YÖK, 2030 Vizyonunu Açıkladı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye'nin yükseköğretim sisteminde önümüzdeki yıllarda önemli fırsatların yanı sıra ciddi sınamalarla karşılaşılacağını vurguladı. 2030 vizyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özvar, ücret politikalarından yeni eğitim teknolojilerine, küresel rekabetten demografik değişimlere kadar birçok kritik konuya dikkat çekti.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar yükseköğretime erişimde ücret politikalarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirterek, "Devlet üniversitelerinin ücretsiz eğitimi, Türkiye’nin önemli eğitim politikalarından biri. Ancak vakıf üniversitelerinde eğitim ücreti ödemek zorunda olan gençler için makul bir ücret politikası oluşturulması kaçınılmaz hale geldi." dedi.
Yükseköğretimde dijitalleşmenin de önemine değinen Özvar, yapay zeka destekli kişiselleştirilmiş öğrenme ve çevrimiçi platformların yükselişi ile eğitimin dönüştüğünü söyledi. "Teknoloji ile geleneksel eğitim yöntemlerinin dengeli bir şekilde harmanlanması, yeni dönemde odak noktalarımızdan biri olacak." ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin hızla yaşlanan bir ülke konumuna geldiğini belirten Özvar, genç nüfusun azalmasının üniversiteye erişim talebinde düşüşe yol açabileceğini dile getirirken, üniversitelerin istihdama duyarlı programlar geliştirmesinin de zorunlu hale geldiğini kaydetti.
Uluslararasılaşmanın önemine vurgu yapan YÖK Başkanı, "Sınır ötesi ortaklıklar ve küresel üniversitelerin doğuşu, Türkiye'nin yükseköğretimde dünya ile rekabet edebilmesi için kritik bir unsur olacak." dedi.
Prof. Dr. Özvar, üniversitelerin sürdürülebilirlik konusunu müfredatlarına entegre etmeleri gerektiğini de belirterek, iklim değişikliği ve çevre sorunlarına yönelik eğitimlerin önemine dikkat çekti.
2030 vizyonu kapsamında, üniversitelerin sadece bilgi üretimiyle değil, aynı zamanda küresel çapta rekabet edebilirliği ve topluma katkılarıyla da ön planda olması gerektiğini söyleyen Özvar, bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için çeşitli stratejiler geliştirdiklerini sözlerine ekledi.