YÖK Bologna uzmanları AKÜ’de incelemelerini tamamladı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bologna Uzmanlarının 13-15 Mayıs 2012 tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne (AKÜ) yapmış oldukları Kurumsal Ziyaret ve Bölgesel Bilgi Paylaşımı Ziyaretleri kapsamındaki incelemeleri tamamlandı Bologna Uzmanları İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Rekabet Kurulu İkinci Başkanı Prof. Dr. Metin Toprak, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, Sabancı Üniversitesi Rektör [&hellip]
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bologna Uzmanlarının 13-15 Mayıs 2012 tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne (AKÜ) yapmış oldukları Kurumsal Ziyaret ve Bölgesel Bilgi Paylaşımı Ziyaretleri kapsamındaki incelemeleri tamamlandı
Bologna Uzmanları İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Rekabet Kurulu İkinci Başkanı Prof. Dr. Metin Toprak, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Mandal, Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Turhanlı, AKÜ’nün Bologna Süreci kapsamındaki çalışmalarını yerinde incelemek üzere,14 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleştirdikleri toplantı ve ziyaretlerin ardından değerlendirme toplantısı yaptılar.
“AKÜ AKTS VE DİPLOMA EKİ
ETİKETİNİ MUTLAKA ALMALI”
Toplantıda AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ve Bologna Uzmanları başta olmak üzere, AKÜ Yönetim Kurulu Üyeleri, KADEK Üyeleri ve TYYÇ Koordinasyon Komisyonu Üyeleri ve AKÜ Enstitü Müdürleri yer aldı. Bologna Uzmanı Prof. Dr. Metin Toprak, ziyaretlerinin sonuçlarıyla ilgili olarak, AKÜ’nün Bologna Sürecinde önemli çalışmalar yaptıklarını, bu süreçte Uluslararası İlişkiler ve Bilgi İşlem birimlerinin AKÜ için önemli olduğunu ve bu konudaki eksikliklerin giderilmesi konusunda önerilerde bulundu. Prof. Dr. Toprak, ayrıca AKÜ’nün Avrupa Kredi Transferi Sistemi (AKTS) ve Diploma Eki etiketini mutlaka alması gerektiğini ifade ederek, “AKÜ, bütün birimleriyle iyi çalışan bir üniversite ve bu suretle devam ederse, AKTS ve Diploma Eki etiketi başvurusunun mümkün olacağını düşünüyorum” dedi.
“MÜKEMMEL BİR ORGANİZASYON”
Prof. Dr. Hasan Mandal konuşmasında, “Bologna Uzmanları olarak öncelikle teşekkür etmek istediğimiz bir husus var ki, o da bu organizasyon mükemmel bir organizasyondu. Her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş ve ziyaret ettiğimiz birimlerdeki arkadaşlarımız paylaşım konusunda tamamen açıktılar” dedi. Prof. Dr. Mandal konuşmasında, AKÜ’nün üst yönetiminin Bologna Sürecine inanmışlığının var olduğunu, bu süreci desteklediğini gözlemlediklerini ve bunun AKÜ için güçlü bir yön olduğunu belirterek, Bologna Sürecinde lider ya da liderin ekibinin bu sürece inanmasının önemli olduğunu söyledi.
