• Haberler
  • Gündem
  • Yoğurt ve peynir üretiminde sık denetim ve caydırıcı ceza şart

Yoğurt ve peynir üretiminde sık denetim ve caydırıcı ceza şart

Cana Can Süt Ürünleri İşletmecisi Fuat Arslantürk, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün ilgili birimlerince yapılan gıda denetimlerinin peynir ve yoğurt üretiminde sıklaşması ve caydırıcı para cezalarının uygulanması gerektiğini belirtti

Cana Can Süt Ürünleri İşletmecisi Fuat Arslantürk, gazeteniz Kocatepe’ye yaptığı değerlendirmede hileli peynir ve yoğurt imalatına karşı tüketicileri uyardı.
“NE YAZIK Kİ HİLELİ ÜRETİM AFYON’DA DA VAR”
Son günlerde sosyal medya başta olmak üzere medya organlarında hileli peynir ve yoğurt yapımıyla ilgili şikâyetlerin arttığına dikkat çeken Arslantürk, “Ne yazık ki hileli peynir ve yoğurt üretimi şehrimizde de var. Hileli üretim dün olan bir şey değil. Yaklaşık 25 senedir yapılıyor. Yeni değil. Afyon’da üreten yerler belli. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından da biliniyor. Gıda denetimleri ve her seferinde dayatmalar yapılıyor, yeni şartlar öne sürülüyor. Standart cezalar kesiliyor. Örneğin hileli üretimde üretici ilk yakalandığında 11 milyarlık ceza yedi. Benzeri bir olayı yaşayan bir üreticinin ağızdan duyduğum şu, ‘Benim için bu ceza miktarı çıkardığım malın yanında devede tüy. Benim için bu cezayı ödemek etkili bir reklam aracı olur. Ayıplı ürün teşhirinde benim adımı gören müşteri beni gelip buluyor. Böyle güzel reklamı ben nereden bulacağım?’ Söz konusu kişinin dediği bana kadar geldi. Çünkü piyasada aynı işi yapıyoruz.” dedi.
“HİLELİ ÜRETİMDE ASIL REZALET YOĞURTTA”
Hakiki klasik bir kilogram peynirin yaklaşık 10 kilogram inek sütünden çıkacağını söyleyen Arslantürk, “15 kilogram inek sütünden bir kilo tulum peyniri alabiliriz. Daha altına düşmez. Çünkü özü bellidir. En fazla yüzde 11 kuru madde verir. Ama hileli üretimde asıl rezalet yoğurttadır. Neredeyse doğal yoğurt yapan bir işletme kalmadı dersek yanlış olmaz. Çünkü yoğurt imalatına özel bir makinede yoğurt yapılırken süt şişiriliyor. Kıvam da katılaşıyor. Yağ oranı v.s denetlenebilir. Ama homojen vakuma giren yoğurt doğal yoğurt değildir. Doğal yoğurdu 92 derece kaynamış sütü 45 derece sıcaklıkta mayalarsanız elde edersiniz. Bu şekilde bir yoğurt en geç 7 gün içerisinde tüketilmelidir. Yoğurdun sağlıklı tüketim süresi budur. Çünkü yoğurdun içine koyduğumuz iki adet bakteri var. Bu bakterilerden biri yapısını, biri lezzetini etkiler.” diye konuştu.
“SIK DENETİM VE CAYDIRICI PARA CEZASI ŞART”
Pazar yerlerinde satılan peynir ve yoğurt ürünlerinin yüzde 90’nın merdiven altı ürünler olduğunu ve çok iyi bir denetime ihtiyaç duyulduğunu belirten Arslantürk, “Pazar yerlerinde satışa sunulan peynir ve yoğurt çeşitlerinin yüzde 90’ı merdiven altı ya da büyük fabrikaların iadesi olan ürünlerdir. Bu önemli bir noktadır. Sağlıklı yoğurt ve peynir tüketimi için güvenilir, hijyenik yerlerin tercih edilmesi önemlidir. Bir de yapabilen yoğurdunu kendi evinde mayalayabilir. Denetimlerin artması ve daha da önemlisi caydırıcı olabilmesi için can yakıcı para cezaları uygulanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme