki mezar görünleri şaşırtıyor

Afyonkarahisar’da halk arasında “http://m.kocatepegazetesi.com/”Askeri Baba”http://m.kocatepegazetesi.com/” diye bilinen Gülaboğlu Muhammed Askeri’nin mezarının yol ortasında olması görenleri şaşırtıyor. Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü Uzmanı Ahmet İlaslı, Mezarın kaldırılmaya çalışırken iş makineleri bozuldu, çalışmadı gibi rivayetin batıl bir inanç olduğunu söyledi Mezarın yeri değiştirilebilirAfyonkarahisar Müze Müdürlüğü Uzmanı Ahmet İlaslı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mezarın yerinin istendiği zaman değiştiri-lebileceğini belirterek, daha [&hellip]

Yol ortasındaki mezar görünleri şaşırtıyor

Afyonkarahisar’da halk arasında “http://m.kocatepegazetesi.com/”Askeri Baba”http://m.kocatepegazetesi.com/” diye bilinen Gülaboğlu Muhammed Askeri’nin mezarının yol ortasında olması görenleri şaşırtıyor. Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü Uzmanı Ahmet İlaslı, Mezarın kaldırılmaya çalışırken iş makineleri bozuldu, çalışmadı gibi rivayetin batıl bir inanç olduğunu söyledi

Mezarın yeri
değiştirilebilir
Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü Uzmanı Ahmet İlaslı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mezarın yerinin istendiği zaman değiştiri-lebileceğini belirterek, daha önce başka bir mezarın yerini değiştirdiklerini ifade etti.
“http://m.kocatepegazetesi.com/”Mezar kaldırılmak istenirken iş makineleri bozuldu, çalışmadı”http://m.kocatepegazetesi.com/” gibi rivayetin batıl bir inanç olduğunu ifade eden İlaslı, şöyle konuştu: “http://m.kocatepegazetesi.com/”Bu mezar Afyonkarahisarlıların ‘Askeri Baba’ diye bildikleri, şair-filozof Gülaboğlu Muhammed Askeri’ye ait. Gülaboğlu aslen Kütahyalı. 17. yüzyılda müderris olarak Afyonkarahisar’a gelmiş. Gülaboğlu, Afyonkarahisar’da meydana gelen Delibaşı ayaklanmaları yüzünden medreselerde hoca yetiştirilemeyince ve bilgin insanlar kalmayınca halk tarafından çağrılmış. Onun düzenlediği divan, hattatlar tarafından beyaza çekilmiş. Divanının bir nüshası Afyonkarahisar’da, biri Konya’da ve diğeri de İstanbul Üniversitesi kitaplığındadır. 2 bin 830 beyitten oluşan divanın baş tarafında Halveti tarikatının töreleri ve geleneklerinden söz edilen risale de vardır.”http://m.kocatepegazetesi.com/”
İş makinasının kepçesi kırılmış
İlaslı, Muhammed Askeri’nin 17. yüzyılda bugünkü mezarının karşısında bulunan sağlık ocağının olduğu yerdeki Hisarardı Medresesi’nde müderrislik yapan önemli filozof, hoca ve şair olduğunu bildirdi. O dönemde Afyonkarahisar’ın, kültür hayatı bakımından önemli bir yere sahip olduğunu belirten İlaslı, “http://m.kocatepegazetesi.com/”Muhammed Askeri, Afyonkarahisar’da 35 yıl gibi uzun süre hocalık yapmış. Öldükten sonra da buraya gömüldüğü söyleniyor. Fakat bazı kaynaklarda Askeri’nin mezarının Kütahya’da olduğu belirtili-yor”http://m.kocatepegazetesi.com/” dedi. Mahalle sakinleri ise söz konusu mezarın yolun ortasında bulunmasıyla ilgili olarak, “http://m.kocatepegazetesi.com/”Zamanında yol genişlesin diye kepçe getirilmiş. Ama iş makinesinin kepçesi mezara zarar vermek isterken kırılmış. Bir başka belediyeci kepçenin üzerine çıkmış o da başarılı olamamış. Böylelikle mezar yolun ortasında kalmış”http://m.kocatepegazetesi.com/” dediler.
Mezarın tarihçesi
Mezarın karşısındaki alana 1233 yılında medrese yapılmış. İlk dersi Hazreti Mevlana’nın verdiği medresede Mevlana Abdurrahman Efendi, Gülaboğlu Muhammed Askeri, Müderris Hasan Efendi, Hüseyin Fikri Efendi ve Mehmet Feyzi Efendi gibi pek çok alim yetişmiş. Tasavvuf şairi Gülaboğlu Muhammed Askeri 1699 yılında vefat etmiş ve naaşı medresenin yanına gömülmüş. Osmanlının son zamanlarında resmi okulların ve vakıf işleriyle uğraşan kişilerin azalması nedeniyle medrese bakımsız kalarak harabeye dönmüş. 1978 yılında medresenin bulunduğu alanda sağlık ocağı yapılarak vatandaşların hizmetine sunulmuş. (AA)

Bakmadan Geçme