“AKÜ’NÜN EĞİTİM-ÖĞRETİM
ALT YAPISI İYİ”
Prof. Dr. Mandal değerlendirmesinde, “AKÜ genelinde Bologna Süreci ile ilgili büyük bir çaba var. AKÜ, bu sürece çok hızlı bir şekilde katkı sağlamaya çalışıyor. Bununla ilgili kendi özgün yapısını da oluşturmuş durumdadır. Bologna’ya olan ihtiyacın sebebini AKÜ zaten kendisi tespit etmiş ve birçok açıdan uluslararasılaşmayı ön planda görüyor. Bunun için de Bologna Sürecini önemli bir araç olarak değerlendiriyor ve kurumun diğer stratejileri de bunu destekler yöndedir” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Mandal konuşmasında, kıyaslamalı olarak yeni bir üniversite olmasına rağmen, AKÜ’nün eğitim-öğretim alt yapısının iyi olduğunu ifade ederek, Bologna Sürecinde Uluslararası İlişkiler biriminin önemine değindi. Prof. Dr. Mandal AKÜ hakkındaki gözlemleriyle ilgili olarak şunları söyledi: “Kurumun bir stratejik planı var ve bunu ciddi bir şekilde izlediğini düşünüyoruz. Bu kapsamda da ADEK ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının birlikte çalışıyor olması önemli bir husus. Kurumun şeffaflık ve iyileşme yönündeki en önemli çabaları arasında da Avrupa Üniversiteler Birliği’nden (EUA) daha önce bir dış değerlendirme almış olmasıdır.” Prof. Dr. Mandal konuşmasında, AKÜ’nün iyileşmeye açık birimleri ve yönleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, bu konudaki önerilerini paylaştı. Değerlendirme toplantısının ardından Bologna Uzmanları, 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda AKÜ Öğrenci Konseyi Başkanı ve öğrencilerle bir araya gelerek, istişarede bulundular.
DÖRDÜNCÜ ZİYARET AKÜ’YE
Programın öğleden sonraki oturumu, başta YÖK Başkan Vekili Şaban Çalış olmak üzere, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ve 7 Bölge üniversitesinin temsilcileri ile AKÜ Yönetim Kurulu Üyeleri, KADEK Üyeleri ve TYYÇ Komisyonu Üyelerinin katılımıyla 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Toplantı öncesinde bir konuşma yapan YÖK Başkan Vekili Şaban Çalış, YÖK tarafından başlatılan yükseköğretim kurumlarını yerinde ziyaretlerinin dördüncüsünü AKÜ’de gerçekleştirdiklerini belirterek, bu çalışmanın amacının üniversitelerin Bologna Süreci kapsamında yaptıkları çalışmaları yüz yüze görüşmek olduğunu söyledi. Çalış, “Bu bölge toplantıları, sadece bir üniversiteye münhasır değildir. O bölgeye yakın üniversiteleri gruplandırdık. Üniversiteleri tek tek ziyaret etme imkanımız olmadığı için diğer üniversiteleri de o sürecin içine dahil etmeye çalıştık” dedi. Çalış konuşmasında, “Geçmişi değerlendirmek durumundayız. Bugünü yaşamak durumundayız ama bugünü yaşarken geleceği hazırlamak zorundayız. Çünkü gelecek dediğimiz şey, yaşadığımız andan ibarettir. Bugün ne yapıyorsak, aslında geleceğimizde ondan ibarettir. Eğer Türk üniversite sistemini iyi yerde görmek istiyorsak, tek tek yapacağımız çalışmaların bir bütünü oluşturacağını bilmemizde fayda vardır” şeklinde konuştu.
BOLOGNA SÜRECİ DEĞERLENDİRİLDİ
Ardından İyi Örnek Sunumu ve Değerlendirmesi başlıklı toplantıda Bologna Uzmanı Prof. Dr. Metin Toprak, AKTS etiketi almış, alan yeterliliklerini uygulamış bir üniversitenin web sitesi üzerinden Bologna Sürecinin adım adım değerlendirmesini yaptı. Prof. Dr. Toprak konuşmasında, Türkiye’de 5 üniversitenin AKTS etiketi almış olduğunu ifade ederek, bunlardan 4’ünün devlet üniversitesi olduğunu belirtti. Toplantı, Bologna Uzmanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın başkanlığında, bölge üniversite temsilcilerinin konuşmacı olarak yer aldığı 2012 yıl sonuna kadar iş yüküne ilişkin tartışma ve değerlendirmelerin yapıldığı oturumun ardından sona erdi. (Kocatepe)